• Curierul de Hâncești

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Festivalul internațional de folclor românesc


Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Festivalul internațional de folclor românesc


Săptămâna trecută, ansamblul de dansuri „Lăpușnița” s-a întors acasă  cu medalie și diplomă de excelență de la Festivalul internațional de folclor românesc „Folclorul unește români de pretutindeni”, ediția I.


Festivalul a avut loc la Buzău, România, iar organizatorii le-au mulțumit participanților pentru contribuția adusă la conservarea și promovarea tradițiilor și datinilor strămoșești în spiritul reîntregirii neamului românesc prin cultură.


Festivalul a început cu parada portului popular, iar evenimentul propriu zis s-a desfăşurat în incinta Consiliului Judeţean Buzău. Mai multe detalii despre organizare, dar şi despre evoluarea în scenă a colectivelor artistice de pretutindeni ne-a specificat specialistul principal în cadrul Direcţiei Cultură şi Turism Hânceşti, Ana Dumitraş.


„Festivalul internaţional de folclor românesc „Folclorul uneşte români de pretutindeni” este la prima ediţie fiind organizat de interpreta de muzică populară Ofelia – Florica Haranguş şi prozatorul Marian Rădulescu, cu contribuţia Consiliului Judeţean Buzău şi a primăriei locale.


Vreau să menţionez că colectivele artistice au fost bine selectate, evoluând cu diverse dansuri populare şi numere din folclorul autentic. Ansamblul „Lăpuşniţa” a avut o prestaţie la nivel. Spre finalul festivalului, toate colectivele s-au încins în dans, iar atmosfera a fost una foarte călduroasă şi prietenoasă pentru că vorbim acelaşi grai, avem aceleaşi tradiţii etc. Mi-a plăcut îndeosebi faptul că publicul român este setos de folclor şi au savurat tot programul artistic cu licăr în ochi”, a spus dna Dumitraş.


La festival a participat și Irina Corlat, interpretă, deţinătoarea mai multor premii naţionale. „Fiind prima dată pe o scenă în afara ţării, recunosc că am avut emoţii. Am interpretat două cântece: hora - „Foicica bobuleană” şi sârba – „Doamne, dacă aş muri”. Ansamblul de dansuri populare „Lăpuşniţa” a dansat pe ritmurile melodiilor pe care le-am interpretat şi le sunt recunoscătoare pentru susţinere. Nu pot să nu menţionez că a fost un festival cu o pregătire la cel mai înalt nivel şi cu participanţi foarte talentaţi”, a spus tânăra.


Pe lângă programul artistic, participanţii au avut posibilitatea să viziteze şi câteva obiective turistice printre care o mănăstire şi vulcanii noroioşi, specifici ţinutului.


Veronica Pîrău, conducătoarea ansamblului „Lăpușnița” a ținut să specifice că este mândră de discipolii săi în care depune atâta suflet şi le mulţumeşte reprezentanţilor Direcţiei Cultură şi Turism Hânceşti pentru susţinere.Elena Golubnic

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco