• Curierul de Hâncești

Şah-mat cu majorări de salarii


Întâmplător sau nu, zilele trecute Guvernul a făcut o mişcare de şah-mat înainte de scrutinul electoral din 24 februarie, şi anume a decis că directorii de grădiniţe, şcoli şi colegii din R. Moldova (precum şi alte categorii) vor primi salarii mai mari, în medie cu 1 000 - 1 200 de lei pe lună. Guvernul a decis acest lucru prin asumare de răspundere, ajustând legislaţia cu privire la salarizarea în sistemul bugetar. Astfel, pentru a elimina deficienţele existente în legislaţie, vor fi majorate valorile minime pentru calcularea salariilor a circa patru mii de persoane care ocupă funcţii de conducere în cadrul instituţiilor de învăţământ.


Desigur, această iniţiativă este foarte binevenită, întrucât, în mod special în localităţile rurale, instituţiile de învăţământ, cu preponderenţă grădiniţele, se confruntă cu problema cadrelor calificate şi a managerilor. Administraţia publică locală în a căror gestiune se află instituţiile preşcolare anunţă concursuri, de multe ori repetate, pentru suplinirea funcţiei de director al unei grădiniţe şi recunosc că nu prea dau buzna doritorii de a depune dosarele pentru concurs şi e bine când aplică măcar unul. Şi nu e de mirare în condiţiile în care salariile managerilor nu sunt deloc motivante, pe când responsabilităţile - cu vârf şi îndesat. Mai mult, pe un bun manager îl cauţi cu lumânarea, întrucât de buna pregătire a acestuia depinde şi funcţionalitatea instituţiei, şi menţinerea cadrelor didactice, care sunt la mare căutare în ultimii ani.


Chiar dacă reforma salarizării angajaţilor din domeniul educaţional a făcut mai atractivă munca în instituţiile preşcolare, cadrele tinere nu se grăbesc să se angajeze ca educatori în grădiniţe, deşi sunt create toate condiţiile pentru activarea grupelor, iar cereri din partea părinţilor sunt destul de multe. Dacă în oraş această problemă este una acută, atunci ce să mai vorbim de sate…

O statistică de care m-am ciocnit în mediul online susţine că în fiecare zi din R. Moldova pleacă cca 60 de tineri. Timp de patru ani, de când putem călători fără vize în Uniunea Europeană, cca 300 mii de tineri au părăsit ţara şi nu s-au mai întors. Întrebaţi de motivele care stau la baza acestei decizii, ei au răspuns că în Moldova nu au viitor – sistemul medical este de calitate proastă, nu poţi fi încrezut în ziua de mâine, iar mentalitatea oamenilor nu poate fi schimbată.


Deci, strategia majorării salariilor cu 1000 de lei nu este tocmai cea mai bună soluţie pentru cei care privesc dincolo de această acţiune. Şi dacă zilnic vor pleca câte 60 de tineri din Moldova, managerii care rămân nu vor avea cu cine lucra. Faceţi un calcul, câţi vor emigra într-un an. În scurt timp, cu aşa tempouri, ţara noastră va rămâne depopulată.

Trist, dar adevărat. Pentru că salariile majorate (un pic!) nu exclud celelalte probleme cu care se confruntă societatea noastră. Şi nici nu le vor exclude…

Elena ZAIŢEV

187 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco