• Curierul de Hâncești

Agricultura – forţa de care nu se ţine mare contDeşi suntem în plină iarnă calendaristică, pentru agricultori nu e timpul de odihnă. Deja din luna ianuarie, ei încep pregătirile pentru un nou an agricol, or în câmp lucrările încep cu mult înainte de venirea primăverii. De exemplu, Direcţia Agricultură şi Alimentaţie Hânceşti a desfăşurat un seminar informativ pentru agricultorii din raion, ca prim pas în a-i familiariza cu ofertele de sericii şi produse necesare în activitatea acestora, după care au urmat câteva ieşiri în teritoriu, unde activităţile teoretice s-au îmbinat cu cele practice. De exemplu, la 24 ianuarie, a avut loc seminarul cu tema „Tăiatul în uscat a viţei de vie în condiţiile anului 2020”, în exploataţia viticolă SRL „Cetatea Vinului” din mun. Hânceşti, iar azi, 31 ianuarie, la Logăneşti este preconizat seminarul cu tema „Particularităţile curăţitului în livezi în condiţiile anului 2020”. Şirul acestor seminare teoretico-practice, la care participă invariabil şi specialişti de la diverse instituţii de profil, cum ar fi lectori de la Universitatea Agrară, Ministerul Agriculturii şi subdiviziunile acestuia etc., va continua pe tot parcursul următoarelor luni de iarnă şi primăvară, devenind deja o tradiţie de la un an la altul. Desigur, „şcolirea” agricultorilor este binevenită, întrucât la fel ca în alte domenii, şi agricultura se modernizează, apar tehnici noi, input-uri moderne, metode inovatoare de a face agricultură performantă, şi, ca să obţină rezultatele dorite, agricultorii noştri trebuie să ţină pasul cu ceea ce dictează timpul. Cu toate acestea, mulţi dintre agenţii economici din domeniul agricol nu reuşesc să exceleze doar pe baza a ceea ce învaţă la seminare, întrucât specificul muncii lor depinde şi de alţi factori, cum ar fi condiţiile climaterice, factorii de risc, accesul la credite şi granturi, subvenţii, export etc. Pe aceste aspecte ar trebui să se mizeze mai mult pentru ca ei să simtă că sunt susţinuţi şi promovaţi. La întâlnirile cu miniştrii sau reprezentanţii Ministerului Agriculturi, la care am asistat deja de atâtea ori alături de ei în toţi aceşti ani, agricultorii îşi spun păsul, se revoltă chiar, spun că vor abandona activitatea întrucât consideră că luptă singuri pentru a putea supravieţui şi a menţine afacerile în care investesc anual foarte mulţi bani, forţe şi sănătate.

Şi în acest an, după cum se vede, vor avea de înfruntat realităţile nefavorabile. Seceta persistentă a îngreunat lucrările în câmp – aratul, semănatul – şi, în consecinţă, culturile semănate în toamnă, din lipsa umidităţii, au înregistrat un nivel foarte scăzut de creştere. În primăvară, aceste câmpuri vor trebui din nou semănate, iar în aceste condiţii, agricultorii înregistrează mari pierderi financiare. În consecinţă, avem de pierdut noi toţi, or bunăstarea noastră, securitatea alimentară a raionului depinde implicit de realizările agricultorilor.

Agricultorii cu stagiu ani la rând învaţă cum să taie viţa de vie sau să curăţe livada, dar pe lângă aceasta ei mai trebuie instruiţi cum să implementeze proiecte, să acceseze credite nerambursabile, să participe la schimburi de experienţă peste hotare de unde să poată prelua bune practici, să-şi certifice producţia şi să fie asistaţi pentru a obţine acces pe piaţa externă.

Agricultorii sunt forţa pe care trebuie să se mizeze, pentru că noi nu suntem o ţară industrială şi economia noastră nu se bazează pe zăcăminte sau sectorul de producere. Ceea ce avem noi cel mai de preţ este pământul. Când i se va atrage şi lui atenţia cuvenită?

Elena ZAIŢEV

4 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco