• Curierul de Hâncești

Ascultarea de autorităţi – vitală în contextul dat


Luni dimineaţă, în spaţiul online a devenit virală o fotografie în care, pe treptele de la intrarea în sediul Centrului de Poştă Hânceşti, era un rând „ca la pâine caldă”. Cetăţeni preponderent trecuţi de a doua tinereţe se îmbulzeau la oficiul poştal după pensie, niciunul dintre ei nu purta mască şi nu respecta distanţa socială de 1 metru. Aceasta în condiţiile în care avem cod roşu în ţară şi autorităţile ne-au îndemnat să respectăm măsurile de carantină. Cu o zi înainte, duminică, în zi de piaţă, de-a lungul pieţei Chiril, care era închisă prin ordinul autorităţilor, oamenii se îmbulzeau la microbuzele ce vindeau legume, la fel, fără să respecte distanţa. Deşi autorităţile locale au interzis comerţul în pieţe, unii comercianţi au îndrăznit să sfideze avertizările şi posibilitatea de a fi amendaţi, venind să-şi vândă marfa lângă piaţă.

Raionul Hânceşti este unul dintre raioanele cu cele mai multe cazuri de îmbolnăvire şi, mai nou, cu un deces înregistrat, dar cetăţenii oricum nu se solidarizează şi nu respectă întocmai prevederile comisiei raionale pentru situaţii excepţionale. Unii, la ştiri, se laudă că beau 100 de grame, mănâncă ceapă şi usturoi şi nu se tem de viruşi, fără a cunoaşte, de fapt, cât de periculos poate fi acesta pentru persoanele cu boli cronice asociate şi care au sănătatea precară, fiind în vârstă. Dacă iniţial se credea că acest virus este unul comun, care nu supravieţuieşte pe suprafeţe şi care se distruge la o temperatură a aerului de peste 20 de grade, atunci ultimele cercetări demonstrează contrariul – rezistă în aer cca 30 de minute şi până la 2 zile la temperaturi de 37 grade Celsius, pe sticlă, materiale textile, metal, plastic sau hârtie. Cu toate acestea, cercetătorii recunosc că înţelegerea lor cu privire la modul de transmitere al acestui virus este încă limitat. Un lucru este cert, spun specialiştii, acesta este foarte contagios.

Nu în zadar, autorităţile au instituit un regim de carantină pe care trebuie să-l respectăm cu toţii. Şi, la urma urmei, nu este atât de greu de stat acasă, alături de familie, or, vorba ceea, „paza bună trece primejdia rea”. Să fim solidari şi responsabili, să înţelegem că, cu vodkă sau rachiu, nu ţinem virusul departe, să fim răbdători până depăşim această criză şi, cel mai important, să respectăm îndrumările autorităţilor menite să ne protejeze viaţa şi sănătatea. Să stăm acasă, să respectăm regulile de igienă, iar când mergem la cumpărături, să nu cumpărăm mai mult decât trebuie, pentru a evita panica în rândul altor cetăţeni, care ar putea rămâne fără produse dacă cei din faţa lor şi-ar umple coşurile până la refuz. Să avem respect unul faţă de altul aşteptând în coadă la alimentară, la distanţă, căci am văzut că unii mai nu se băteau pentru că erau impuşi să aştepte afară şi să intre câte unul-doi în magazin.

Pe parcursul zilelor trecute am observat că s-au format mici cozi şi la farmacii, şi la bancă, nu doar la magazinele alimentare, dar oamenii au început să realizeze că este spre binele lor să stea la distanţă unul de altul, răbdători, unii cu măşti chiar. Deci, se poate! Sarea de urgenţă va dura până la 15 mai, să nu sălbătăcim până atunci. Să ne păstrăm demnitatea şi calităţile umane, nu doar instinctul de supravieţuire. Să ne auzim de bine!

Elena ZAIŢEV

70 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco