• Curierul de Hâncești

Bătrâni uitaţi de proprii copii, sortiţi să trăiască în mizerie?!

Într-o sărăcie lucie, cu condiţii mizere de viaţă de nedescris, în care s-ar părea că e de neînchipuit să supravieţuieşti am găsit două familii de bătrâni în or. Hânceşti, care deşi au copii, trăiesc mai mult din mila oamenilor străini şi unor asociaţii de caritate. În plină iarnă, i-am găsit pe aceşti bătrâni fără foc în sobă, stând în pat îmbrăcaţi şi zgribuliţi sub nişte iorgane vechi şi murdare.E vorba despre familia Gatman Constantin (în vârstă de 70 de ani) şi soţia sa Nina (de 62 de ani) despre situaţia dezastruoasă ale cărora CURIERUL a scris acu doi ani. Ambii bătrâni au grave probleme de sănătate, bărbatul – are probleme locomotorii, iar consoarta sa este oarbă, ţintuită la pat. Deşi au crescut 5 copii, spune moş Constantin, nici unul dintre ei, astăzi nu le mai trece pragul, pentru a le da o mână de ajutor, pentru a le aduce în ordine mica şi săraca căsuţă, sau a-i întreba măcar dacă au mâncat astăzi ceva sau nu. Trăiesc doar pe pensia de 600 lei a femeii, şi pe mila unor oameni cu suflet mare, a enoriaşilor de la biserica din Buţeni, Catedrala „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din or. Hânceşti şi unor asociaţii de caritate.

„Deşi au copii, luând în consideraţie situaţia lor precară, familia respectivă este, totuşi, luată la evidenţă de către Misiunea creştină de binefacere „Armata Salvării” şi deja de mai bine de patru ani, prin intermediul programului „Dorcas” o dată pe lună, aceştia beneficiază de un colet alimentar, ce include diverse crupe, ulei, făină, cartofi, etc., care le este adus direct la domiciliu – a declarat pentru CURIER preşedintele Asociaţiei invalizilor din raion, Vasile Rujanschi. Totodată, deja de 5 ani, bătrânii sunt incluşi în lista beneficiarilor care se alimentează zilnic gratuit cu un prânz cald la cantina orăşenească. Uneori, bătrânul, moş Constantin, vine singur la cantină pentru a lua prânzul, dar atunci când nu se prezintă, prânzul le este adus acasă.”


Într-o situaţie penibilă şi de plâns sunt şi alţi doi bătrâni din or. Hânceşti, care-şi trăiesc ultimele fărâmituri din traista sa cu zile, într-o căsuţă dărăpănată, ce nu a văzut demult reparaţie şi mână de gospodar. E vorba de soţii Gheorghe (în vârstă de 74 de ani) şi Maria (de 71 de ani) Gak, care pe lângă faptul că îndură frig, trăiesc în nişte condiţii antisanitare, cu un iz insuportabil într-o încăpere avariată şi în…întuneric, energia electrică fiind deconectată pentru neachitare. „Familia respectivă primeşte ajutor pe perioada rece a anului, începând cu luna februarie 2019, care se oferă anual, în baza cereri scrise, pe parcursul a 5 luni, a câte 700 lei pe lună pentru familie. Ajutor social nu li se oferă deoarece ambii primesc pensie şi au copii, care le pot ajuta” – ne spune dna Aliona Cașu, asistent social la primăria Hânceşti.

„Avem o fiică şi un fecior, aici în oraş, dar au şi ei copiii şi problemele lor, şi nepoţi avem, eiii… ne mai vin ei câteodată…” – ne spune jalnic, cu lacrimi în ochi, bătrânul.

În ziua când le-am făcut o vizită, au venit şi doi reprezentanţi de la catedrala din oraş care le-au adus ceva produse alimentare. „Din partea Soborului „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”, dar şi cu binecuvântarea preotului am decis să ajutăm aceste două familii cu nişte produse alimentare, dar şi haine” – ne spune enoriaşa Vera Rotaru. Eu pur şi simplu nu înţeleg cum poţi să-ţi laşi părinţii să trăiască în aşa mizerie. Ei sunt în vârstă şi, din păcate, nu mai sunt în stare să-şi poarte singuri de grijă.”

Două familii de bătrâni cu destine diferite, dar, din păcate, cu acelaşi tragic sfârşit – sortiţi să-şi trăiască apusul vieţii în mizerie, sărăcie, boală, singurătate şi neglijaţi de proprii copii şi nepoţi.

Mă întreb, cum ai putea tu trăi, munci, chefui, merge pe drum, etc., etc., ştiind că mama sau tatăl tău nu are ce mânca, că este bolnav sau trăieşte în mizerie, frig şi întuneric… Oare nu ai nici o mustrare de conştiinţă?! Eu le-aş aduce aminte copiilor acestor sărmani bătrâni de cuvintele din Sfânta Scriptură care spun: „Adu-ţi aminte că ei ţi-au dat viaţă: ce le vei da tu în schimb pentru ceea ce au făcut ei pentru tine?”

Tatiana TODOSEICIUC

127 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco