• Curierul de Hâncești

Aţi donat vreodată sânge?


Pe 14 iunie se sărbătoreşte la nivel mondial Ziua donatorului de sânge. Prima dată acest eveniment a fost marcat în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud. Manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari și, în același timp, prin sărbătorirea acestei zile se dorește creșterea gradului de conștientizare a nevoii de donații constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea sângelui și a produselor din sânge pentru pacienții care au nevoie. Şi în Hânceşti în această zi, orice doritor sau voluntar poate dona sânge în Secţia  de transfuzie a sângelui de pe teritoriul Spitalului raional. Reiterând importanţa donării de sânge, am mers printre cetăţeni cu următoarea întrebare:

  • Aţi donat vreodată sânge?

Ecaterina Ivanov, 40 ani, or. Hânceşti: “Transfuziile de sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an. Aşa că eu donez sânge după posibilitate. Aceste operațiuni medicale pot ajuta pacienții care suferă de afecțiuni ce pun viața în pericol și susțin procedurile medicale și chirurgicale. Transfuziile de sânge au, de asemenea, un rol esențial de salvare în îngrijirea mamei și a copilului și în timpul dezastrelor provocate de om și naturale. Noi nici nu ne dăm seama cum 400 de ml de sânge donat de noi, poate salva o viaţă, în cel mai direct mod. Procedura nu este atât de oribilă, iar dacă simţiţi frică, puteţi privi în alt punct în timp ce medicii fac procedura necesară. Toţi suntem imperfecţi iar mie îmi place să cred că donând sânge, fac un lucru bun şi acolo sus mi se iartă greşelile.”


V. Chirilă, 62 ani, s. Sofia:  “Cine poate donează, da eu, bolnavă de diabet zaharat nici nu pot să mă gândesc la aşa ceva. A fost un caz în care sora mea a avut o intervenţie chirurgicală şi avea nevoie de sânge, iar eu eram unica din familie cu aceeaşi grupă de sânge dar, din cauza bolii nu am putut să o ajut. Să te simţi neputincios e foarte îngrozitor. De aceea, îndemn pe toată lumea sănătoasă, să nu ezite să ajute pe alţii.”


Oleg P., 46 ani, s. Lăpuşna: “Eu nu am donat sânge decât de două ori în viaţa mea. Am făcut-o pentru rudele prietenilor, aflate la grea încercare. În rest, grijile cotidiene nu-mi mai lasă timp şi pentru astfel de gest. Realizez că adesea cererea depășește oferta și serviciile de sănătate se confruntă cu provocarea unor rezerve insuficiente de sânge, pentru care trebuie să asigure și calitatea, și siguranța. O cantitate adecvată poate fi obținută numai prin donații regulate de către donatori voluntari, numai că din aceştia sunt foarte puţini. M-aţi făcut să-mi fie ruşine de mine, într-un fel şi cred că voi merge neapărat să donez sânge în perioada apropiată. Analizând acum acest subiect, realizez cât de important este gestul.”


Ion Moraru, 27 ani, or. Hânceşti: “Eu donez regulat sânge. Asta pentru că mama mea este soră medicală şi sunt, practic obligat s-o fac. Cu toate acestea, oamenii nici nu realizează că, donând sânge nu doar salvează viaţa altor oameni, dar contribuie la menţinerea proprii sănătăţi. Persoanele care donează sânge în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de a suferi de cancer şi de a face infarct. Puţini cunosc că donarea de sânge are efectul de a reduce nivelul de fier din organism, care, în concentraţii ridicate, poate îngroşa sângele. De asemenea, donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru donat. Majoritatea beneficiilor pe care le aduce donarea de sânge sunt legate de scăderea cantităţii de fier din organism. Un nivel crescut de fier în sânge poate accelera procesul de oxidare a colesterolului şi conduce, în final, la boli cardiovasculare. Nu ezitaţi să donaţi sânge.”


Evelina Rotaru, 23 ani, or. Hânceşti: “Categoric nu. Cel puţin nu la noi. Eu când ajung pe la spital mă îngrozesc. Mirosul ăsta specific.... Am impresia că la noi e posibil să nu se folosească seringi sterile. Cine ştie ce infecţie mai poţi căpăta, că doar printre cei care vin să doneze sânge numaidecât sunt şi bolnavi. Alteori bolnavi de maladii foarte groaznice, de care nici ei nu bănuiesc că suferă. Hepatita sau SIDA sunt boli care le poţi căpăta liber dacă medicul nu respectă normele de siguranţă. Eu ştiu că sunt necesare donările de sânge, dar nu mă pot depăşi singură pe mine. Aşa că eu nu merg să donez....”


V. Rotaru, 57 ani, s. Logăneşti: “La noi în sat se caută oameni pentru donarea sângelui, dar foarte puţini merg. Dintre cei care merg, ori îs alcoolici, ori au tensiune... Nici eu nu merg pentru că nu am timp. Trebuie să vii şi să stai în rând. Eu nu pot pentru că am de lucru la câmp. Voi dona în cazuri extreme, când va avea nevoie vreo rudă, să nu dea Domnul...”Elena Golubnic

1 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco