• Curierul de Hâncești

A scăpat viu de la război, ca să lupte acum cu mizeria şi sărăcia…?!

Chiar dacă „onoarea” de a fi vizitaţi la domiciliu li se întâmplă veteranilor de război o dată în an, de 9 mai, cei trei veterani din oraşul Hânceşti s-au arătat foarte bucuroşi că nu sunt uitaţi, fiindu-le recunoscători autorităţilor publice locale pentru darurile aduse, dar şi cuvintele frumoase.   

  Deplasându-mă puţin de la „esenţa sărbătorii”, vreau să pun accentul în editorial, de fapt, pe altceva, şi anume pe grija zilnică faţă de aceşti veterani, (şi în general faţă de toţi bătrânii) care unii o au (sau n-o au) din partea rudelor, alţii din partea statului.


  Dacă pe dna Claudia Mihai, veteran de război din or. Hânceşti, am găsit-o în ajunul Paştelui Blajinilor în sânul familiei, într-o dispoziţie foarte bună, (în pofida sănătăţii sale şubrede), îmbrăcată de sărbătoare, atunci pe moş Ştefan Dârvari, tot din Hânceşti (un alt veteran de război, distins cu mai multe decoraţii), fie-mi iertată indiscreţia, - în nişte condiţii mizerabile, inumane aş spune chiar, flămând, necăjit şi singur, având doar un colţ de pâine pe masă. Trăieşte de unul singur de foarte mult timp, (toţi cei trei feciori, pe care i-a avut, au decedat deja), cu toate acestea, moş Ştefan are nepoţi, care locuiesc în acelaşi oraş, dar din păcate, după cum ne-a spus-o chiar el, dar şi după condiţiile de trai pe care le-am văzut, este evident că aceştia îi trec cam rar pragul. La cei 91 de ani ai săi, moş Ştefan se deplasează cam greu, din cauza bătrâneţii, traumelor primite de la război, dar şi vederii slabe, care pe zi ce trece se micşorează tot mai mult. Chiar dacă nu este vizitat de rude, mare mi-a fost mirarea când am aflat că, de fapt, din luna octombrie anul trecut, acesta se află la întreţinerea Centrului de îngrijire a persoanelor la domiciliu din cadrul Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Hânceşti, reprezentanţii cărora, cică, îl vizitează în fiecare zi. 


  În atribuţiile responsabililor centrului, după cum ne-a spus şi managerul lui, Elena Şolopa, intră vizitarea zilnică a beneficiarilor pentru a le aduce un prânz cald,  pentru a se îngriji de sănătatea lor, precum şi alte mici necesităţi, iar odată în săptămână li se face curăţenie în locuinţă şi li se spală hainele. Aşa ar fi trebuit să fie, dar situaţia în realitate e cu totul alta.


   L-am vizitat pe moş Ştefan la sfârşitul lunii februarie, curent, şi dezordinea precum şi mizeria care am constatat-o atunci, persista şi la ultima vizită, unica diferenţă era, că atunci în februarie, chiar în faţa uşii casei am văzut cadavrul unui câine în proces de descompunere, iar la începutul lunii mai, rămase doar scheletul acestuia. Fapt, care ne dovedeşte odată în plus, că aici curăţenie nu s-a făcut de luni de zile. Cu toate acestea, reprezentanţii Centrului, au încercat să ne convingă de contrariul.


  Rămân perplexă de atitudinea iresponsabilă a reprezentanţilor Centrului de îngrijire a persoanelor la domiciliu, (precum şi de conducerea acestuia care a binevoit să-i facă o vizită doar după ce ziarul a bătut alarma), angajaţi care sunt salarizaţi pentru fiecare beneficiar luat la întreţinere, dar şi mai mult de indiferenţa nepoţilor lui moş Ştefan, care trăiesc bine, mersi, uitând cu desăvârşire că undeva la doi paşi, bunelul lor, îşi duce zilele în mizerie şi sărăcie… Tatiana Todoseiciuc

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco