• Curierul de Hâncești

Agricultorii – în imposibilitate de a-şi comercializa producţia


În plin sezon agricol, producătorii evaluiază roadele şi fac unele bilanţuri ale muncii depuse pe parcursul anului. Dacă producătorii de spicoase au pus roada în hambare, producătorii de struguri timpurii sunt în căutarea pieţei de desfacere...

„În raion, s-a încheiat deja campania de recoltare a spicoaselor – grâu, orz, rapiţă şi mazăre de toamnă şi de primăvară – culturi care, în total, au fost semănate pe o suprafaţă de 14 mii ha, volumul recoltei fiind de 41,050 tone, cu o productivitate de 2,93 tone/ha – menţionează pentru CURIER Gheorghe Cipileaga, specialist principal în cadrul Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie Hânceşti. La moment, pe aceste terenuri agricole, se pregăteşte solul pentru următoarea cultură”. Din păcate, producătorii de spicoase se confruntă cu problema lipsei infrastrucutrii post recoltare în raion, neavând unde păstra şi comercializa producţia.

Referitor la floarea-soarelui, cultivată în acest an pe o suprafaţă de 16 mii ha, prognozele, pe alocuri, sunt mai pesimiste decât în anul trecut, deşi, susţine sursa citată, sunt zone unde, datorită implementării tehnologiilor moderne de cultivare, roada va fi una destul de bună. În schimb, cultura porumbului se arată a fi mai slabă decât în anul trecut, cultură care a fost cultivată pe o suprafaţă de 25 mii ha, dar care a suferit din cauza secetei din această vară.

Şi producătorii de struguri se confruntă cu lipsa pieţei de desfacere internă şi externă, fiind în imposibilitate de a-şi vinde roada. „A început recoltarea strugurilor timpurii, cum ar fi cei de soiul Muscat Iantarnîi, care, potrivit Ministerului Agriculturii, nu vor fi recepţionaţi decât la Combinatul din Cricova, şi soiul Codreanca, care nu va putea fi livrat nici unei fabrici de vin din ţară, acestea având stocurile pline încă din sezonul trecut. Nici în r. Hânceşti, strugurii timpurii nu vor fi recepţionaţi la nici un punct de colectare şi prelucrare a strugurilor” – specifică dl Cipileaga.

Potrivit sursei citate, minstrul Agriculturii, Georgeta Mincu, urmează să efectuieze întruniri regionale cu producătorii de struguri pentru a discuta cu aceştia posibilităţile de comercializare a producţiei viticole, dar şi obiective de perspectivă, în contextul elaborării unei noi strategii pentru horticultură, obiectiv pentru implementarea căruia Ministerul de resort lucrează la moment. Până atunci, însă, producătorii de struguri sunt nevoiţi să-şi vândă producţia pe marginea străzilor sau în cadrul iarmaroacelor organizate ad-hoc.


Elena ZAIŢEV

11 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco