• Curierul de Hâncești

Antreprenoare din 17 localităţi rurale au primit granturi pentru dezvoltarea afacerilor17 femei din localităţi rurale sunt susţinute de Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată pentru a a-şi dezvolta afaceri. Recent, ele au primit cecurile de grant, în mărime de apr. 5000 de dolari, la o ceremonie organizată în cadrul Expoziţiei Farmer 2015, unde circa 40 de antreprenori şi-au expus bunurile pe care le produc la un stand comun, cu genericul „Afacere frumoasă la tine acasă”.


Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată este implementat de Guvernul Republicii Moldova, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women), cu susţinerea financiară a Guvernului Danemarcei şi Suediei.


  „În toate programele de dezvoltare economică, este important de a ajunge la femeile cu cele mai mari nevoi, în special la cele din grupurile marginalizate – femeile din mediul rural, femeile cu mulți copii, persoanele în etate, lucrătoarele casnice, migrantele și femeile cu nivel scăzut de calificare, printre altele. Prin intermediul sprijinului oferit de Program, astăzi avem 17 femei gata să înceapă sau să-şi extindă afaceri. Avem încredere că aceste femei îşi vor crelte nivelul de încredere, vor obţine venituri mai mari și bunăstare familiilor lor ca urmare a suportului Programului. Mai mult, avem încredere că această susţinere va crea noi locuri de muncă și va contribui la veniturile locale în comunități”, a declarat Ulziisuren Jamsran, reprezentantă de țară, UN Women în Moldova.


 „Evenimentul de astăzi ne oferă posibilitatea să admirăm produsele antreprenorilor care au beneficiat de susţinere, inclusiv financiară şi, timp de jumătate de an, şi-au dezvoltat afacerile. Pe de altă parte, avem ocazia să contribuim la demararea de noi afaceri iniţiate de femei din mediul rural. Aceste femei vor putea creşte alături de copii şi de ţara lor, în calitate de antreprenoare”, a declarat Narine Sahakyan, reprezentanta permanentă adjunctă PNUD Moldova.


  Beneficiarele de granturi deţin sau urmează să iniţieze afaceri în domeniul apiculturii, zootehniei, de prelucrare a produselor alimentare, horticulturii, florăritului, meşteşugăritului, confecţiilor, prestare de servicii etc.


  Tatiana Tiron din c. Paşcani este unica beneficiară a acestui proiect din raionul nostru, care a solicitat acest grant pentru dezvoltarea unei afaceri în domeniul oierit. 


  Antreprenoarele vor beneficia de asistenţa Programului timp de un an pentru a implementa cu succes planurile de afaceri.


  În aprilie curent, Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată a acordat alte 38 de granturi în mărime de până la 5000 de dolari. Cei 38 de antreprenori, care şi-au expus bunurile la standul comun la Expoziţia Farmer 2015, au creat 140 noi locuri de muncă în cele 30 de comunităţi partenere. Cătălina Dragoș

3 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco