• Curierul de Hâncești

Accesoriile pentru vacanţa de vară – la preţuri de lux

Accesoriile pentru vacanţa de vară – la preţuri de lux

Cât costă costumele de baie, şlapii de plajă, ochelarii, dar şi pălăriile de soare?După ce data trecută am scris despre destinaţiile în care aţi putea merge în vacanţă, fie la mare, fie într-o călătorie – ne-am gândit la accesoriile de care veţi avea nevoie în această perioadă. Nu vom scrie despre baterii, aparate de fotografiat sau alte gadgeturi utile pentru vacanţă, ci despre acele accesorii fără de care riscaţi să vă pârliţi la soare.


Am făcut o tură prin magazinele şi piaţa din Hânceşti, unde am avut posibilitatea să analizăm preţurile la ochelarii de soare, la pălării, costume de baie şi alte piese de acest gen.


Astfel, cel mai ieftin costum de baie pentru femei costă 200 de lei şi este alcătuit din două piese. Vânzătorii spun că acestea sunt stocurile din anii trecuţi şi de aceea costă mai puţin. Dacă 200 de lei este puţin, haideţi să vedem ce preţuri au şi alte costume de baie, fără de care nu veţi putea merge la mare. Un costum de baie, la fel din două piese, din acest sezon vă va costa începând cu preţul de 400 de lei, cel mai scump fiind 750 lei. Costumele de baie alcătuite din trei piese sunt şi mai scumpe, între 500-900 lei.


Slipii de înot pentru bărbaţi variază la preţul de 100 şi 300 de lei. Costumele de baie pentru copii la fel costă aproximativ 200-300 de lei.   Varietatea de modele şi culori vă poate întrece orice imaginaţie însă, dacă preţurile vi se par prea mari, puteţi merge în vacanţă şi cu costumul de baie vechi, economisind astfel pentru alte necesităţi.   Din categoria necesităţi pentru vacanţă, poate face parte de altfel şi pălăria de soare. Acest accesoriu se găseşte în piaţa din Hânceşti şi costă între 150 şi 450 de lei, în dependenţă de mărimea acesteia, modelul, dar şi consistenţa.  

 

„Avem pălării diferite. Dacă la preţ mai putem ceda 5/10 lei, de calitate nu răspundem, întrucât cumpărătorul trebuie conştient să facă o astfel de achiziţie, ne spune Oxana, o vânzătoare din Hânceşti. Dacă luăm o pălărie de 150 de lei, evident calitatea acesteia lasă de dorit, aceasta fiind confecţionată din materiale sintetice care nu vă vor lăsa pielea capului să respire. Dacă alegeţi o pălărie mai scumpă, din aţe sau fibre naturale, scalpul va respira şi nu vă veţi strica coafura. În plus, recomand femeilor care merg la mare să opteze pentru o pălărie cu boruri largi pentru a-şi proteja nu doar capul de soare, dar şi faţa şi ochii, care ar putea suferi de arsură. În plus, bărbaţii la fel ar trebui să poarte pălării, pentru a se proteja de insolaţii. Preţurile pălăriilor bărbăteşti variază între 100 şi 250 de lei, modele fiind comparativ mai puţine cu cele de dame”, a spus femeia.    


Să nu uităm şi de faptul că nu toţi bărbaţii preferă să poarte pălării, o alternativă în acest caz fiind chipiul. Preţul acestuia începe cu 100 de lei. Nici cei mici nu trebuie neglijaţi, pălăriile şi chipiurile fiind recomandate copiilor în special, nu doar la mare, dar şi la fiecare plimbare pe timp de vară.   Pentru ei putem găsi accesorii de acest fel cu cel puţin 50 de lei. Şi şlapii de plajă sunt o necesitate.


Îi găsiţi la fiecare colţ de butic, preţul variind între 50 şi 200 de lei.  În acelaşi context, vom menţiona şi ochelarii de soare, care vin să vă protejeze ochii de razele ultraviolete, în acelaşi timp, oferindu-vă o imagine stilată.   Ochelarii „picătură” costă aproximativ 150 – 300 de lei, ochelarii „ochi de pisică” – 250-400 lei, ochelarii cu lentile mari – de la 250 de lei, iar ochelarii „Hollywood” şi cei unisex costă aproximativ 300 de lei. Aceleaşi preţuri sunt şi pentru ochelarii bărbăteşti. Doar cei pentru copii sunt mai puţin costisitori, 30-150 lei.   Tot pentru o vacanţă la mare, femeile adoră pareo (accesoriu de pânză pe care femeile îl leagă la şolduri înlocuind fusta la mare). La noi se găsesc mai greu, preţul acestora fiind aproximativ 200 de lei.  


„Eu merg anul acesta la mare, dar am nişte probleme cu venele de pe picioare. Mă simt complexată şi nu aş vrea ca cineva să mă privească la plajă, de aceea aleg un pareo ca să-mi ascund picioarele cu ajutorul acestuia. În plus, te poţi acoperi cu el dacă simţi că te arde soarele, este subţire şi foarte comod. Unele femei îl folosesc chiar în loc de rochie pe plajă, legându-l în diferite moduri. E o piesă vestimentară pe care, cred eu, trebuie să o aibă orice femeie când merge la plajă”, a spus Ana M., o femeie din Hânceşti.  


Şi pentru că cele câteva accesorii importante deja vi le-am prezentat, ne-am gândit că ar fi bine să aflaţi câteva lucruri utile şi despre cremele antisolare. Chiar dacă vi se pare că puteţi să vă petreceţi vacanţa şi fără ele, să ştiţi că nu sunt de neglijat.  


Radiațiile UV au cele mai multe efecte asupra corpului omenesc. Radiațiile UV nefiltrate în atmosferă pot provoca oamenilor arsuri grave de piele, cataracte și chiar cancer de piele. Factorul de protecție solară – SPF de pe cremele antisolare indică gradul de protecție împotriva arsurilor solare al fiecărui produs printr-un număr care arată de câte ori este mai mare timpul care trece de la aplicarea cremei până la înroșirea pielii, față de timpul de înroșire a pielii fără aplicarea cremei. Valorile acestui factor variază de la 6 la 50+.


Explicația ar fi valabilă la produsele SPF 15, dar medicii de specialitate avertizează că nu să ne imaginăm că un produs cu SPF 50 ne protejează triplu față de altul cu SPF 15, deși ambele ecranează foarte bine radiațiile UV-B. Concret, produsele cu SPF 6 absorb 87,5% din radiații, cele cu SPF 12 absorb 91,7% din radiații, SPF 15 absoarbe 94%, …, iar SPF 50 absoarbe 98% din radiații. În termeni standardizați, pentru o înțelegere facilă, toate cremele de protecție solară se supun următoarei clasificări: cu nivel scăzut de protecție: SPF 6, cu nivel mediu de protecție: SPF 12, cu nivel înalt de protecție: SPF 15-25, cu nivel foarte ridicat: SPF 30-50, cu nivel extrem de ridicat: SPF 50+.  


Așa stând lucrurile, dermatologii atrag atenția că se recomandă întotdeauna produse cu SPF de la 15 în sus. Mulți alți specialiști spun mai clar: în primele zile de vacanță trebuie folosite creme cu SPF 50, mai ales dacă e vorba de persoane cu piele albă, păr blond sau roșu, ochi verzi sau albaștri; mai mult, aceste persoane nu trebuie să folosească creme cu SPF mai redus. Abia cei cu piele mai rezistentă pot folosi creme cu SPF 30, poate chiar SPF 20. Numai cei bruneți, cu piele creolă și ochi negri sau căprui pot folosi fără teamă produse cu SPF 15.   Deşi aceste creme se găsesc şi în magazine sau gherete din piaţă, vă recomandăm totuşi să alegeţi produse din farmacii, asigurându-vă în acelaşi timp că termenul de valabilitate a cremei este acceptabil. O astfel de cremă vă va costa de la 25 de lei în sus, în dependenţă de cantitate, calitate şi desigur, companie.    


Toate cele câteva lucruri pe care le-am enumerat sunt cu adevărat utile într-o vacanţă la mare, menite să vă ocolească de arsurile neplăcute la soare. În acelaşi timp, fiţi foarte atenţi la calitate, nu ezitaţi să cereţi certificatele de rigoare sau bonurile de plată.Elena Golubnic

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco