• Curierul de Hâncești

Alegerile au trecut, iar virusul a rămas…


După alegerile parlamentare noi pe circumscripţia nr.38 Hânceşti, două sate din raionul nostru, Bălceana şi Sofia au fost plasate în carantină din cauza înregistrării mai multor cazuri de infectare cu Covid-19. Întâmplător sau nu, dar la moment, raionul nostru se află pe al doilea loc, după capitală, cu cele mai multe persoane testate pozitiv la coronavirus, la data de 26 martie fiind deja înregistrate 21 cazuri. Potrivit specialiştilor de la Centrul de Sănătate Publică Hânceşti, patru persoane sunt din Sofia, 1 – or. Hânceşti, 1 – s. Bujor şi restul 15 persoane fiind din Bălceana, totodată un caz a fost de import, este vorba de femeia din Bălceana care a revenit din Italia, şi a decedat săptămâna trecută, restul cazurilor sunt de transmitere locală. Situaţia e alarmantă în aceste două sate, dar şi stresantă pentru oamenii care sunt izolaţi la acest moment de restul lumii… Chiar dacă o lume întreagă se lupta deja cu COVID-19, parlamentul nostru a dispus atunci organizarea alegerilor la Hânceşti. „Nu trebuie să renunțăm la exercitarea unui drept fundamental” au declarat atunci unii deputaţi înflăcăraţi, ignorând de fapt, un drept mult mai important – dreptul la sănătate.

Mă întreb, care a fost necesitatea stringentă de desfăşurare a acestor alegeri la Hânceşti în plină epidemie de coronavirus?! Pentru un scaun de deputat în parlament?! Oare activitatea parlamentului putea fi blocată, fără un membru al acestuia? Nici pe departe. În legătură cu situaţia creată, unde sănătatea oamenilor este primordială, aceste alegeri puteau să aştepte şi câteva luni, sau chiar un an… Anularea oficială a alegerilor la Hânceşti a fost cerută atunci doar de un singur candidat, toate celelalte formaţiuni politice s-au antrenat foarte activ în campania electorală, dând undă verde deciziei CEC.

Oamenii, îndeosebi bătrânii de pe la sate, erau încărcaţi şi căraţi cu hurta în microbuze şi duşi la secţiile de votare. Dacă partidul de guvernământ sau alte formaţiuni politice încadrate în cursa electorală, erau atât de îngrijorate de electoratul său, de ce nu le-a oferit atunci şi nişte mănuşi, măşti de protecţie, stilouri, pentru a-i proteja de o eventuală epidemie? „Marea grijă” de naţiunea sa s-a trezit la guvernarea noastră abia după ce şi-a atins scopul, când şi-a văzut biruinţa candidatului lor! Şi evident, îndată după organizarea acestor „inevitabile” alegeri a şi urmat declararea stării de urgenţă în ţară! Ruşine acestei guvernări! Chiar cu riscul de a răspândi această maladie, interesul unor politicieni şi înalţi demnitari şi-a atins scopul… Acum tot ei trâmbiţează deja – să stăm acasă, ţinându-ne în case cu maşinile blindate.

Alegerile au trecut - pentru unii cu brio, pentru alţii, locuitorii raionului nostru, dar îndeosebi pentru consătenii celor două sate aflate în carantină - cu consecinţe şi sechele de coronavirus… Şi acesta nu e rezultatul final, pe zi ce trece, cazuri noi în raion continuă să apară…

Atâta timp, cât se pun amende pentru cei care nu respectă actualmente regimul stării de urgenţă, oare nu ar trebui revizuit tabloul pentru a analiza factorii care au declanşat răspândirea în masă a acestuia în raionul Hânceşti?

Tatiana TODOSEICIUC

102 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco