• Curierul de Hâncești

17 mii de oameni din raionul Hâncești vor avea apă de calitate

Circa 26 de milioane de lei din Fondul Ecologic Național vor fi alocate pentru continuarea construcției sistemului de apeduct în 11 localități ale raionului Hâncești. Decizia de a aloca banii a fost luată la începutul lunii iulie, curent, în cadrul ședinței Consiliului de Administrare a Fondului Ecologic Național, anunță Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.


După construcția apeductului, circa 17 mii de locuitori vor avea oportunitatea de a se conecta la apă de calitate. „A fost luată decizia de a aloca bani din resursele Fondului Ecologic Național, după ce Agenția Apele Moldovei a depus un demers prin care solicita finanțarea următoarei etape a proiectului „Complexul de asigurare cu apă potabilă a satelor din raionul Hâncești (localitățile din lunca râului Prut)”. Proiect ce va oferi oportunitatea de a conecta la rețeaua de apeduct locuitorii din satele: Cotul Morii, Nemțeni, Obileni, Cățeleni, Ivanovca, Sărăteni, Leușeni, Onești, Strâmbeni, Costești și Bujor. Cei 26 de mln de lei sunt necesari pentru realizarea etapei a patra a proiectului”, a menționat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, în debutul ședinței.

Totodată, ministrul a precizat că proiectul este implementat de Agenția Apele Moldovei, instituție ce va asigura monitorizarea lucrărilor de construcție, respectarea termenilor de realizare a proiectului, inclusiv asigurarea calității lucrărilor efectuate.

În ședință, reprezentanții Agenției Apele Moldovei au prezentat argumentele privind necesitatea continuării proiectului și au dat asigurări că lucrările vor fi finalizate la sfârșitul lunii octombrie a anului curent.

În acest context, Vitalie Fărîmă, șef al Serviciului fonduri de dezvoltare din cadrul ministerului a precizat că: „Din suma alocată din Fondul Ecologic Național vor fi procurate și montate Stația de pompare și Stația de tratare a apei din râul Prut, precum și utilajul tehnologic necesar pentru aducțiunea apei în localitățile nominalizate”.

Amintim că proiectul de construcție a sistemului de apeduct în localitățile din lunca râului Prut a fost inițiat în anul 2014, costul total al acestuia fiind de circa 72 milioane de lei. Până în prezent, au fost efectuate și finanțate lucrări în valoare totală de 22,6 mln lei, iar restul sumei va fi alocată după finalizarea etapei curente a proiectului.


www. realitatea.md.

62 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco