• Curierul de Hâncești

Agricultorii din r. Hânceşti – îndemnaţi să cultive produse ecologice

Vinerea trecută, în cadrul sesiunilor de instruire a agenţilor economici din sfera agricolă, Direcţia Agricultură şi Alimentaţie Hânceşti a desfăşurat un seminar cu genericul „Particularităţile agriculturii ecologice şi promovarea produselor ecologice”, cu participarea specialiştilor de la compania „Prograin Organic” SRL.

În ultimii ani, agricultura ecologică a devenit un domeniu de interes pentru mulţi agricultori şi investitori din spaţiul european, dar şi din întreaga lume, astfel încât şi ţara noastră a început să facă progrese semnificative în ceea ce priveşte cultivarea producţiei agricole ecologice. Potrivit specialiştilor, agricultura ecologică dublează profiturile, scade riscurile şi costurile de producere. Întrucât în ţara noastră, an de an, se cultivă preponderent aceleaşi culturi agricole, fără a se face rotaţia culturilor şi folosind inputuri şi fertilizanţi chimici, solul se degradează, iar recoltele nu sunt cele scontate, respectiv nu pot fi exportate. Pe când agricultura ecologică generează profituri, menţinând fertilitatea solului, cererea pe piaţa externă a produselor eco fiind destul de mare.


Agricultorii din raionul nostru au fost îndemnaţi să producă culturi ecologice, cu atât mai mult cu cât statul subvenţionează această ramură, inclusiv procurarea tehnicii pentru cultivarea producţiei ecologice, o perspectivă mare în acest sens având şi sectorul zootehnic. Întrucât raionul Hânceşti este amplasat în zona de centru a ţării, aproape de capitală şi de punctul vamal, având şi un relief prielnic, acesta prezintă un şir de avantaje pentru producătorii care doresc să cultive producţie ecologică.


Ion Sîrbu, şeful Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie Hânceşti, a încurajat producerea culturilor organice în raion şi dezvoltarea agriculturii ecologice, având în vedere faptul că suprafeţele cu produse agricole ecologice sunt în creştere (producţie ecologică fiind cultivată de Vasile Rotaru din c. Lăpuşna, Nichita Nunu din c. Cărpineni ş.a.). Dl Sîrbu a menţionat faptul că în raion sunt cca 60 mii ha teren arabil pe care se cultivă anual culturi precum grâu, porumb şi floarea soarelui, pe care s-ar putea cultiva produse ecologice, însă suprafeţele cultivate n-ar trebui să fie mai mici de 50-70 ha pentru a corespunde condiţiilor impuse de certificatori.

În cadrul seminarului s-au mai discutat aspecte precum modalitatea de obţinere a certificării producţiei, obţinerea materialului semincer ecologic, preţurile produselor ecologice comparativ cu cele ale produselor convenţionale etc.

Elena ZAIŢEV


0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco