• Curierul de Hâncești

Anul agricol 2019 – secetos, dar rodnic
Deşi anul 2019 a fost un an secetos pentru culturile agricole, făcând unele bilanţuri la încheierea acestuia, agricultorii susţin că roada a fost frumoasă, deşi mai puţină cantitativ decât în anul trecut, problema cea mai stringentă fiind, ca de fiecare dată, imposibilitatea comercializării producţiei la preţuri convenabile.


Potrivit declaraţiilor şefului Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie Hânceşti, Ion Sîrbu, la moment, se finalizează lucrările agricole de toamnă în r. Hânceşti, o problemă constituind-o solul foarte uscat, care împiedică buna desfăşurare a campaniei de arat. „Aratul se efectuează cu greu şi necalitativ, căci până şi tehnica agricolă şi dispozitivele agricole cedează şi se uzează foarte repede din cauza pământului întărit” – menţionează Ion Sîrbu.

Analizând datele referitoare la structura terenurilor agricole şi producţia obţinută în acest an de către agenţii economici şi proprietarii de gospodării ţărăneşti, cele mai mari suprafeţe sunt de porumb – 25 mii ha, cu volum global de 130 mii tone, floarea soarelui – 1600 ha, vol. 38400 tone, grâu de toamnă – 8500 ha, vol. 28900 tone, după care urmează culturi precum strugurii – peste 800 ha, vol. 60713 tone, orz de toamnă – 2000 ha, vol. 5600 tone, orz de primăvară – 1500 ha, vol. 2700 tone şi pe suprafeţe mai mici mazăre, bostănoase, cartofi şi rapiţă de toamnă.

„Dacă ne referim la producţia viticolă, producătorii nu au avut unde-şi livra strugurii, întrucât în raion au activat doar fabricile din Hânceşti şi Ciuciuleni, aceştia fiind nevoiţi să-şi comercializeze producţia la preţ foarte mic şi unor intermediari care nici măcar nu sunt din raionul nostru. Productivitatea la strugurii de masă a fost mai bună decât la soiurile tehnice, o parte din agenţii economici au depozitat producţia în frigorifere, aşteptând timpuri mai favorabile pentru a le comercializa” – a specificat dl Sîrbu. Şi producţia cerealieră de grupa I şi II, deşi destul de calitativă, nu s-a pretat unor preţuri mari, astfel încât, potrivit sursei citate, agricultorii, de multe ori, s-au aflat în situaţia de a munci în pierdere sau fără profit.

„Sectorul legumicol al raionului cuprinde 1400 ha, dintre care 744 ha - legume cultivate în câmp deschis, legumicultorii având mari probleme cu irigarea, mai ales în condiţiile unui an secetos, şi 6 ha – legume cultivate în teren protejat (sere), unde s-a înregistrat o roadă mai bună, problemele de comercializare fiind respectiv mai mici. Doar că această producţie se vinde haotic – prin pieţe, pe stradă, dar ar fi binevenită o structură de marketing agricol în localităţile rurale, care ar rezolva în totalitate problema agricultorilor” – susţine Ion Sîrbu.

Referitor la fructe, în raionul nostru acestea sunt cultivate pe o suprafaţă de 2958 ha, dintre care: măr – 1038 ha, prun – 1370 ha, cais – 110 ha, piersic – 300 ha, cireş – 70 ha, vişin – 70 ha. Productivitatea fructelor a constituit cca 13 tone la hectar, o parte dintre acestea fiind livrate fabricilor de conserve, iar o parte fiind depozitată în frigidere. Este pe final şi recoltarea porumbului, rămas în câmp în proporţie de 12%, această reţinere datorându-se lipsei condiţiilor de depozitare şi necesitatea aducerii porumbului la standardele de calitate. Pentru aceasta, agricultorii aşteaptă să se micşoreze gradul de umiditate din boabe, întrucât aceste cereale se recoltează în mod direct, fără a fi puse ulterior la uscat.

„Anul agricol 2019 nu a fost un an tocmai rău, dar, din păcate, în acest sector activează multe persoane de vârsta a treia, care nu respectă procesele tehnologice, dar avem şi istorii de succes a unor tineri care s-au întors în ţară şi au investit în afaceri în domeniul agricol. Ei se orientează mai mult în cultivarea producţiei pe teren protejat, sădirea culturilor multianuale (viţă de vie, livadă) după ultimele tehnologii, ceea ce ne bucură foarte mult. De asemenea, ia amploare cultivarea arbuştilor fructiferi, cum ar fi căpşuna, coacăza, aronia şi cătina albă” – a specificat Ion Sîrbu în încheiere.


Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco