• Curierul de Hâncești

Adunarea participanţii la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl

Vinerea trecută, a avut loc o întrunire a participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl. Scopul şedinţei a fost de a identifica probleme cu care se ciocnesc membrii asociaţiei „Cernobîl” pentru a le rezolva. De asemenea au fost puse în discuţie detaliile privind marşul de comemorare a victimelor catastrofei de la Cernobîl, care se desfăşoară tradiţional, în fiecare an, la data de 26 aprilie.

Şedinţa a demarat cu prezentarea raportului de activitatea pentru anul 2018, expus de către preşedintele asociaţiei Elena Leancă. La adunare au fost prezenţi 26 de participanţi din cei 42 care sunt rămaşi în viaţă. Participaţii şedinţei au abordat mai multe probleme, solicitând ajutorul în soluţionarea problemelor cu care se întâlnesc ei în instituţiile medicale şi oficiile poştale.


Tot în cadrul acestei întruniri, cernobîliştii au făcut cunoştinţă cu orarul şi itinerarul marșului și mitingului pentru comemorarea victimelor catastrofei de la Cernobîl, în contextul împlinirii a 33 de ani de la tragedie. Manifestările vor începe în dimineața zilei de 26 aprilie, la ora 10.00 cu depuneri de flori la Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei. Între orele 10.30 și 12.00 va avea loc Marșul Memoriei, iar la ora 12.00 este preconizată desfășurarea unui Miting la Memorialul victimelor Cernobîlului de pe str. Trandafirilor din capitală.


La 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl a explodat la ora 01:23 noaptea. Toți locuitorii permanenți ai orașului și împrejurimilor acestuia au fost evacuați pentru că nivelul de radiație devenise periculos. Ulterior, mii de persoane, printre care şi moldoveni au participat la lucrări de lichidare a consecințelor avariei. Mulți dintre aceștia și-au pierdut viața în urma bolii generate de contaminarea cu radiație.

Aurel VICLIUC

10 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco