• Curierul de Hâncești

A fost serbat hramul casei internat din Hânceşti

De sfânta Maria

A fost serbat hramul Casei internat pentru fete cu dizabilităţi din HânceştiSăptămâna trecută, în cadrul Casei Internat pentru fete cu deficienţe mintale din Hânceşti a fost mare sărbătoare. De sfânta Maria, reprezentanţii internatului au organizat o serbare fastuoasă, întrucât ţin hramul Casei anume de sf, Maria. Ca oaspeţi i-au avut pe reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei sociale.„Evenimentul a fost bine organizat. În sala festivă a instituţiei, pentru toţi invitaţii fetele noastre au evoluat cu un spectacol artistic inedit, ne povesteşte Svetlana Ungureanu, educator superior.  Fetele noastre au creat o atmosferă nemaipomenită de sărbătoare, încântând publicul cu poezii, cântece şi dansuri. Tot aici, dânsele au avut parte şi de o masă de sărbătoare cu bucate alese”, a mai spus dna Ungureanu.


Oaspeţii de la Minister au rămas impresionaţi, specificând că vor reveni cu drag la Casa internat din Hânceşti şi cu alte ocazii, reiterând importanţa unei atitudini prietenoase faţă de beneficiare, care simţind grija şi dragostea pe care o au educatorii şi conducerea instituţiei faţă de ele, se străduie la rândul lor să fie exemplare, răsplătindu-i cu cele mai frumoase numere artistice.


A fost sfinţită Casa comunitară în care s-au mutat recent cele şase beneficiare ale internatului


În aceeaşi zi, la Casa comunitară din Mereşeni în care au fost mutate şase fete din Casa internat, (despre acre am scris anterior), preotul Andrei Simon a ţinut o slujbă de sfinţire, binecuvântând cele şase beneficiare şi îngrijitoarele acestora (Valentina Ţugui, Valentina Ogradă, Tatiana Iordache şi Lilia Chetrari), care le supraveghează 24/24. 


„Scopul mutării celor şase fete în casa comunitară este de a ajuta persoanele cu dizabilităţi mintale să obţină cât mai multă autonomie şi să-şi dezvolte propriul potenţial. Persoanele cu dizabilităţi au nevoie şi trebuie să fie parte a societăţii, să înveţe, să comunice şi să participe la activităţile comunităţii. Pentru aceste fete să trăiască într-o casă înseamnă să aibă vecini pe care să-i salute zilnic, să aibă grijă de gospodărie, să fie vizitate de prieteni, să înveţe lucruri noi în toată ziua, să simtă căldura unei case, a unei familii.


După câteva luni de activitate, am decis să sfinţim casa respectivă, pentru că suntem creştini şi considerăm că beneficiarele noastre trebuie să înveţe câte ceva şi despre aspectele religioase ale societăţii”, a specificat pentru ziar, educatorul superior Svetlana Ungureanu, menţionând că a fost plăcut surprinsă şi de prezenţa doamnei primar de Mereşeni, Tatiana Buruiană, care este mereu parte a evenimentelor importante din comunitate.


La final, directorul Casei internat din Hânceşti, Elizaveta Iacub şi-a exprimat recunoştiţa pentru buna organizare şi desfăşurare a evenimentelor, specificând că are în subordinea sa un personal calificat şi receptiv, reiterând importanţa acestor calităţi în munca pe care o fac zi de zi, alături de copiii cu nevoi speciale.Elena Golubnic

8 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco