Menu
Mai multe probleme de interes pentru primari

Mai multe probleme de interes pentru primari

Primarii – chemaţi să se implice mai mult în probl...

La Hânceşti a fost instalat pomul de Crăciun

La Hânceşti a fost instalat pomul de Crăciun

La începutul acestei săptămâni, la indicaţiile pri...

Locul şase în clasamentul Diviziei Naţionale

Locul şase în clasamentul Diviziei Naţionale

După un meci pierdut cu Zimbru şi unul egalat cu D...

Seminar pentru reprezentanţii administraţiilor locale

Seminar pentru reprezentanţii administraţiilo…

Oficiul Teritorial Hânceşti al Cancelariei de Stat...

„ÎPS Antonie Plămădeală” a împlinit 110 ani

„ÎPS Antonie Plămădeală” a împlinit 110 ani

Biblioteca Publică Raională „ÎPS Antonie Plămădeal...

Locuri de frunte pentru raionul Hânceşti

Locuri de frunte pentru raionul Hânceşti

Campionatul republicii la judo între juniori a adu...

5 medalii pentru sportivii din Hânceşti

5 medalii pentru sportivii din Hânceşti

5 medalii pentru sportivii din Hânceşti la Campion...

O afacere profitabilă şi ... cu stil

O afacere profitabilă şi ... cu stil

Sculpturile din gips – o afacere profitabilă şi .....

Au beneficiat de o masă de binefacere

Au beneficiat de o masă de binefacere

Cu ocazia Zilei internaţionale a invalizilor perso...

La o cafea cu… Ion Secher

La o cafea cu… Ion Secher

La o cafea cu… Ion Secher,  şef-interimar al Secţi...

Cupa ŞS a primăriei Hânceşti la volei 2016

Cupa ŞS a primăriei Hânceşti la volei 2016

Sâmbătă, 26 noiembrie, în sala de sport a Colegiul...

„Lăpuşniţa” – ajuns la 10 ani de activitate

„Lăpuşniţa” – ajuns la 10 ani de activitate

Ansamblul de dansuri populare „Lăpuşniţa” – ajuns ...

Hânceşti – la „Fabricat în Moldova” în Iaşi

Hânceşti – la „Fabricat în Moldova” în Iaşi

Producătorii din r. Hânceşti – la „Fabricat în Mol...

Vicecampion la un turneu internaţional

Vicecampion la un turneu internaţional

O judocană din Bozieni a devenit vicecampion la un...

Au luat locul I la un campionat raional

Au luat locul I la un campionat raional

Boxerii din Hânceşti au luat locul I la un campion...

Primăriile din Hâncești se vor înfrăţi cu unele din Iaşi

Primăriile din Hâncești se vor înfrăţi cu une…

12 primării din raionul Hâncești se vor înfrăţi cu...

La o cafea cu Veronica Pîrău, conducător artistic

La o cafea cu Veronica Pîrău, conducător arti…

La o cafea cu Veronica Pîrău, conducător artistic ...

Ce metode de apărare împotriva hoţilor?

Ce metode de apărare împotriva hoţilor?

În ultima perioadă auzim sau vedem la televizor to...

Prev Next

Interviu cu Preasfinţitul Petru, episcop de Ungheni şi Nisporeni

Interviu cu Preasfinţitul Petru, episcop de Ungheni şi Nisporeni

„Postul Mare este întâi de toate o chemare, o aşteptare şi o întâlnire cu Dumnezeu…” - Preasfinţitul Petru, episcop de Ungheni şi Nisporeni

 

Postul Paştelui are loc înaintea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi este cel mai lung şi mai aspru dintre toate cele patru posturi importante. Oamenii mai numesc acest post şi Postul Mare. Postul Mare durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. Motivul principal al postirii în Postul Paştelui era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezaţi de Paşti şi să intre în biserică. Totuşi, Postul Paştelui a devenit absolut firesc o perioadă de pregătire spirituală pentru toţi creştinii să sărbătorească Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.

În Postul Mare, creştinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animală. Mai mult, aceştia trebuie să se înalţe sufleteşte prin rugăciune alături de fapte bune. Aşa cum bine se ştie, postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral. Mai mult, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc. 

Ce trebuie să înţeleagă enoriaşii despre postul Mare, ce este important a nu fi uitat în această perioadă şi care este diferenţa între a posti trupeşte sau sufleteşte ne explică Preasfinţitul Petru, episcop de Ungheni şi Nisporeni în interviul prezentat în continuare. Animaţi de dorinţa de a afla cât mai multe detalii despre post şi despre dieta duhovnicească i-am făcut o vizită episcopului la reşedinţa acestuia de la Mănăstirea Hâncu. La mănăstire am avut parte de o discuţie de suflet, răsfoind în colecţia de cărţi tipărite cu sute de ani în urmă. Armonia şi tandreţea vădită din tonul blând al episcopului Petru îţi invocă sufletul într-o împăciuire îmbinată melodios de sunetele imperturbabile ale vocii sonore, de care dă dovadă atunci când îţi vorbeşte ca un exemplu desăvârșit al vieții creștine și consacrate ca atare...

 

Preasfinţitul Petru, episcop de Ungheni şi Nisporeni: „Postul Mare este întâi de toate o chemare, o aşteptare şi o întâlnire cu Dumnezeu…”

 

-Preasfinţite episcop, ce trebuie să înţeleagă, totuşi, enoriaşii despre Postul Mare?

-Postul Mare este întâi de toate, o chemare, o aşteptare şi o întâlnire. Este chemarea lui Dumnezeu şi aşteptarea omului pentru cel mai important eveniment din viaţa lui, şi Întâlnirea, Întâlnirea cu Dumnezeu. Postul Sfintelor Paşti este o perioadă de pregătire pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului. De aceea, toată această perioadă a fost numită, uneori, şi urcuş interior spre Înviere. Dincolo de toate, Postul Paştelui este o călătorie spirituală, a cărei destinaţie este Învierea, ,,Sărbătoarea Sărbătorilor”. Este pregătirea pentru împlinirea pascală, pentru adevărata Revelaţie. Aceasta este o lucrare, lucrarea crucială, şi anume lucrarea divino-umană de desăvârşire a noastră, a oamenilor, lucrarea de izbăvire din moarte şi de ajungere la viaţă. Postul ne cheamă într-adevăr la o luptă cu patimile, cu deprinderile rele, cu gândurile urâte, cu toate acele îndemnuri şi ispite pe care le numim uneori „fiare”. Postul este mărturisirea şi, în parte, ispăşirea de păcate, este strigare împotriva  păcatelor noastre şi cerere fierbinte de ajutor şi iertare. Postul trebuie să aducă roadele căinţei şi a îndreptării. Postul este vremea vorbirii noastre mai dese şi mai apropiate cu Dumnezeu. Postul este răspunsul nostru înaintea Mântuitorului răstignit, este cuvântul nostru la bunătatea cu care Hristos ne-a iertat pe cruce.  Multe dintre cele mai frumoase caracterizări ale postului ortodox, potrivit efectelor sale asupra trupului şi ale sufletului, sunt date de către Sfântul Ioan Gură de Aur, orator de geniu al creştinătăţii. Pentru Sfântul Părinte, postul constituie „temelia” întregii vieţi spirituale, „învăţătorul nostru”, „mama tuturor virtuţilor, dascălul cuminţeniei şi al întregii virtuţi”, „maica întregii înţelepciuni şi izvorul a toată filosofia”, un adevărat „medicament” şi o reală „doctorie”, un mijloc de sfinţire a trupului şi a sufletului, a omului în integritatea fiinţei sale, o hrană duhovnicească în drumul nostru către patria cea cerească. Postul ne dă şi este „seninătatea sufletelor noastre, podoaba bătrânilor, pedagogul tinerilor, învăţătorul celor ce trăiesc în curăţie trupească şi sufletească. Postul împodobeşte ca o diademă orice vârstă, şi pe bărbaţi, şi pe femei”. Virtuţile sale de excepţie fac din el o adevărată „pedagogie a trupului”, spre înălţare duhovnicească. În această perioadă de urcuș duhovnicesc se merită ca fiecare creștin de la mic la mare să urce spre interiorul inimii, curățind-o, vindecând-o, prin Sfintele Taine ale pocăinței și Euharistiei.

 

-Ce este mai important în Post – abţinerea de la alimente sau de la fapte şi vorbe rele?

-Rânduielile tipiconale prevăd că în Postul Mare se ajunează în zilele de luni, miercuri şi vineri: consumăm fie legume, fie fructe, uscate ori fierte, dar fără untdelemn. Marţea şi joia se pot mânca fierturi cu untdelemn, iar în fiecare sâmbătă şi duminică, se dezleagă la untdelemn şi vin.  Adevărată „maică“ a sufletelor noastre, Biserica Ortodoxă este sensibilă la suferinţă şi neputinţă, căutând să le uşureze şi să le aline. Înţelegând că în lume există multă boală şi neputinţă, şi din dorinţa de a preciza o cale de mântuire şi persoanelor aflate pe patul durerii, ea oferă, prin intermediul părintelui duhovnic, „glas al lui Dumnezeu în viaţa noastră“, pogorăminte sau îngăduinţă, arătând, în acest fel, că scopul esenţial al postului nu îl constituie slăbirea şi ruinarea unui trup şi aşa şubrezit, ci întărirea acestuia, prin practici şi deprinderi duhovniceşti înalte, care nu doar că echivalează şi suplinesc, în aceste cazuri speciale, înfrânarea sau asceza trupească, ba chiar le şi pot depăşi. În acest sens, un vechi text creştin ne îndeamnă: „Posteşte, dar, lui Dumnezeu un post ca acesta: să nu faci nici o faptă rea în viaţa ta, ci slujeşte Domnului cu inima curată, păzind poruncile Lui şi mergând pe cărarea hotărârilor Lui; să nu se suie în inima ta nici o faptă rea; crede însă lui Dumnezeu că, dacă vei face acestea, dacă te vei teme de El, şi dacă te vei înfrâna de la orice lucru rău, vei trăi în Dumnezeu. Dacă vei face acestea, vei posti post mare şi primit de Domnul“ (Păstorul lui Herma, Pilda V, p. 271). Pe lângă postul alimentar cântările triodului ne amintesc şi de postul sufletesc: înfrânarea limbii, a gândurilor, a pornirilor  pătimaşe, a  dorinţelor de plăcere şi nu în ultimul rând postul nevoinţelor trupeşti. Prin aceasta, credinţa creştină arată că postul nu este un scop în sine, ci un autentic pedagog, o cale spre mântuire, un exerciţiu spre viaţa viitoare, în care mâncarea şi băutura cea duhovnicească o vor constitui iubirea şi contemplarea lui Dumnezeu.

 

-Ce trebuie să înţeleagă enoriaşii pentru a nu transforma sau percepe postul ca pe o lună şi jumătate de dietă aspră?

-Apreciind că aproximativ 70%-80% din bolile somatice ale omului contemporan provin din stilul său defectuos de viaţă şi dintr-o alimentaţie greşită, izvoarele medicale, marile clinici de nutriţie şi oncologie redescoperă virtuţile terapeutice ale postului creştin, şi în mod deosebit ale celui ortodox. Recomandări privind o alimentaţie frugală şi vegetariană, dieta „Okimawa“, cretană sau mediteraneană, bazate pe limitarea strictă a consumului de carne şi deprinderea unei alimentaţii constând în „hrană vie“ - legume şi fructe -, îşi fac loc tot mai mult în obişnuinţele omului preocupat de sănătatea fizică şi de integritatea sa spirituală. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a revizuit recent piramida alimentaţiei şi, dacă anterior consumul de carne era recomandat a se face „ocazional“, în prezent, consumul ei trebuie făcut „accidental“, doar în cazuri fortuite şi în lipsa altor alimente sănătoase. Cercetările medicale moderne vorbesc tot mai des despre presupusele „alicamente“ (cuvânt rezultat din „aliment“ şi „medicament“), adică produse alimentare în care au fost introduse elemente considerate benefice pentru sănătate. Ultimele recomandări privind o alimentaţie sănătoasă, capabilă să ofere longevitate fizică şi acuitate intelectuală, presupune consumarea a cât mai multe legume uscate şi de sezon, a fructelor şi cerealelor, reducerea consumului de carne, evitarea produselor lactate, asezonarea şi prăjirea alimentelor cu ulei de măsline (sau de rapiţă), limitarea cantităţii de vin, la 1-2 unităţi zilnic (200 ml), şi acestea doar în timpul meselor.

 

-Care sunt lucrurile / faptele pe care categoric credincioşii nu ar trebui să le facă în Post?

-Ascetica ortodoxă, artă a mântuirii omului, ne învaţă că postul cel adevărat, folositor şi mântuitor, nu se restrânge la evitarea unor alimente, la eliminarea băuturii şi plăcerilor trupeşti, ci presupune dublarea neîncetată a acestor deprinderi cu o viaţă duhovnicească mai intensă şi înaltă, cu rugăciune şi milostenie, participare la slujbele Bisericii şi profundă cugetare la scopul şi sensul vieţii prezente, precum şi la mijloacele de îmbunătăţire a acesteia, spre dobândirea vieţii veşnice fericite.

 

-La începutul sec. trecut era interzis ca enoriaşii să fie împărtăşiţi cu aceeaşi linguriţă în biserică pe motiv de evitare a contaminării în masă a ciumei. Acum avem alte boli caracteristice, oarecum, sec. XXI… există o explicaţie şi motivare a enoriaşilor să servească din aceeaşi linguriţă?

-Putem constata astăzi, deşi numai în situaţii izolate, solicitarea exagerată a unor credincioşi ca pentru împărtăşirea lor cu Sfântul Trup şi Sânge al Mântuitorului să fie întrebuinţate mai multe linguriţe, sterilizate succesiv în timpul întrebuinţării lor. Aceasta, pornind de la frica pe care ei o manifestă, aceea de a nu se contamina cu unele boli transmisibile, prin împărtăşire. Împotriva acestei frici, trebuie în primul rând subliniat faptul că Sfânta Împărtăşanie ni se dă "spre sănătatea sufletului şi a trupului" şi că în nici un caz primirea ei nu ne poate îmbolnăvi. Acest fapt este accentuat în repetate rânduri în rugăciunile cuprinse în Canonul de pregătire pentru primirea Sfintei Împărtăşanii. Sfânta Împărtăşanie nu este cauză a îmbolnăvirii noastre, ci izvor de viaţă şi de sănătate. Or, acest fapt trebuie ştiut de către credincioşii noştri, ei fiind învăţaţi despre roadele minunate ale Sfintei Împărtăşanii în viaţa lor, în cadrul programelor catehetice desfăşurate în parohie. Trebuie să precizăm de asemenea faptul că o astfel de solicitare, aceea de a fi împărtăşiţi cu linguriţe separate, vine întotdeauna din partea credincioşilor puţin integraţi în viaţa liturgică a Bisericii, aceştia necunoscând realităţile credinţei creştine. Astfel de solicitări nu trebuie niciodată încurajate şi nici îndeplinite, pentru că a accepta folosirea mai multor linguriţe pentru împărtăşire, fie şi numai pentru a-i menaja pe cei mai slabi în credinţă, înseamnă mai degrabă a le spori mereu susceptibilitatea în ceea ce priveşte posibilitatea îmbolnăvirii lor prin împărtăşire. De asemenea, pentru cei credincioşi, care niciodată nu şi-au pus problema îmbolnăvirii lor prin împărtăşirea cu aceeaşi linguriţă, această practică devine smintitoare sau chiar poate introduce şi în inima lor aceeaşi îndoială şi teamă.

 

-Noi vă mulţumim pentru timpul valoros pe care l-aţi dedicat întrebărilor din redacţia noastră.

A subsemnat Corina MOROI

 

Un scurt mesaj desprins din cuvântarea Preasfinţitului Petru, din cadrul liturghiei oficiate cu ocazia lăsatului secului.

“Poate întreba cineva de vechimea postului, crezând că postul a fost rânduit de Biserică mult mai târziu. Aici vă amintesc cuvintele Sfântului Vasile cel Mare care spunea că postul este una din cele mai vechi porunci, fiind rânduit chiar din rai. Căci a poruncit Dumnezeu lui Adam: Din toţi pomii din rai poţi să mănânci, iar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit! (Facere 2, 16-17). Vedeţi vechimea postului? Iar dacă Adam şi Eva au călcat porunca postului şi ascultării, vedeţi că au fost izgoniţi din rai şi au murit? Iată vechimea postului şi iată şi urmările celor ce au putut, dar n-au voit să postească. Deci şi noi să ne silim a trece curgerea Postului Mare, cu înfrânare după puterea trupească şi sufletească. Iar când nu putem sau nu ştim cum să postim, să urmăm sfatul preotului nostru.” Cu mult respect, Petru, prin harul lui Dumnezeu, EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI

 

back to top

Alte știri

Interviu

La o cafea cu… Ion Secher

La o cafea cu… Ion Secher

07-12-2016 | Hits:4

La o cafea cu… Ion Secher,  şef-interimar al Secţiei Consultative din cadrul Spi...

Social

Au beneficiat de o masă de binefacere

Au beneficiat de o masă de binefacere

07-12-2016 | Hits:3

Cu ocazia Zilei internaţionale a invalizilor persoanele cu dizabilităţi au benef...

Economie

O afacere profitabilă şi ... cu stil

O afacere profitabilă şi ... cu stil

07-12-2016 | Hits:4

Sculpturile din gips – o afacere profitabilă şi ... cu stil

Actual

Hânceşti – la „Fabricat în Moldova” în Iaşi

Hânceşti – la „Fabricat în Moldova” în Iaşi

02-12-2016 | Hits:236

Producătorii din r. Hânceşti – la „Fabricat în Moldova” în Iaşi

Cultură

„Lăpuşniţa” – ajuns la 10 ani de activitate

„Lăpuşniţa” – ajuns la 10 ani de activitate

02-12-2016 | Hits:30

Ansamblul de dansuri populare „Lăpuşniţa” – ajuns la 10 ani de activitate

Sport

Cupa ŞS a primăriei Hânceşti la volei 2016

Cupa ŞS a primăriei Hânceşti la volei 2016

02-12-2016 | Hits:129

Sâmbătă, 26 noiembrie, în sala de sport a Colegiului de Construcţii Hânceşti a d...