• Curierul de Hâncești

Şcoala de Arte „Timotei Bătrânu” a marcat 60 de ani de la fondare

Duminică, 27 mai, Şcoala de Arte „Timotei Bătrânu” din mun. Hânceşti, instituţie care a cultivat talentele artistice a sute de copii pe parcursul mai multor generaţii, a marcat 60 de ani de la fondare, motiv pentru care, în Casa raională de Cultură, s-a desfăşurat un spectacol aniversar cu genericul „Amintirile se-ntorc iar şi iar…”


La eveniment au participat şi oaspeţi, precum primarul mun. Hânceşti Alexandru Botnari, preşedintele raionului Ghenadie Buza, vicepreşedintele Vera Tănase, reprezentantul Guvernului în teritoriu Ion Mereuţă, maestrul Timotei Bătrânu, artistul plastic Valeriu Herţa, şeful Direcţiei Cultură şi Turism Ion Tulbu, care au venit cu flori, cadouri şi mesaje de felicitare în adresa colectivului şcolii.

În deschiderea spectacolului, după ce a salutat audienţa şi le-a adresat cuvinte de felicitare colegilor săi, directorul Şcolii de Arte „Timotei Bătrânu”, Lilia Gurghiş, a menţionat: „Pe parcursul celor 60 de ani de activitate, şcoala noastră dezvoltă capacităţi de a percepe frumosul prin muzică, dans şi pictură. În această perioadă, instituţia au absolvit-o circa 1300 de elevi, mulţi dintre care şi-au continuat studiile la instituţiile medii şi superioare de specialitate, devenind mai apoi muzicieni, pictori, pedagogi care şi în prezent îşi aduc aportul la educaţia muzicală şi spirituală a tinerei generaţii. Acest lucru îl confirmă faptul că, din cei 19 profesori care activează în prezent în şcoala noastră, 12 sunt foşti absolvenţi ai acestei instituţii.”

Primarul Alexandru Botnari a felicitat colectivul de profesori, precum şi elevii acestei instituţii nu doar în calitate de primar, dar şi de fost discipol, mulţumindu-le pentru participarea la diferite manifestaţii culturale organizate în municipiu, pentru prestaţia frumoasă în cadrul diferitor măsuri culturale, dorindu-le succes în toate lucrurile frumoase pe care le fac. În numele administraţiei locale, în semn de apreciere a întregului colectiv, primarul i-a decernat directorului Şcolii de Arte o diplomă, specificând că urmează în scurt timp şi un cadou - prin decizia Consiliului municipal va fi alocată suma de 40 mii lei pentru procurarea instrumentelor muzicale în şcoală. În acest context, Alexandru Botnari a venit cu un buchet de flori şi cuvinte de gratitudine şi faţă de Timotei Bătrânu, Om Emerit al municipiului Hânceşti, al cărui nume îl poartă instituţia.

La rândul său, maestrul Timotei Bătrânu, artist plastic, întemeietorul Şcolii de arte plastice din or. Hânceşti, a venit cu un mesaj emoţionant pentru colectivul şcolii, apreciind munca profesorilor, depusă cu abnegaţie pe tărâmul artei şi al culturii. „Şcoala de Arte se mândreşte cu un colectiv bine închegat, în frunte cu dna director, care, prin ani trecând, a dovedit că artă se poate face nu doar la Chişinău, dar şi în sate şi oraşe. Ne bucură faptul că oaspeţii care vin în mun. Hânceşti admiră nu doar frumuseţea şi curăţenia oraşului, dar şi talentele care cresc aici, graţie susţinerii administraţiei locale şi raionale. Felicitări tuturor, inclusiv părinţilor care investesc în copiii lor, în educarea lor prin artă şi cultură. De multe ori spun că Şcoala de Arte este Filarmonica unei localităţi, aşa vă doresc să fie şi mai departe!”a fost mesajul maestrului Timotei Bătrânu.

Şi preşedintele raionului a ţinut să felicite colectivul şcolii, menţionând că de această instituţie îl leagă amintiri frumoase, întrucât fiicele sale au frecventat Şcoala muzicală pe când erau eleve. „Îmi exprim tot respectul faţă de Dvs., cei care plămădiţi cele mai frumoase valori ale unui om şi ne mândrim cu faptul că, oriunde ar merge, colectivele noastre artistice sunt apreciate la cel mai înalt nivel”a specificat preşedintele, vorbind şi despre investiţiile făcute de administraţia raionului în instituţiile de cultură, cea mai recentă urmând a fi reparaţia scărilor şi a faţadei Casei raionale de Cultură. Cu diplomă de excelenţă din partea preşedintelui s-a ales atât colectivul şcolii, cât şi pedagogii veterani ai domeniului culturii: Timotei Bătrânu, Ion Muşat, Tudor Gagiu, Valeriu Herţa, Maria Chişcă, Ion Plămădeală şi Ştefan Ignatiuc. Dlui preşedinte i s-au alăturat cu mesaje de felicitare Ion Mereuţă şi Vera Tănase, care au apreciat contribuţia acestei instituţii la dezvoltarea culturii raionului şi la perpetuarea valorilor cultural-artistice prin muzică, dans şi pictură.

Şi Ion Tulbu a venit din partea Direcţiei Cultură şi Turism în faţa colectivului Şcolii cu un buchet de cuvinte alese, dar şi cu diplome, toţi angajaţii fiind premiaţi cu premii băneşti. Valentina Cotorobai, preşedintele Consiliului ramural al lucrătorilor din domeniul culturii, s-a alăturat mesajelor de felicitare, venind, la rândul său cu un cadou din partea Federaţiei Sindicale a lucrătorilor din cultură, şi anume o excursie prin locurile pitoreşti ale Moldovei.

În continuare, colectivul de profesori şi elevii acestora au prezentat un spectacol inedit, în care au răsunat acorduri de vioară, pian, acordeon şi saxofon, dar şi dansuri moderne şi populare, precum şi cântece folclorice, ce au scos în valoare aptitudinile tinerilor care studiază în această instituţie, dar şi virtuozitatea dascălilor lor, care le şlefuiesc talentele cu măiestria unor bijutieri.

Elena ZAIŢEV

57 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco