• Curierul de Hâncești

4 cazuri de covid-19 la Sofia, al doilea sat din raion aflat în carantină

Noi cazuri deocamdată nu s-au depistat


Satul Sofia a fost pus în carantină la începutul acestei săptămâni, după ce trei membri ai unei familii – soţul, (asistent medical), soţia şi un copil au fost testaţi pozitiv cu coronavirus. Testul iniţial la cel de-al doilea copil al acestora a fost negativ, efectuat la câteva zile, acesta a fost deja pozitiv, confirmândui-se infectarea cu coronavirus.


Într-un interviu acordat „Curierului de Hânceşti”, primarul localității, Sofia, Ion Mîrza, a specificat că la moment situaţia este sub control, cele patru persoane infectate sunt internate într-un spital din capitală, alţi suspecţi deocamdată nu sunt, subliniind că locuitorii satului nu au voie să iasă din casă, cu excepția, dacă merg la magazin.

„Nimeni nu iese din localitate şi nimeni nu intră în aceasta, ne străduim să respectăm cu toţii regimul de carantină. Toți stau pe acasă. Restricțiile sunt dure. Cei care vin la magazin respectă distanța, nu se apropie nimeni unul de altul. La fiecare două ore aceste localuri sunt dezinfectate. Angajații și oamenii poartă măști”- a specificat Ion Mârza.

Oamenii aflaţi în carantină au păreri împărţite despre situaţia ca atare, unii cred că măsura respectivă e foarte bună, alţii sunt puţin panicaţi sau deranjaţi că nu pot ieşi din localitate. „Desigur, că ne simţim puţin izolaţi de restul lumii, dar e mai bine aşa, deoarece, nu în zadar se spune paza bună trece primejdia rea. Dar pentru a comunica - sunt telefoane, internet, de aceea, cred că e mai bine să stăm pe acasă, totodată ne mai facem lucru prin grădină… şi până una altă, şi virusul pleacă… Credem că nu va dura o „veşnicie” această carantină…”, ne spune dna Maria, o locuitoare din satul Sofia, contactată telefonic. Elena, o tânără din localitate, cu care am vorbit la telefon, spune că urma să meargă zilele acestea la un medic specialist, la care avea programare, dar acum toate planurile i s-au dus de râpă. „Evident, că îmi voi face altă reprogramare, doar că această izolare te derutează puţin, principalul să nu intrăm în panică şi să sperăm că totul va fi bine…”- ne-a spus cu entuziasm tânăra.

Amintim cititorilor că la moment 2 sate din raion se află în carantină – s. Bălceana (unde până la moment sunt 6 persoane infectate cu COVID-19) şi s. Sofia (cu 4 persoane).

Potrivit declaraţiilor şefului Centrului de poştă Hânceşti, Raisa Scai, în cele două localităţi din raion, Bălceana şi Sofia, aflate azi în carantină, sunt sistate şi activităţile Oficiilor Poştale, comparativ cu celelalte localităţi din raion, unde poşta lucrează într-un regim normal, (doar cu restrângerea unor servicii), pentru a primi plăţile comunale sau pentru eliberarea pensiilor şi unor alocaţii sau indemnizaţii oamenilor. „Întru nerăspândirea virusului în legătură cu situaţia epidemiologică din ţară şi declararea stării de urgenţă, pentru o perioadă nedeterminată, s-a sistat activitatea în cele două localităţi din raion aflate în carantină, iar în celelalte oficii poştaşe din raion s-a sistat deocamdată distribuirea coletelor, scrisorilor, ziarelor. Totodată, vreau să rog cetăţenii care merg la oficiile poştale să respecte regulile impuse de angajaţii acestora, şi anume prin respectarea distanţei unul de altul, prin dezinfectarea mâinilor, etc., pentru a nu-şi pune în pericol sănătatea lor, dar şi a angajaţilor instituţiei” – a specificat dna Scai.

Tatiana TODOSEICIUC

847 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco