• Curierul de Hâncești

În Gura „CURIERULUI” în anul 2018


Anul 2018 a adus de toate în viaţa raionului nostru – realizări frumoase, oameni curajoşi şi inimoşi, proiecte ambiţioase, dar şi tragedii care au oripilat o ţară întreagă. Am făcut o retrospectivă a anului care iată-iată îşi încheie cursa, pentru a ne evalua şi noi prin prisma celor întâmplate. În cele ce urmează vă vom prezenta unele din cele mai „fierbinţi” subiecte, care au ţinut cap de afiş în „CURIER”, dar şi în mijloacele de informare din ţară. Dvs. ce notă i-aţi da anului 2018, din perspectiva evenimentelor care l-au marcat?

Sediu nou pentru Punctul AMU Cărpineni

Începutul anului s-a remarcat printr-un frumos eveniment de inaugurare a punctului AMU Cărpineni, a cărei echipă a fost transferată într-un sediu nou, a unei foste farmacii, recent renovate, în interior căreia au fost efectuate lucrări de replanificare. Clădirea a fost conectată la apeduct şi la sistemul de canalizare, fiind asigurată cu instalaţie autonomă de încălzire şi alimentare cu gaze. Acoperişul a fost reconstruit complet, iar faţada izolată termic. Punctul de asistenţă medicală urgentă Cărpineni deserveşte peste 23 mii de locuitori din opt localităţi din împrejurime.


Grădiniţa-tip nr-1 din Crasnoarmeiscoe – redeschisă după reparaţie

La începutul lunii martie, grădiniţa-tip nr. 1 din c. Crasnoarmeiscoe şi-a deschis larg uşile după reparaţie. Aici au fost renovate capital două grupe şi blocul alimentar, au fost dotate cu mobilier nou ospătăriile din cele două grupe, precum şi reutilate blocurile sanitare. Lucrările au costat peste 1 mln de lei, bani alocaţi din bugetul local şi Consiliul raional. Anterior, prin intermediul Proiectului Energie şi Biomasă, în grădiniţă au fost instalate panouri solare pentru apă caldă menajeră, astfel instituţia devenind una cu condiţii moderne de activitate.


Misiune de salvare în s. Bujor

În miez de mai, câţiva săteni din s. Bujor au avut de îndeplinit o misiune nobilă, şi anume salvarea unui căprior care căzuse într-o groapă cu deşeuri a fostei ferme de vite din localitate. Veaceslav Zdrobău, membru al Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor, a observat căpriorul seara, dar, din cauza întunericului, a decis să pornească în misiunea de salvare a doua zi dimineaţa. Acestuia i s-au alăturat câţiva săteni, care, fără intervenţia altor servicii, au scos animalul speriat din groapă cu ajutorul unor funii. O faptă demnă de laudă şi un exemplu demn de urmat!


O vânzătoare din mun. Hânceşti a înfruntat un atacator cu armă

Luna iunie, printre altele, aduce în vizor fapta curajoasă a unei vânzătoare din mun. Hânceşti, care, fiind atacată cu arma de un cumpărător, nu s-a pierdut cu firea, ci l-a înfruntat cu mult curaj. Individul, care a refuzat să achite cumpărăturile, i-a pus vânzătoarei pistolul pneumatic în faţă, cu intenţia de a lua sacoşa şi a fugi. Însă, neînfricata vânzătoare i-a smuls pistolul, vrând să-l închidă pe atacator în magazin până la venirea poliţiştilor. Deşi a fugit de la faţa locului, acesta a fost reţinut în scurt timp de oamenii legii.


Un tânăr de 20 de ani din Hânceşti – împuşcat mortal la o piscină de către un poliţist

Tot la mijlocul lunii iunie, ştirea despre omorul unui tânăr din mun. Hânceşti de către un poliţist a zguduit întreaga ţară. Acesta, împreună cu doi prieteni, au pătruns noaptea pe teritoriul unui centru de agrement pentru a se bălăci în piscină, însă au fost luaţi prin surprindere de către proprietar şi şeful adjunct al poliţiei criminale din Hânceşti, care au efectuat împuşcături în direcţia celor trei, când aceştia au încercat să fugă. În consecinţă, unul dintre ei a decedat la spital în urma rănilor incompatibile cu viaţa. Până la moment, instanţa de judecată nu s-a pronunţat cu o sentinţă asupra învinuiţilor, părinţii victimei fiind de părere că şedinţele de judecată sunt tergiversate intenţionat.


Grigore Cotovschi – „Cetăţean de onoare a mun. Hânceşti”

Luna octombrie vine cu distincţii controversate. Este vorba despre acordarea de către primarul de Hânceşti Alexandru Botnari a titlului onorific de „Cetăţean de onoare a mun. Hânceşti” post-mortem lui Grigore Cotovschi, medalia fiindu-i înmânată nepoatei acestuia, Maria Cotovscaia. Gestul primarului a stârnit multe dispute, însă acesta motivează intenţia de a-l onora pe Cotovschi prin faptul că „haiducul” de la Hânceşti a jucat un rol însemnat în istoria ţării şi a oraşului de la începutul sec. XX. Mai mult, primarul s-a arătat dornic de a deschide şi un muzeu în memoria acestuia. Îndrăzneaţă intenţie... dar înţeleaptă oare?


Centrul Multifuncţional Hânceşti – inaugurat oficial

În cadrul unei ceremonii solemne, cu oaspeţi din capitală, a fost inaugurat Centrul Multifuncţional Hânceşti, care funcţionează pe principiul ghişeului unic. Această instituţie nou-creată înglobează mai multe servicii, care până acum au activat separat – Secţia de documentare a populaţiei şi eliberarea actelor de identitate, Oficiul Sării Civile, Oficiul Cadastral şi Camera Înregistrării de Stat. Acum cetăţenii raionului vor beneficia de servicii calitative, prestate într-un singur sediu!


Două străzi din mun. Hânceşti – subiect de dispută

Începutul „ultimei luni de toamnă” aduce cu sine discuţii aprinse în jurul unui subiect sensibil – denumirea a două străzi din mun. Hânceşti în numele rudelor primarului Alexandru Botnari. O stradă poartă numele tatălui său, Chiril Botnari, o altă stradă – numele soacrei acestuia, distinsa profesoară Nadejda Odobescu. Deşi deciziile de numire a străzilor au fost luate (una anul trecut, una anul acesta) în cadrul şedinţelor consiliilor municipale, la iniţiativa consilierilor şi, respectiv, a colectivului LT „M. Eminescu”, unde dna Odobescu a fost director mulţi ani la rând, ştirea a aţâţat spiritele în mass-media din republică, primarul fiind învinuit că îşi favorizează rudele. Deşi s-a simţit lezat, Alexandru Botnari a regretat faptul că cei care vin cu critici nu cunosc bine situaţia şi nu conştientizează că de pe urma lor suferă membrii familiei sale.


Crimele de la Oneşti şi Mereşeni – cu implicarea minorilor

Încheiem anul cu două crime odioase, cu implicarea minorilor, săvârşite pe fonul consumului de alcool. Aici ne referim la omorul unui bărbat din s. Oneşti, crimă săvârşită de către un bărbat de 45 de ani cu implicarea a trei minori, care, ulterior, le-au trimis prietenilor poze şi video cu mâinile pline de sânge. În noaptea de 24 spre 25 noiembrie, altă crimă a oripilat opinia publică – doi minori de 15 şi 17 ani au fost depistaţi morţi, cu leziuni în regiunea capului, într-o casă incendiată din s. Mereşeni. Al treilea tânăr de 18 ani, depistat în ogradă în stare gravă, a fost transportat la spital, unde, peste câteva zile, a decedat. Pe cazul dat a fost reţinut un suspect de 23 de ani din s. Caracui, care şi-a recunoscut vina. În cadrul anchetei s-a constatat că, după ce s-a răzbunat pe cei trei, aplicându-le lovituri cu muchia unui topor, bănuitul a incendiat casa şi a fugit. Motivele şi circumstanţele crimei urmează a fi stabilite.


Pagină realizată de Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco