• Curierul de Hâncești

Şapte copii din familii social-vulnerabile din r. Hânceşti, botezați de sute de nași din R. MoldovaŞapte copii din familii socialmente-vulnerabile din raionul Hânceşti, botezați de sute de nași din toată republica


Duminică, în biserica din s. Buţeni, a avut loc un eveniment de anvergură - încreştinarea a şapte copii, şase dintre care sunt de la Centrul de plasament „PRO-FEMINA, care s-au ales cu aproape 400 de naşi de botez din întreaga republică şi chiar din ţara vecină, România. Iniţiativa de creştinare a acestor copii a venit din partea preotului paroh al bisericii din Buţeni, Vasile Prepeliţa, care a lansat un apel pe pagina sa de Facebook, cu îndemnul către oamenii de bună credinţă de a face un gest caritabil şi a fi naşi de botez pentru nişte copii din familii socialmente-vulnerabile.


„Deja de mai bine de un an, biserica noastră patronează beneficiarii Centrului de plasament „PRO-FEMINA”, acordându-le de sărbători diverse ajutoare şi cadouri – a declarat pentru CURIER, părintele Vasile Prepeliţa. Pe parcursul acestei perioade, nu s-a întâmplat niciodată să depistăm atâţia copii plasaţi în centru şi nebotezaţi, de aceea la începutul lunii octombrie, am lansat un îndemn către toţi creştinii dispuşi de a deveni părinţii spirituali ai acestor copilaşi.”

Părintele Vasile ne-a spus că nu s-a aşteptat ca la apelul lui să răspundă atâta lume. „Ne-am gândit să îi botezăm deoarece nu are cine altcineva, sunt copii din familii sărace, copii instituţionalizaţi în centru de plasament, deoarece sunt în situaţii de risc. Nu ne-am gândit că apelul lansat va avea o rezonanța atât de mare, de fapt am vrut să facem o pomană, un gest de caritate. Au participat 350 de cumetri din toată republica – raioanele: Bălţi, Drochia, Donduşeni, Cimişlia, Teleneşti, Sângerei, Ialoveni, Leova, Străşeni, Hânceşti, mun. Chişinău, etc., dar şi România. Am avut un botez ce a bătut recordul în Republica Moldova” - a remarcat părintele Vasile Prepeliță, după care a mulţumit tuturor creştinilor care au devenit nani de botez pentru cei 7 copii, pentru receptivitatea şi bunăvoinţa lor.Copiii botezaţi aveau vârste cuprinse între o lună şi 9 ani. După mărturisirea şi împărtăşirea acestor copii, toată procedura de botez a avut loc afară, chiar în faţa bisericii din localitatea Buţeni în prezenţa celor 350 de naşi, părinţii şi rudele copiilor încreştinaţi, precum şi localnicii satului. În afară de crâjma de botez, nașii au adus cu ei şi diverse daruri, promiţând să aibă grijă ca finilor de botez să nu le lipsească nimic pe viitor.

„Este o iniţiativă foarte frumoasă din partea părintelui Vasile. Mă bucur că sunt şi eu printre mulţimea de cumetri, cu care împreună facem o familie pentru aceşti copilaşi. Mă voi strădui să le fiu alături la bine şi la greu şi cu ajutorul Domnului să depăşim orişice greutate” – ne spune una din nanii de botez, Vera Rotaru din c. Lăpuşna.„Am găsit apelul respectiv pe internet, de aceea ne-am propus să venim în această localitate, pentru a ne face cu nişte fini. Da, venim de departe, tocmai din Focşani, dar pentru a face un bine, distanţa nu este un impediment” – a menţionat o familie din Focşani, România.

Valentina Marian și fiica ei de 9 ani locuiesc la centrul de plasament din Hânceşti deja de trei săptămâni. Au ajuns acolo pe motiv că au fost supuse violenţei domestice din partea soţului. Acum, femeia s-a ales cu mulți cumetri şi speră că viaţa va fi mai blândă cu ea. „Nu m-am aşteptat să am atâţia cumetri. Le mulţumesc din suflet tuturor” – a spus emoţionată femeia.

„Apreciem mult iniţiativa părintelui Vasile, paroh al bisericii din Buţeni, cu care avem o colaborare foarte binevenită de aproape doi ani. În acest context, îi mulţumim pentru că este receptiv la toate problemele centrului, îi mulţumim pentru implicarea benefică în viaţa acestor copii, cărora împreună ne străduim să le schimbăm soarta.


La moment în Centrul „PRO-FEMINA” sunt plasaţi 15 beneficiari, 3 mame şi 12 copii, care au ajuns acolo fie din cauză că au fost supuşi violenţei domestice, fie din cauza situaţiei precare” – ne-a declarat directorul Centrului, Liliana Buza.

În finalul ritualului de botez, precum e tradiţia la noi, la moldoveni, toţi invitaţii şi naşii de botez au fost invitaţi la masa de sărbătoare, pregătită de gospodinele s. Buţeni, cu bucate alese şi tradiţionale unei cumetrii.


Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco