• Curierul de Hâncești

„Barza albă” s-a întors acasă, la Stolniceni!Fântânile cu cumpănă şi ciutură sunt relicve ale timpurilor trecute, astăzi rămânând prin satele noastre doar în câteva exemplare. Foarte răspândite acum câteva decenii erau acele fântâni care în loc de cumpănă aveau un imens cocostârc, prelucrat decorativ în lemn, cu ajutorul căruia îţi scoteai apa cu ciutura (găleata). 


  O astfel de fântână cu barză avuseră şi locuitorii s. Stolniceni, (amplasată pe traseul dintre satele Logăneşti – Stolniceni), care deja câţiva ani stătea nefolosită, iar în urma unei vijelii, cocostârcul decorativ a fost cu totul doborât.


„Aceasta se întâmplase pe la sfârşitul anului 2011, din întâmplare, atunci a trecut pe acolo tractoristul Sergiu Varzaru care a anunţat administraţia publică, pentru a-l depozita temporar pe teritoriul unei întreprinderi - ne povesteşte şefa bibliotecii publice locale, Silvia Lozinschi. Acolo, sub un nuc, a stat toţi aceşti ani barza, oamenii crezând, că nu mai există deja.”


În 2016, spun sătenii, la o şedinţă a consiliului sătesc, dna primar Maria Manic a propus  să fie reabilitate toate fântânile publice din extravilanul localităţii, printre care şi simbolul satului Stolniceni, fântâna cu barză albă, care este şi unica amintire, susţin ei, rămasă de la fostul director de sovhoz pe atunci, Sergiu Caracuian, căreia îi aparţinea ideea fântânii. Întemeiată încă prin anii 70, la fântâna simbol, au muncit pe atunci: Vasilii Untilă - pictor în gospodărie,Vasile Grituc - ferar, Ion Levinschi – şofer, Cebotari Vasilii, ş.a.


Lucrările de renovare a fântânii-simbol au fost efectuate recent de un grup de voluntari din sat, împreună cu aparatul primăriei, materialele de construcţie fiind procurate din bugetul local.


„Suntem recunoscători tuturor oamenilor pentru truda care am depus-o la renovarea acestei fântâni, şi revenirea acasă a „berzei” la Stolniceni. Chiar şi cei plecaţi departe peste hotare se bucură mult să revadă această barză modernizată, aceştia scriindu-ne pe reţelele de socializare. Dacă doreşte diaspora să ajute cu ceva pentru a instala o masă şi scaune lângă fântână, noi vom fi foarte bucuroşi şi deschişi pentru o conlucrare”- a încheiat dna Lozinschi.Cătălina Dragoș

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco