• Curierul de Hâncești

Întrunirea lunară a primarilor – comasată cu vizita ministrului Agriculturii

Întrunirea tradiţională a primarilor cu administraţia raionului, care de obicei are loc în prima zi de marţi a lunii, de această dată s-a desfăşurat luni, 1 octombrie, fiind comasată cu vizita în teritoriu a ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Nicolae Ciubuc.


Este prima vizită oficială a ministrului Ciubuc de la învestirea sa în funcţie, raionul Hânceşti fiind primul raion unde acesta a ţinut să se întâlnească cu primarii, dar, mai mult, cu producătorii agricoli, care, însă, erau prezenţi în sală în număr destul de mic.

Nicolae Ciubuc a abordat problemele cele mai stringente cu care se confruntă producătorii agricoli, între care lipsa pieţei de desfacere a producţiei agricole, în r. Hânceşti această problemă luând şi forma lipsei solicitării din partea companiilor vinicole a strugurilor tehnici pentru vin, întrucât din 16 întreprinderi de procesare a strugurilor, care au activat în anii trecuţi, doar Vinăria Hânceşti achiziţionează struguri, celelalte fiind închise, vândute sau lichidate

„Pentru a ne convinge că această problemă nu este creată artificial, ne-am documentat şi am constatat că atât producătorii, cât şi procesatorii întâmpină această dificultate. Pe fonul creşterii volumului producţiei, cu cca 15% mai mult decât anul trecut, şi a calităţii proaste a strugurilor, aceştia au fost direcţionaţi spre procesare, iar volumul mare depăşeşete capacitatea de procesare a întreprinderilor existente, multe companii care în anii trecuţi au activat şi-au sistat activitatea. La moment, 65% din volumul total de struguri este recoltat, iar cca 100 mii tone mai sunt în podgorii. Întreprinderile de procesare sunt disponibile de a prelucra doar a 40-45 mii tone de struguri, în acest sens, pe site-ul Ministerului a fost creată o hartă interactivă cu date actualizate ale întreprinderilor procesatoare, pe care producătorii le pot accesa”a menţionat Nicolae Ciubuc în alocuţiunea sa.

Dânsul a specificat că Ministerul Agriculturii va oferi suport companiilor de procesare în vederea lichidării stocurilor existente, pentru ca acestea să-şi extindă posibilităţile de achiziţionare a strugurilor pentru procesare.

Referitor la preţuri, dl ministru a reiterat că situaţia nu este la fel de proastă ca la fructe (prune şi mere), unde activează doar 6-8 întreprinderi care achiziţionează şi procesează mere şi alte fructe, adăugând că se examinează posibilităţi de intervenţie prin identificarea noilor pieţe de desfacere externe, însă, pentru a putea fi livrată în exterior, producţia trebuie să corespundă cerinţelor de calitate. Drept soluţie, ministrul a propus asocierea producătorilor, ca fiind un instrument ce şi-a dovedit eficienţa în mai multe ţări.

„Ne propunem să organizăm iarmaroace, unde agricultorii să-şi comercializeze producţia fără taxe de piaţă, direct de la producător. În acest sens, am discutat posibilitatea unui nou proiect de ţară, şi anume crearea Centrelor agro-alimentare – pieţe performante, cu infrastructură dezvoltată, unde producătorii să-şi comercializeze producţia şi să nu stea pe marginea drumului” a specificat ministrul Ciubuc.

După sesiunea de informare, producătorii agricoli şi primarii au ţinut să-şi spună păsurile în legătură cu mai multe probleme, pentru soluţionarea cărora au solicitat intervenţia şi susţinerea Ministerului. Primarul c. Cotul Morii, Lucica Guştiuc, a ţinut să afle despre finalitatea proiectului de aprovizionare cu apă a localităţilor din Lunca Prutului, dar şi posibilitatea construirii reţelelor de canalizare pentru aceste localităţi, iar producătorul şi exportatorul Vasile Gajiu s-a arătat nemulţumit de problemele cu care se ciocnesc exportatorii şi de faptul că producătorii nu au susţinerea statului.

Producătorul şi procesatorul Ion Gaburici din s. Logăneşti s-a plâns ministrului că agricultorii, la sezon, nu dispun de forţă de muncă, în mare parte din motiv că beneficiarii de ajutor social nu doresc să muncească, solicitând revizuirea mecanismului de acordare a ajutorului social. De asemenea, dl Gaburici s-a arătat nemulţumit de neechitabilitatea acordării asigurărilor de riscuri în agricultură şi de deconectările planificate de energie electrică, care se răsfrâng dezastruos asupra producţiei din frigidere. Şi Ion Sîrbu, şeful Direcţiei raionale Agricultură, a vorbit despre necesitatea staţiilor de irigare în Lunca Prutului, în condiţiile existenţei unui studiu de fezabilitate, dar şi despre necesitatea unei conlucrări mai eficiente dintre Minister şi Direcţiile Agricole din teritoriu.

În acest context, primarii au fost anunţaţi că, la 20 octombrie, în r. Hânceşti, şi anume în Piaţa Suveranităţii din mun. Hânceşti, se va desfăşura Ziua Vinului, fiind îndemnaţi, alături de producătorii agricoli din teritoriu, să se implice plenar pentru desfăşurarea acestei sărbători.


Elena ZAIŢEV


43 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco