• Curierul de Hâncești

„În timpul celor trei mandate de primar am acumulat o experienţă colosală"

Actualizată în: 16 Sept. 2019Vladimir Pretuleac, primarul satului Dancu care activează în această funcție de 12 ani, a avut profesia de silvicultor timp de 25 de ani, iar astăzi se dedică în totalitate necesităților comunităţii, sătenilor și familiei sale.


În anul 2007, dl Pretuleac, a candidat la funcția de primar, funcţie pe care a câștigat-o aproape detaşat în toate cele trei mandate, și o poartă cu demnitate și mândrie până astăzi.

,,Era un sat cam sărăcuț, iar sătenii trăiau greu, eu știindu-mi potențialul de gospodar și om de afaceri, am îndrăznit să candidez, iar spre uimirea mea, am câștigat mandatul, în favoarea creșterii potențialului sătenilor.” – menționează primarul.


Primul aspect vizat de către Vladimir Pretuleac, în calitate de primar, a fost continuarea construcţiei gimnaziului Dancu de astăzi, început în an. 1989. După nenumăratele demersuri și scrisori din partea cetățenilor și a gimnaziului către Ministerul Învățământului, Tineretului și Sportului pe atunci, în frunte cu Leonid Bujor, primarul a reușit să pornească lucrările. Acest proiect a durat 7 ani, din 2008 până în 2015, an în care s-a și dat în exploatare. Primarul menționează că acest proiect a necesitat investiții, timp și răbdare. Prima sumă, în valoare de 500.000 (cinci sute mii lei) a fost alocată de către Consiliul raional Hâncești, iar lucrările în întregime au costat 11.800.000 (unsprezece milioane opt sute mii lei).


După proiectul ,,gimnaziul Dancu”, a urmat reconstrucția și reparația capitală a grădiniței din sat. Construcția acestei clădiri, a fost posibilă cu ajutorul și suportul financiar al Guvernului României, care a alocat pentru lucrările respective suma de 600.000 (șase sute mii lei). În 2015, au demarat lucrările, iar în 2017, a fost dată în exploatare clădirea grădiniței.


O altă realizare frumoasă, finisată cu succes a fost construcția cazangeriei.

Realizarea acestui proiect a fost posibilă datorită susținerii oferite de către PNUD (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare), din partea cărora au obținut finanțare nerambursabilă în valoare de 60.000 (șaizeci mii lei). pentru construcția cazangeriei grădiniței.

În programul electoral, pe care dl Vladimir l-a propus atunci când a candidat la funcţia de primar, a fost construirea unei bisericuțe creștin-ortodoxe, care a fost reconstruită dintr-un depozit al fostului colhoz. Această biserică nu a fost existentă până atunci, locatarii mergeau la biserică în satele vecine, iar la insistența și cererile sătenilor, au demarat lucrările.Primarul mai spune că amplasarea sediului primăriei din satul Dancu, nu era una dintre cele mai reușite. Propunerea de a reconstrui blocul primăriei într-un loc mai deschis, care ar marca centrul satului a fost binevenită pentru locuitori. Pe locul fostei grădinițe, acest obiectiv, de altfel ca și celelalte, a fost posibil și realizat cu succes, iar din 2018, a fost dat în exploatare. De menționat, că banii alocați acestui proiect, au fost investiți din bugetul local.Odată cu implementarea programului „Drumuri bune 1 pentru Moldova”, satul Dancu a beneficiat de această oportunitate, alocându-se 3.147.000 (trei milioane o sută patruzeci și șapte mii lei) pentru asfaltarea a două drumuri, unul care leagă satul nou cu centrul și altul care duce spre biserica creștin-baptistă. De asemenea, primarul mai menționează că din banii care au fost alocați anual din Fondul Rutier, s-a reușit pietruirea și repararea a 80% din drumurile satului, în variantă albă. Dl Vladimir spune că la cel de-al treilea mandat pe care îl are, a acumulat o experiență colosală, fiind una dintre cele mai reușite ale carierei sale și ar dori cu mândrie să se candideze și în acest an. „Munca de primar nu este nici pe departe una uşoară, în cei trei ani de mandat de primar am acumulat o experienţă colosală de muncă cu oamenii, de obţinere a multor performanţe împreună” – a specificat dl Pretuleac.Profesia de silvicultor l-a făcut să-şi iubească şi mai mult localitatea sa

Vladimir Pretuleac, pe lângă activitatea de primar, este un bun gospodar și de profesie silvicultor. În urma absolvirii Colegiului de Silvicultură din orașul Camenca, în anul 1984, acesta a venit ca tânăr specialist în raionul Hâncești, satul Dancu, cu îndreptare obligatorie de la Ministerul Silviculturii pe atunci. La începutul acestei profesii, actualul primar menționează că a ocupat diferite funcții în cadrul întreprinderii silvice Hâncești, precum șef al Districtului Silvic, Onești și maistru în Ocolul Silvic, Mingir.Fiind un „înrăit” iubitor de natură și sat, acesta s-a redirecționat ca pădurar în zona de frontieră de la Prut. „Din fragedă tinerețe am luat sectorul nr. 1 de pădure din satul Dancu. Convenind cu șeful Ocolului Silvic, am desțelenit această porțiune de pământ și am sădit 2,5 ha cu copaci tineri de plop canadian. Odată cu mine, crește și pădurea!” – a adăugat cu mândrie, primarul.

Un alt sector de pădure care a fost sădit sub conducerea lui Vladimir Pretuleac, este plantația de stejar, care crește în apropierea celei de plop.

Cele 48 de hectare sădite în 2004, pe terenul degradat din posesia primăriei Voinescu, este la fel o lucrare a domnului Vladimir care împreună cu majoritatea locuitorilor satului Dancu au realizat acest obiectiv. De remarcat că remunerarea pentru ajutorul oferit a fost lemne de foc pentru iarnă de pe teritoriul aceste păduri. La fel, parcele de pădure nou-sădită avem și în satele Cărpineni, Crasnoarmeiscoe, Pervomaiscoe, fiecare constituind câte 20, 30 de hectare în fiecare localitate.


Maria MUNTEANU

917 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco