• Curierul de Hâncești

În sfârşit - fără telefoane la ore!

Gata cu telefoanele mobile în şcoli! Cel puţin aşa se doreşte, întrucât de la 1 septembrie 2020, urmează să fie introdusă o nouă regulă pentru elevii din toate instituţiile de învăţământ din ţară. Înainte de a intra în clasă, elevii îşi vor lăsa telefoanele mobile fie într-o cutie, fie într-un cadru textil cu buzunare, agăţat de uşă sau de peretele clasei. Măsura restrictivă vine din partea premierului Ion Chicu, care s-a expus pe acest subiect în cadrul şedinţei Colegiului extins al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Administraţiile şcolilor vor reglementa mecanismul de implementare a acestei iniţiative, urmând să identifice spaţii sigure de depozitare.

Motivul instituirii acestui regulament este faptul că elevii care folosesc telefoanele mobile în timpul orelor sunt mai puţin concentraţi la ceea ce li se predă şi, respectiv, nu asimilează informaţia necesară. O excepţie ar fi orele de ştiinţe exacte, în timpul cărora poate fi folosit calculatorul din telefoanele mobile, în caz că profesorii solicită acest lucru.


În unele şcoli, la iniţiativa profesorilor, se practică cu succes acest gen de reglementare a utilizării telefoanelor mobile, pe reţelele de socializare fiind promovate spaţiile de depozitare cu buzunare, unde elevii îşi lasă telefoanele când intră în clasă şi le iau când pleacă. De asemenea, în clasele primare, copiii lasă telefoanele într-o cutie şi le iau când se termină orele.


Mulţi copii au creat dependenţă faţă de dispozitivele lor mobile, întrucât părinţii le cumpără telefoane performante şi le contactează la internet, astfel încât copilul are acces nelimitat la reţea, inclusiv în timpul orelor, când se joacă pe sub bancă sau navighează pe cine ştie ce site-uri. Mulţi învăţători şi profesori le-au sugerat părinţilor să le dea la şcoală copiilor lor telefoane cu butoane, pe care să le folosească strict după destinaţie – să comunice cu părinţii sau eventual cu persoanele apropiate. Azi mulţi copii din clasele primare se laudă în faţa colegilor cu telefoane de ultimă generaţie, cu funcţii performante şi caracteristici dintre cele mai sofisticate. În urma etalării acestor dispozitive, se creează un climat de concurenţă nesănătoasă între copii. Acest subiect a devenit la fel de sensibil şi controversat ca uniforma şcolară sau codul vestimentar în şcoli, întrucât părinţii se împart în două tabere – pro şi contra.


Un exemplu demn de urmat în acest sens este Franţa, unde încă din 2018 a fost votată legea ce interzice telefoanele mobile în şcoli şi licee. Legea interzice utilizarea oricărui obiect conectat la internet, telefon, tabletă, ceas, în şcoli şi colegii, şi vizează elevii cu vârsta de până la 14-15 ani. Eu, în calitate de părinte, consider foarte oportună această iniţiativă, deşi părerea mea este pur subiectivă, or, copilul meu merge la şcoală având un telefon cu butoane. Dacă aţi observat în mediul online, mai nou, vedete din lumea cinematografiei promovează anume această tendinţă în raport cu copiii lor, dându-le telefoane cu butoane şi îndemnându-i să comunice „pe viu” cu colegii lor. Să preluăm bunele practici care îşi dovedesc eficienţa, punându-le în mâini copiilor noştri, drept bonus pentru anumite performanţe şcolare sau în calitate de cadou, cărţi sau jocuri de dezvoltare, nu telefoane scumpe. Valorile pe care le sădim în inima lor de mici îşi vor spune cuvântul mai târziu. Şi încă ce cuvânt…

Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco