• Curierul de Hâncești

Şedinţa Consiliului municipal – cu noutăţi pentru 2019

Vinerea trecută, Consiliul municipal Hânceşti s-a întrunit într-o şedinţă ordinară, în cadrul căreia s-au discutat chestiuni ce ţin de executarea bugetului, dar şi de reparaţia mai multor drumuri în cadrul proiectului naţional „Drumuri bune”.

Bugetul pe 9 luni – executat cu mai multe cheltuieli


Înainte de a purcede nemijlocit la examinarea proiectelor de decizie, preşedintele şedinţei Boris Chetruş a anunţat oficial că atât el, cât şi Iurie Popa au renunţat la apartenenţa Blocului Electoral PPEM, devenind astfel consilieri independenţi.

Primul proiect de decizie a fost cu referire la efectuarea unor modificări şi completări în Bugetul municipal pentru anul 2018, care prevede majorarea veniturilor cu suma de 608.0 mii lei parvenită din vânzarea şi privatizarea terenurilor, redistribuită la compartimentul cheltuieli pentru rambursarea dobânzii pentru împrumut, rambursarea împrumutului, achitarea serviciilor comunale, completarea fondului de retribuire a angajaţilor prin contract. De asemenea, proiectul de decizie prevede majorarea limitei cheltuielilor la întreţinerea mijloacelor de transport, redistribuirea mijloacelor neînsuşite la Centrul de Plasament „Brânduşa” şi grădiniţe, precum şi majorarea părţii de venituri cu suma de 896.5 mii lei cu redirecţionarea la partea cheltuieli pentru procurarea utilajului tehnic, reparaţia capitală a sistemei de canalizare pe str. M. Sadoveanu şi str. M. Varlaam (stadion), a reţelei de apeduct pe str. Ştefan Vodă, reparaţia curentă (în variantă albă) a str. Mănăstirea Căpriana şi reparaţia str. A. Mateevici, iluminarea terenului mic de fotbal a stadionului municipal, iluminatul stradal în sectorul Floarea 2 str. Victoriei ş.a. În continuare, consilierii au aprobat decizia cu privire la executarea bugetului pe 9 luni ale anului 2018, la venituri în sumă de 25824,1 mii lei şi la cheltuieli în sumă de 27781,1 mii lei.

Ajutoarele materiale – acordate neîntemeiat?


Odată ajunşi la decizia cu privire la acordarea ajutoarelor materiale, consilierul Vasile Colţa s-a arătat indignat de faptul că unii beneficiari incluşi în listă, solicită ajutor de la primărie deşi au venituri destul de mari. „Eu nicidecum nu sunt împotriva acordării ajutoarelor materiale, dar consider că, înainte de aprobarea listei beneficiarilor, comisia trebuie să examineze mai minuţios dosarele. Nu de alta, dar unele familii au pensii mai mari decât salariile unor angajaţi din administraţia publică” – a reproşat Colţa. Şi pentru că nu a menţionat niciun nume, consilierul Petru Dîrvari i-a cerut lui Vasile Colţa să menţioneze concret cui i se acordă ajutor în mod neîntemeiat. „Da, în listă se regăsesc pensionari cu pensii de cca 2000 de lei, dar care sunt invalizi de gradul I, care necesită intervenţii chirurgicale. Cum să refuzi asemenea persoane?” – a reiterat Petru Dîrvari. Odată epuizate obiecţiile, consilierii au aprobat acordarea ajutoarelor materiale la 45 de persoane în sumă de peste 66 mii lei.


Drumuri noi în 2019


Alt proiect de decizie care a suscitat interesul consilierilor a fost cu privire la modernizarea infrastructurii drumurilor din municipiu, şi anume selectarea unor drumuri pentru a fi propuse spre reparaţie capitală în cadrul proiectului „Drumuri bune pentru Moldova 2” pentru anul 2019. Primarul Alexandru Botnari a specificat că lista va fi examinată de comisia Ministerului, care va decide care dintre străzile propuse vor fi incluse în proiectul de modernizare. Primarul a adăugat că în cursul lucrărilor de reparaţie, pe aceste străzi se vor efectua paralel lucrări la sistemul de canalizare, pentru ca, ulterior, să nu se mai intervină pe aceste porţiuni. În borderoul drumurilor propuse spre reabilitare se regăsesc străzile: Al. cel Bun, G. Coşbuc, Cuza Vodă, Grădinilor, Maria Drăgan, Bucovina, Veronica Micle, Mihalcea Hâncu, Marinescu, Mitropolit Varlaam, Serghei Lazo şi Petru Movilă. Alexandru Botnari a accentuat că Ministerul urmează să decidă care dintre acestea să fie reparate.

Şi de această dată, Vasile Colţa a venit cu o doleanţă - ca trotuarele şi bordurile drumurilor reparate să fie, de asemenea, aduse la o condiţie adecvată, deoarece se distruge drumul, iar doamnele în pantofi cu toc sau mamele cu cărucioare nu pot merge pe trotuarele distruse. Dl Colţa a solicitat ca măcar pe str. M. Moraru şi A. Puşkin să fie amenajate trotuarele şi bordurile. La cele spuse de Colţa, primarul Alexandru Botnari a reiterat: „Aveţi dreptate, dle Colţa, dar proiectul „Drumuri bune” în baza căruia s-au efectuat reparaţii la aceste drumuri nu prevede şi reparaţia trotuarelor şi bordurilor, dar vom examina posibilitatea alocării mijloacelor financiare din fondul disponibil şi ne vom strădui ca, în 2019, să reparăm trotuarele cu instalarea bordurilor pe str. Mihalcea Hâncu şi Ştefan Vodă”.

Elena ZAIŢEV

79 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco