• Curierul de Hâncești

Alimentația Corectă și Sportul

Cum ar trebui să se alimenteze corect cei care vor să frecventeze o sală de sport?

Care este legătura dintre alimentaţie şi sport?Rolul alimentaţiei corecte, nu doar in sport, dar şi in viaţa de zi cu zi, este extrem de subestimat de către mulţi dintre noi.


Majoritatea oamenilor consideră că rolul alimentaţiei este doar de a alunga senzația de foame. Deci ai flămânzit, arunci 2 covrigi și e în regulă.

O altă categorie se conduce doar după preferinţele culinare şi crede că cu cât mai gustoasă e mâncarea, cu atât e mai bună sau sănătoasă.


Ambele poziţii sunt categoric incorecte şi deseori cauzează diverse dereglări în organism. Aici menționăm nu doar obezitatea sau câtva kilograme în plus, treaba e mult mai serioasă.

O mulțime de boli grave apar din cauza alimentaţiei incorecte: începând cu tulburări digestive, infecţii renale, osteoporoză, şi terminând cu infertilitate şi grave afecţiuni cardiovasculare care pot duce până la infarct şi atac cerebral (insult).


Adevaratul rol al alimentației este de a asigura organismul uman cu elementele necesare pentru o bună funcționare și regenerare adacvată a acestuia. Proteinele sunt necesare pentru a crea și „întreține” diverse ţesuturi (muşchi, organe, oase, celule sanguine noi, etc.), carbohidraţii sunt o sursă de energie. Grăsimile sunt importante în formarea hormonlor, asigurarea funcţiilor respiratorii ale plămânilor, etc.

Desigur nu trebuie să uităm şi de microelemente precum sunt vitaminele şi mineralele care asigură condiţii optime pentru desfășurarea diversor reacţii chimice în organismul uman.


În viaţa obişnuită este greu de a respecta o regulă în alimentaţie şi puţini sunt cei care urmează un anume regim. Și mai rar se întâlnesc persoane care se gândesc serios la conţinutul produselor pe care le consumă.


Aici ne vine fitnessul în ajutor pentur că organismul unui sportiv necesită mai multe resurse şi un aport corect de nutrienţi. Odată ce începi să faci sport, începi deja să te gândesti şi la un regim alimentar corect pe care ţi-l faci singur sau cu ajutorul unui specialist.


Mulţi dintre clienţii mei care vin la sală pentru a avea un aspect fizic frumos, observă şi alte schimbări legate de starea de sănătate care încep a se contura activ odată cu stabilirea unui regim alimentar corect. Dispar şi multe alte probleme despre care nu se bănuiește, dar care, cu siguranţă, ar fi apărut în timp.


Sfaturile mele ce țin de o alimentație sănătoasă, în general, sunt:

  • Să aveți minim 4 mese pe zi (ideal 5-6)!

  • Extrem de important este să folosiți, în alimentație, produse bogate în proteine de origine animală, carbohidraţi lenți, grăsimi (cele de origine vegetală fiind mai recomandate decât cele de origine animală)!

  • Consumați câteva fructe şi foarte multe legume!

  • Niciodată şi nici într-un caz nu aveți voie să omiteți micul dejun dar și celelalte mese!

  • Și, desigur, beți cât mai multă apă pentru a menține un nivel adecvat de hidratare al organismului D-voastră!Vitalie Răducanu

Editor: Alina Cravcenco

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco