• Curierul de Hâncești

În farmacii au reapărut măștile și mănușile de protecțieÎncepând cu 17 martie 2020, în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență privind răspândirea virusului Covid-19. Odată cu această decizie, s-au închis centrele comerciale, numeroase întreprinderi, fabrici, uzine, unități administrative, și a fost sistat transportul public. În farmaciile din țară lipseau cu desăvârșire măștile, mănușile sterile și gelurile antibacteriene, indispensabile acestei perioade, pentru ca oamenii să se pată proteja de o eventuală infectare cu acest virus.

După aproximativ 2 luni de carantină, adică la moment, atât în farmacii cât și în magazinele de mărfuri de uz casnic, au reapărut în vânzare măști, mănuși și geluri antibacteriene. Spre deosebire de perioada când țara noastră nu se afla în carantină și prețurile acestora erau mult mai reduse și mai accesibile, acum costurile acestora sunt cam pipărate. „Prețurile sunt prea mari, mai ales că masca de protecție trebuie schimbată după fiecare 2 ore. Oamenii nu au suficienți bani pentru a procura tot de ce este nevoie pentru a se proteja de acest virus” - menționează o locuitoare a orașului Hâncești.

Spre exemplu, în farmaciile din orașul Hâncești, prețul unei măști de protecție de unică folosință variază între 9 lei și 14 lei, iar o mască din bumbac costă aproximativ 9 lei. Costul unei perechi de mănuși sterile variază între 2 lei și 40 de bani și 3 lei și 50 de bani. Totodată, costul unui gel antibacterian variază între 22 de lei și 72 de lei, în funcție de cantitatea, calitatea și producătorul acestuia.

De asemenea, aceste produse de protecție, sunt disponibile și în magazinele pentru mărfuri de uz casnic, unde sunt vândute aproximativ la același preț ca în farmacii. Odată cu aceste supliniri ale stocurilor de produse pentru protecție, oamenii au dat buzna în farmacii și magazine pentru a le achiziționa, în ciuda faptului că prețul bate la buzunar. „Nu avem altă opțiune, fiindcă trebuie să ne protejăm cumva de acest virus. Cumpăr mască din bumbac pentru a o putea reutiliza, pentru că cele de unică folosință mă costă prea mult”, a menționat un locuitor al orașului Hâncești.

Amintim că pe 27 aprilie, Prim-ministrul Ion Chicu a anunțat relaxarea anumitor restricții anticoronavirus. Odată cu aceste relaxări, Agenția de Servicii Publice a reluat înregistrarea actelor de naștere, de căsătorie, eliberarea permiselor de conducere și înmatricularea vehiculelor cu regim special. De asemenea, se permit plimbările prin parc în grupuri nu mai mari de 3 persoane, respectând toate normele de protecție.

Irina MORARU, stagiară

182 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco