• Curierul de Hâncești

AVAI, maşina adaptată persoanelor în scaun cu rotile, a fost lansată oficial

La 5 iunie, echipa AVAI Movement a lansat prima maşină, care a fost realizată cu o sumă minimă de 7000 de dolari, concepută de către studentul-inginer Adrian Vlas, din com. Sărata Galbenă, proiectată pentru prietenul său din mun. Hânceşti, Alexandru Gomaniuc, un tânăr în scaun cu rotile de mai bine de 10 ani. Din echipa AVAI face parte şi Constantin Vlas, fratele lui Adrian şi vicepreşedintele raionului Hânceşti.


Evenimentul de lansare a maşinii AVAI a fost organizat pe terasa Wolfbros Cafe din Chişinău, unde organizatorii şi membrii echipei au prezentat rezultatul proiectului, autovehiculul propriu-zis, au făcut o analiză a campaniei de crowdfunding, au făcut public raportul cheltuielilor – bani primiţi prin donaţii online, dar şi direct, au povestit despre experienţa acumulată în cei 2 ani, au socializat şi au împărtăşit din bucuria lor cu cei aproximativ 100 de susţinători prezenţi la eveniment.

Acest autovehicul este deosebit prin faptul că la baza conceptului stă un ansamblu mecanic, alcătuit dintr-un mecanism culisant şi actuatoare. Alte detalii care diferenţiază automobilul AVAI de unul obişnuit sunt facilităţile, un aspect extrem de important pentru o maşină dedicată persoanelor cu necesităţi speciale, ca de exemplu, maneta pe volan care înlocuieşte pedalele.

La realizarea a cestuia s-a folosit o aplicaţie mobilă, spun autorii proiectului, valabilă pentru sistemele de operare iOS şi Android, care oferă posibilitatea de a folosi telefoanele pe post de telecomandă. Aceasta va permite pornirea şi oprirea motorului, încuierea şi descuierea maşinii, monitorizare GPS la orice distanţă, dirijarea platformei şi activarea alarmei antifurt.


AVAI e mai mult decât un proiect, este o mişcare. Pe lângă scopul nostru de bază, de a-i construi lui Alex o maşină specială şi de a-i uşura existenţa, noi ne-am propus şi alte obiective pe termen lung: realizând visul unui singur om, venim cu o soluţie accesibilă pentru toţi cei care se află în scaune cu rotile, dar pot şi îşi doresc să conducă un automobil; sensibilizarea opiniei publice este un aspect foarte important, întrucât ţara noastră nu prea vine în întâmpinarea acestei categorii de persoane.

Este un subiect pe cât de sensibil, pe atât de disputat, de aceea ne dorim ca autorităţile să se autosesizeze şi să acţioneze în acest sens; susţinerea iniţiativelor de crowdfunding de la noi din ţară. Dacă e să facem o paranteză, această experienţă ne-a arătat clar că astfel de acţiuni sunt încă “străine” pentru Moldova, foarte puţină lume fiind iniţiată. Ne-am propus să punem umărul ca să avansăm la acest capitol; mişcarea AVAI mai are drept scop susţinerea şi dezvoltarea inventicii şi inovaţiei în rândul tinerilor din R. Moldova” au menţionat autorii proiectului, care au specificat că urmează etapa de omologare a autovehiculului şi iniţierea unui program de instruire practică pentru Alexandru.

De asemenea, inginerii AVAI îşi propun să iniţieze discuţii cu unele companii producătoare de maşini pentru a putea dezvolta acest concept, dar şi pentru a produce aceste platforme pe scară largă sau să identifice potenţiali finanţatori care ar putea să-i ajute să transforme această iniţiativă într-un start-up.


Livia CONDREA

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco