• Curierul de Hâncești

„Atunci când cumpăraţi ceva confecţionat manual, cumpăraţi şi o parte din sufletul artizanului”

Interviu cu Valentina Şelaru, meşteriţă hand-made, c. Cărpineni


„La moment, mărţişoarele îmi fură tot timpul, am confecţionat deja aproape 100…”

-Valentina, ultima dată când am vorbit despre frumoasele tale realizări a fost atunci când ţi-ai croşetat singură rochia de mireasă. Între timp, ai devenit mămică. Reuşeşti să mai realizezi câte ceva, având atâtea responsabilităţi?

-Da, dar chiar şi aşa, nu mă las eu de croşetat! Deşi rolul de mămică e unul destul de solicitant, mai reuşesc să fac câte ceva cât fetiţa doarme la amiază sau când adoarme seara mai devreme ca să pot croşeta liniştită. Acum sunt în „febra” confecţionării mărţişoarelor şi apelez la cei mai siguri babysiteri din lume: bunicii! Pentru mine croşetatul e mai mult decât o pasiune, e o metodă de relaxare, terapie pentru gânduri, nemaivorbind de faptul că, atunci când croşetez o lucrare, în ea depun mult suflet, dăruire şi grijă! Fiecare articol croşetat are o istorie şi o energie. Ar fi prea uşor să las croşeta deoparte, mai ales că acum am un model care îmi stă la dispoziţie şi aşteaptă să-i creez ceva nou!

-Multe dintre lucrările tale ajung în alte ţări şi pe alte continente. Ce lucrări sunt cele mai solicitate şi cine sunt oamenii care le achiziţionează?


-La moment, vorbim despre mărţişoare, ele îmi fură tot timpul acum, am confecţionat aproape 100 şi ştiţi câtă muncă e doar în unul? La o floricică aproape minusculă lucrez cu croşeta de 0,75 mm, un mărţişor are nevoie de minim o oră de confecţionare, 6 flori albe şi roşii plus coroana pe care aranjez compoziţia, dar rezultatul e pe măsura muncii. La acest capitol clientela e destul de vastă, am clienţi de toate vârstele din Est şi până în Vest, nu reuşesc să fac faţă la moment tuturor solicitărilor, dar la anul îmi pregătesc echipa! Genţile din material textil, de asemenea, sunt un produs destul de căutat. Mai am un produs nou care e la mare căutare de către toţi patrioţii Moldovei din SUA, Marea Britanie, Italia, Portugalia şi cei de acasă desigur, este de vorba despre harta Moldovei croşetată din flori colorate aranjate pe un ţolişor tradiţional ţesut manual, numai bun de atârnat pe peretele fiecărui moldovean!

-Întrucât ai studiat design vestimentar şi tehnologia produselor textile, lucrările tale sunt în mare parte piese vestimentare. Ce haine şi accesorii ies de sub croşeta ta şi ce îţi place cel mai mult să meştereşti?


-Mie îmi place să confecţionez aproape orice poate fi purtat, de la toate tipurile de accesorii pentru sezonul rece: berete, căciuli, bentiţe până la orice articol vestimentar pentru vară, costume de baie şi rochii pentru diferite ocazii. Am şi o clientă nouă de un anişor, care deja a îmbrăcat o ţinută croşetată pentru o ceremonie. Orice articol creat pentru mine e o noua provocare, la început e doar o poză ca model, după care începe alegerea firelor, culorilor şi adaptarea pe mărimea corpului! M-a ajutat enorm în crearea produselor croşetate cunoştinţele acumulate la facultate în domeniul tehnologiei şi ingineriei produselor textile şi din piele.


-Care a fost lucrarea cel mai greu de realizat şi cea cu care te mândreşti cel mai mult?


-Aproape orice rochie pe care am croşetat-o pentru mine e o mândrie şi e o confirmare că talentul nu are limite, de la schiţă la lucrarea finală este un drum lung şi uneori pentru mine poate fi o surpriză ceea ce a ieşit dintr-un fir de aţă şi o croşetă. Dar, desigur, că rochia mea de mireasă rămâne a fi opera mea de artă, a fost un vis de mică pe care l-am realizat în timp de 6 luni, seară de seară. Ar fi nedrept să aleg o altă capodoperă, aceasta rămâne lucrarea mea de suflet, lucrarea anului 2019 - rochia croşetată din 70 de flori şi cu 70 de perle cusute rămâne istorie şi o voi păstra ca pe o frumoasă amintire!

-În anii trecuţi, ai realizat câteva master-classuri cu grupe de copii, pe care i-ai învăţat să croşeteze diverse obiecte de decor şi accesorii. Sunt copiii interesaţi de acest gen de activitate? Trebuie aceasta promovată în şcoli şi centrele de creaţie?


-Da, cu siguranţă, aş organiza cu drag master-classuri pentru copii, ei trebuie să ştie să facă ceva manual, pentru a înţelege ce înseamnă această artă, e muncă, pasiune, dăruire şi creativitate combinată cu dragoste! Aprecierea lucrului manual vine în urma efectuării acestui lucru, niciodată nu vom putea aprecia o lucrare la adevărata ei valoare până nu vom încerca singuri să o confecţionăm cu propriile mâini, cu răbdare şi dăruire. Coco Chanel spunea: „Creaţiile artizanale sunt un lux. Să le aibă fiecare nu este necesar. Cine vrea să le primească - plăteşte creatorului pentru muncă sau le face el însuşi.” Copiii trebuie să ştie de mici şi nu numai ei, că atunci când cumpără ceva realizat manual, cumpără mai mult decât un obiect. Cumpără încercări şi eşecuri, zile, săptămâni şi luni de muncă, cumpără o parte din inima şi sufletul artizanului. Am planuri de viitor în acest domeniu de activitate, cred că nu ar fi rău să organizăm în şcoli, grădiniţe, măcar de sărbători, master-classuri de confecţionare a mărţişoarelor, spre exemplu, sa poată preţui şi să vadă că ei pot crea lucruri frumoase cu propriile mânuţe. Eu aşa am îndrăgit croşeta, în clasele primare, la orele de educaţie tehnologică.


-Mulţumim pentru interviu!


-Şi eu vă mulţumesc pentru oportunitatea de a împărtăşi pasiunea mea cu cititorii Dvs. şi poate, prin intermediul acestui interviu, găsesc doritori de a învăţa arta croşetei! Îmi pot scrie pe contul meu de Facebook (Valentina Mains Dor)!

Elena ZAIŢEV

285 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco