• Curierul de Hâncești

„Împreună să ne facem o viață mai bună la noi ACASĂ, la HÂNCEŞTI!!!

ALEXANDRU BOTNARI, candidatul PDM cu nr. 1 pe circumscripţia nr.38 Hânceşti, la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova:

Chiar din startul campaniei electorale pentru alegerile mixte în Parlamentul Republicii Moldova, am decis să facem un interviu cu candidatul electoral la funcţia de deputat Alexandru Botnari, reprezentant PDM, primar al mun. Hânceşti, la moment degrevat din funcţie, care este înregistrat sub nr. 1 în circumscripţia electorală nr.38 Hânceşti, o personalitate notorie în oraş şi raion pentru a ne face o analiză a vieții politice raionale, precum și niște previziuni post-electorale.

- Pe parcursul celor aproape 16 ani de activitate în calitate de primar al municipiului Hânceşti, trebuie să recunoaştem că Hânceștiul a cunoscut niște schimbări radicale, investiții de milioane fiind valorificate în infrastructura oraşului, în domeniul social, de învățământ, cultură, sport etc. Care este, totuși, cheia succesului?


- Cheia succesului constă în dedicarea deplină în beneficiul locuitorilor municipiului Hânceşti, dedicare în care uiţi de familie, de părinţi, din păcate, de rude, prieteni, etc., şi te axezi doar pe realizarea obiectivelor propuse – de a asigura un management de calitate, de a găsi şi de a atrage investiţii în buget, de a duce tratative în soluţionarea tuturor problemelor cetăţenilor care ţi-au încredinţat votul.

- După cum am menţionat mai sus pe parcursul unui deceniu şi jumătate a mandatului de primar aţi reuşit să realizaţi mai multe proiecte pentru comunitatea municipiului. Care dintre acestea, totuşi, v-au adus cea mai mare satisfacţie şi împlinire sufletească?


- De cele mai multe ori se întâmplă, că implementarea unor proiecte mari nu-ţi poate aduce acea satisfacţie şi recunoştinţă, pe care o poţi avea de la realizarea unor proiecte mai mici. Satisfacţii deosebite am avut de fiecare dată, atunci când participam la ceremoniile de deschidere a grădiniţelor din oraş după unele reparaţii capitale. Zâmbetele copiilor şi bucuria lor nespusă, care se arată satisfăcuţi de condiţiile noi şi frumoase pe care le descoperă în grădiniţă, te fac să te simţi un om împlinit, şi chiar un copil şi tu, alături de ei. Aceasta te motivează şi mai mult să investeşti în acest oraş, şi anume să investeşti în copii, care sunt viitorul nostru, care urmează să ne dezvolte municipalitatea de mâine.


- Totodată, pe lângă faptul că sunteţi primar, mereu aţi deţinut diverse funcţii politice în cadrul organizaţiei raionale, dar şi la nivel de ţară în cadrul Partidului Democrat din Moldova, luând parte activă în viața politică republicii, raionului şi oraşului Hânceşti. Cum apreciaţi activitatea partidului din care faceţi parte, care de altfel, este la guvernare?


- Da, sunt membru al Partidului Democrat din Moldova deja mai mulţi ani, dar sincer să fiu, vreau să vă zic că nu mi-a plăcut politica niciodată. De mai multe ori am vrut să plec din politică, dar până la urmă, totuşi am rămas, deoarece nu vreau să urmez exemplul unora, de a umbla dintr-un partid în altul. În partidul din care fac parte la moment, Partidul Democrat am luptat întotdeauna pentru corectitudine, am fost pentru democraţie şi dezbateri sănătoase, care în consecinţă ne-au adus împreună cu colegii de partid, pe aceleaşi poziţii. Astfel, am obţinut şi majorarea salariilor pentru primari şi funcţionari publici. De asemenea, în calitate de viceministru al construcţiilor şi dezvoltării regionale, (în care m-am aflat pentru o perioadă destul de scurtă) am contribuit la dezvoltarea regională. Împreună cu colegii de partid am iniţiat şi am dat start proiectului „Drumuri bune pentru Moldova”. În acest context, vreau să susţin ferm, că în ultimii 2 ani, actuala conducere a PDM au realizat nişte schimbări radicale, pe care noi, în calitate de primari le aşteptam de ani buni. Schimbări care, sunt sigur că le-au observat şi cetăţenii. Aici, aş vrea să-l aduc drept exemplu pe Chiril Gaburici, fost ministru al Economiei, astăzi degrevat din funcţie, băştinaş de la s. Logăneşti, la iniţiativa căruia s-au implementat mai multe proiecte care sunt nu doar în beneficiul ţării, ci şi nemijlocit al cetăţenilor din raionul nostru.

Mă bucur că am nişte colegi de partid, care-şi cunosc bine meseria, cu aşa echipă la conducere, şi aşa proiecte majore, cred că în doar 5 ani, putem avea cu totul o altă Moldovă, mult mai prosperă.

- Ce părere aveţi despre noile alegeri parlamentare mixte? Credeţi că viitorii deputaţi, aleşi pe circumscripţii, astfel vor fi mai aproape de problemele raionului, comunităţii care i-au ales?


- Eu nemijlocit am participat la elaborarea noului Cod electoral, ce vizează alegerile parlamentare mixte. Am pledat pentru aceea ca cetăţenii să aibă posibilitatea să-şi delege candidaţii electorali nominal în Parlamentul Republicii Moldova, care cu adevărat vor munci următorii ani pentru localităţile date. Urmează ca cetăţenii să se convingă ulterior de acea schimbare, şi anume că prin acel vot mixt, se va schimba clasa politică, se va schimba acel politician, care va trebui să se concentreze spre rezolvarea problemelor cetăţenilor care l-au delegat, şi nu a interesului de grup politic, de partid sau interes personal.


- Ce aşteptări aveţi de la aceste alegeri?


- Nu prea am mari aşteptări de la aceste alegeri, deşi, totuşi, mizezi pe faptul ca cetăţenii să aleagă corect, bazându-se pe faptele candidaţilor şi nu pe promisiunile şi vorbele goale ale acestora, de care am obosit şi eu ca şi majoritatea cetăţenilor noştri.


- Vedeți vreo posibilă alianță post-electorală în cadrul viitorului Parlament și între care partide credeți că poate fi?


- Mi-i greu să vorbesc de vreo posibilă alianţă. Vom vedea ce alegere vor face cetăţenii noştri. De fapt, nu-mi plac alianţele, consider că e mult mai bine ca, atât formaţiunile politice, precum şi candidaţii care vor accede în viitorul Parlament, să rămână aşa precum i-au votat alegătorii. Mai mult ca atât, să uite de partide şi să se concentreze la dezvoltarea acestei ţări mici, ca peste un timp cât mai scurt, Republica Moldova să devină cu totul altă ţară, mult mai dezvoltată.


- Cum comentați Dvs. maxima lui Octavian Paler, precum că politica nu are principii, ci numai interese?


- Eu aş spune că, principii ar trebui să avem, dar totuşi, în capul mesei, ar trebui să stea interesul ţării şi interesul cetăţeanului acestei ţări, şi în ultimul rând, interesul partidului din care face parte.


- Chiar dacă în calitate de primar, dar şi politician vă confruntaţi cu diverse probleme cam dure uneori, totuşi vă ştim o persoană mai emotivă pentru care valorile familiei sunt pe primul plan. Vorbiţi-ne puţin despre ea…


- Chiar vă mulţumesc pentru o aşa întrebare. În primul rând, aş vrea să vorbesc despre părinţii mei. După cum am mai declarat, eu am decis să candidez la funcţia de primar al oraşului Hânceşti acum 16 ani, şi să mă dedic acestei comunităţi, în memoria tatălui meu Chiril Botnari, fost inginer-constructor în or. Hânceşti, care a fost un exemplu de omenie, responsabilitate şi devotament pentru mine. Pe parcursul întregii activităţi în calitate de primar, m-au motivat cuvintele lui, pe care mi le spunea adeseori: „ai trăit atunci, când ai lăsat ceva în urma ta…” Eu am realizat doar 50 la sută din ceea ce mi-am propus, încă 50 % am de făcut…

Un alt exemplu plin de bunătate, dar şi onestitate este pentru mine mama mea, care prin rugăciunile ei, pe care le consider cele mai puternice, m-a ajutat să înfrunt toate greutăţile, să trec peste diverse obstacole, eşecuri, supărări, etc. Ea se roagă mereu să fiu înţeles de oameni, să am respect faţă de ei şi ca Bunul Dumnezeu să mă ajute în realizarea lucrurilor frumoase pentru oamenii din acest oraş. Îi simt rugăciunile pentru mine şi familia mea, îi simt grija şi retrăirile, de aceea îi mulţumesc că este întotdeauna alături de mine. O altă persoană care m-a motivat şi mi-a fost alături cu sfaturi şi exemplul său propriu plin de devotament, despre care vreau să vorbesc neapărat, este mama-soacră dna Nadejda Odobescu, fost director al şcolii nr. 3, astăzi Liceul Teoretic „M. Eminescu”, la cârma căreia a stat 40 de ani. M-a inspirat întotdeauna curajul, perseverenţa, devotamentul şi profesionalismul d-ei, care pentru mine au fost drept repere de bază în activitatea mea de primar.

Îmi pare rău, că din cauza problemelor la serviciu, adeseori mi-am ignorat familia, soţia, feciorul, părinţii. Totodată, vreau să-mi cer scuze de la ei, că au fost momente, când din cauza unor denigrări, bârfe, etc. au avut de suferit. Le mulţumesc pentru faptul, că în pofida tuturor acestor probleme, ei îmi sunt mereu alături, mă încurajează şi mă susţin în realizarea tuturor ideilor şi proiectelor mele.

- Şi dacă am lăsat puţin politica la o parte, spuneţi-ne vă rog cu ce-i place să se ocupe d-lui primar în timpul liber, dacă îl are şi când îl are…?


- Timp liber, într-adevăr, nu prea am, dar şi dacă îl am puţin, ţin foarte mult să-l petrec cu cei dragi mie, să-i susţin, să le fiu de ajutor, să le fiu alături. În rest, sunt preocupat de atragerea unor noi proiecte, noi investiţii pentru a-mi realiza toate planurile propuse. Chiar dacă vă pare cam straniu, dar eu şi noaptea stau şi mă gândesc ce să fac şi de unde să iau finanţe pentru a soluţiona unele probleme ale oraşului.


- Ce mesaj aveți pentru locuitorii oraşului şi raionului Hâncești?


- Eu cred că a venit deja timpul, dragi alegători, să dați o apreciere persoanelor care candidează la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, după fapte, dar nu promisiuni şi vorbe goale.


Faptele și realizările efectuate în municipiul Hâncești pe parcursul celor 16 ani de mandat de primar, cred că vorbesc de la sine. De aceea puteți să-mi oferiți cu încredere votul Dvs. ca mai apoi, împreună cu Dvs. să ne facem O VIAŢĂ mult MAI BUNĂ la noi ACASĂ, în REPUBLICA MOLDOVA, la noi acasă, la HÂNCEȘTI.


- Vă mulţumesc pentru interviu şi vă dorim baftă în scrutinul electoral!

288 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco