• Curierul de Hâncești

Alexandru Botnari şi-a dat demisia, interimatul urmând a fi asigurat de Ion Ciubuc

Vinerea trecută, 5 aprilie, Consiliul municipal Hânceşti s-a întrunit într-o şedinţă ordinară, în cadrul căreia, pe lângă alte chestiuni de importanţă majoră pentru municipiu, s-au prezentat şi unele demisii, dar şi numiri în funcţie. Este vorba despre eliberarea din funcţie din proprie voinţă a viceprimarului Zianida Buruiană, dar şi demisionarea primarului Alexandru Botnari, precum şi numirea în funcţia de viceprimar şi primar înterimar a lui Ion Ciubuc, şeful Penitenciarului nr. 7 Rusca.

Prima chestiune pe ordinea de zi a fost cu privire la eliberarea din funcţie a viceprimarului Zinaida Buruiană, a cărei cerere de demisie a fost acceptată de consilieri, dna Buruiană specificând că se reîntoarce la funcţia deţinută anterior, cea de consultant superior în cadrul Oficiului Teritorial Hânceşti al Cancelariei de Stat, după care a mulţumit consilierilor pentru votul acordat acum 3 ani, când a fost propusă pentru funcţia de viceprimar de către Alexandru Botnari. Cu mulţumirile de rigoare în adresa fostului viceprimar pentru lucrurile frumoase realizate pentru oraş şi orăşeni au venit primarul Alexandru Botnari şi, în numele tuturor consilierilor, preşedintele şedinţei Grigore Talmaci. Odată acceptată demisia dnei Buruiană, primarul Alexandru Botnari l-a propus la funcţia rămasă vacantă pe Ion Ciubuc, care, de altfel, a activat 7 ani în calitate de viceprimar al oraşului. Candidatura acestuia a fost acceptată unanim. Dl Ciubuc a mulţumit pentru încrederea acordată şi şi-a exprimat convingerea că va avea o colaborare frumoasă cu actualul Consiliu în continuarea lucrurilor demarate anterior de administraţia locală.


Următoarele chestiuni vizau redistribuirea surselor financiare şi executarea bugetului municipal pe anul 2018. Au fost aprobate mijloace financiare din contul soldului disponibil în urma executării bugetului pe anul 2018 în sumă de 1026311.00 lei, care au fost redistribuie pentru achitarea datoriei pentru planul urbanistic general al oraşului Hânceşti, lucrări de reparaţie curentă a stadionului sportiv municipal, amenajarea stadionului artificial, reparaţia capitală a sistemei de canalizare pe str. M.Sadoveanu şi Ciocîrlia, susţinerea financiară a Anei Munteanu pentru a participa la concursul internaţional “Novaia Volna” ş.a. De asemenea, suma de 1761000.00 lei, alocată din Fondul rutier de stat, a fost îndreptată la reparaţia mai multor străzi: A. Lăpuşneanu, Demnităţii, V. Alecsandri, lucrări de marcaj rutier şi reparaţia unei porţiuni de trotuar pe str. M. Hîncu. Alte mijloace financiare, din alte surse, au fost direcţionate pentru lucrări de reparaţie capitală şi curentă la toate grădiniţele din oraş, lucrări care au inclus reparaţia depozitelor de legume, a scărilor, a acoperişurilor, a gardurilor, a spaţiilor spălătoriei şi izolatorului etc, precum şi achiziţionarea costumelor naţionale, a inventarului şi a instrumentelor pentru Centrul de Creaţie. La chestiunea cu privire la redistribuirea surselor financiare, consilierul Valentina Braga a venit cu propunerea de a include pentru premiere doi sportivi cu rezultate – boxerul Dorin Bucşa, care a câştigat medalia de argint la campionatul european de box, şi antrenorul său Igor Untilă. Deşi Alexandru Botnari a salutat această iniţiativă, totuşi a propus să fie examinată la următoarea şedinţă, întrucât sursele disponibile au fost deja distribuite.


După ce s-a epuizat şi chestiunea referitoare la executarea bugetului, consilierul Vasile Colţa a ţinut să ştie când va fi redeschisă grădiniţa nr. 3, aflată de mai mult timp în reparaţie capitală. După ce s-a expus vizavi de mersul lucrărilor la această instituţie, care şi-a exprimat speranţa că se va deschide până la sfârşitul anului în curs, primarul Alexandru Botnari a vorbit în acest context şi despre investiţiile făcute în reparaţia şi dotarea celorlalte grădiniţe, precum şi investiţiile care mai sunt necesare. Boris Chetruş a vrut să ştie cum stau instituţiile preşcolare la capitolul cadre, Alexandru Botnari menţionând că situaţia s-a îmbunătăţit vizibil, salariile fiind majorate, dar în unele instituţii ar mai fi necesari specialişti, la fel ca şi în primărie: « De aceea, dorim să le oferim spaţiu locativ, ca să-i atragem să lucreze aici, în oraş » Aici, primarul s-a referit la demersul său către Ministerul Educaţiei de a transmite în gestiunea autorităţilor locale a unui cămin ce aparţine Colegiului de Construcţii, cu 47 de apartamente care ar putea fi distribuite tinerilor specialişti, inclusiv specialiştilor de la Colegiu. Alt demers vizează predarea Şcolii internat în gestiunea municipalităţii, pentru a o amenaja în azil de bătrâni şi persoane aflate în dificultate. La acestea, consilierul Vasile Colţa s-a arătat destul de reticent, motivând că aceste clădiri necesită reparaţii capitale, şi deci investiţii destul de mari, însă primarul a dat asigurări că, în implementarea unor asemenea proiecte, se implică mai multe ministere şi nu se investesc doar banii din bugetul municipiului. « Avem mare necesitate de specialişti în oraş şi aceste proiecte ar putea fi foarte atractive pentru ei » - este de părere Alexandru Botnari. Alt demers al primarului către Guvern este şi de a transmite fostul sediu al OSC în gestiunea primăriei, pentru ca, eventual, aici să fie amplasată poliţia municipală sau întreprinderea municipală Regia ARA, consilierii pronunţându-se pentru acceptarea preluării în proprietatea Consiliului municipal a clădirii date de la Instituţia Publică Agenţia Servicii Publice.


În cadrul şedinţei, s-a decis şi instituirea unei noi rute de transport public urban, şi anume ruta nr.3, care va circula deocamdată experimental de la regiunea Malaia Zemlea şi până la Floarea. De asemenea, s-a decis transmiterea în proprietatea statului a terenului unde a fost amplasată clădirea fostei şcoli ruse, unde urmează să fie edificat Palatul Justiţiei (Judecătoria), iar clădirea Judecătoriei Hânceşti să fie transmisă primăriei, pentru ca eventual pe parcurs aici să fie amplasat Centrul de Creaţiei pentru copii, care nu dispune de sediu propriu.


Înainte de încheierea şedinţei, Alexandru Botnari a făcut o mică retrospectivă a activităţii sale în calitate de primar al oraşului, căruia i-a dedicat cu drag 16 ani, referindu-se cu predilecţie la investiţiile şi realizările administraţiei locale pe parcursul anului 2018, menţionând că urmează şi alte proiecte frumoase pentru municipiu – drumuri bune, canalizare, reparaţii etc. şi că doar de la începutul anului în oraş au fost aduse investiţii de cca 7 milioane de lei, suma investiţiilor pe parcursul celor 4 mandate de primar fiind estimată la cca 900 mln lei. « Mulţumesc consilierilor, cu mulţi dintre care am conlucrat încă de la începutul activităţii mele de primar, directorilor de grădiniţe, întreprinderilor municipale, colegilor din administraţia locală pentru colaborare şi realizarea multor proiecte pentru oraşul Hânceşti şi locuitorii acestuia. Acestea sunt vizibile şi este meritul Dvs. Mă mândresc cu toate aceste realizări şi cu Dvs, care aţi venit cu idei frumoase şi propuneri care s-au materializat şi au devenit realitate.Voi fi bucuros să vă fiu alături de fiecare dată, la diferite evenimente frumoase, deoarece oraşul Hânceşti şi oamenii săi înseamnă foarte mult pentru mine! » - a specificat Alexandru Botnari, după care şi-a prezentat demisia. Consilierii şi colegii din primărie l-au felicitat şi i-au mulţumit pentru tot ce a făcut în beneficiul municipiului şi i-au dorit succes în calitate de deputat în Parlamentul RM.


Odată ce primarul Alexandru Botnari şi-a prezentat demisia, interimatul funcţiei de primar va fi asigurat până la următoarele alegeri locale de către viceprimarul Ion Ciubuc.


Elena ZAIŢEV

220 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco