• Curierul de Hâncești

Bebeluşii puşcărie – fără copilărie

Din cauza numărului mare de deţinute cu copii, în penitenciarul din Rusca s-a amânat amenajarea camerei de joc pentru bebeluşiUn grup de mame din Republica Moldova au iniţiat un proiect unic pentru ţara noastră. Este vorba despre o iniţiativă în care este implicat un grup de bebeluși care cresc de la naștere până la vârsta de 3 ani alături de mamele lor în puşcărie.În penitenciarul de femei nr. 7 Rusca, şi anume în clădirea unde sunt mame şi copii, nu există o cameră de joacă. Astfel, aceşti copii îşi petrec timpul fiind şi ei închişi într-o cameră mică, fără posibilitatea de a petrece timpul într-un spaţiu comod, predestinat jocului.


În acest context, Domnica Cemortan, iniţiatoarea mai multor proiecte sociale, împreună cu un club de mămici numit “Ask a Mom” au decis să contribuie la confortul şi copilăria frumoasă a picilor din penitenciare. Deşi mamele acestora îşi ispăşesc pedeapsa fiind închise, copiii nu au nici o vină. De la această idee au pornit mămicile din cadrul clubului.


„Copilul născut în sărăcie sau bogăție, puşcărie sau în drum, are dreptul să beneficieze de o copilărie frumoasă. Oare nu ar trebui să progreseze şi ei fizic, moral, intelectual prin activităţi necesare copiilor pentru dezvoltare?, ne spune Cristina Deliu, membra clubului “Ask a Mom”. Copiii care se nasc şi îşi petrec primii ani din viaţa lor în penitenciar, chiar dacă se află alături de mamele lor, au nevoie şi de o odaie în care să se joace, în care să aibă lucrurile necesare pentru dezvoltare pentru ca să păstreze în amintire lucruri frumoase despre timpul petrecut cu mama, dar nu gratii sau spaţii lipsite de culoare.”„Bebeluşii puşcăriei - fără copilărie”, aşa a fost numită campania, care prevede amenajarea unei camere de joacă pentru micuţii care cresc de la naştere şi până la vârsta de trei ani alături de mamele lor în Penitenciarul din Rusca.


„Din mai multe vizite la pușcăria nr. 7 Rusca, noi am văzut că acei bebeluşi îşi petrec timpul alături de mamele lor între patru pereţi fără nici o activitate fizică sau intelectuală ce ar putea dezvolta interesul copiilor. Noi am cerut de la conducerea puşcăriei Rusca să ne ofere un spaţiu, iar de restul ne ocupam noi. S-au mobilizat foarte multe mămici, chiar din diasporă. Astfel că la moment, avem asigurat tot necesarul pentru a amenaja camera de joacă pentru copiii crescuţi după gratii: vopsele, tapete, mobilier, jucării, cărţi etc. dar culmea, conducerea penitenciarului nu ne poate oferi o cameră, deşi atunci când i-am vizitat s-au arătat încântaţi de idee şi ne-au promis o odaie”, a mai specificat dna Deliu.


La rândul lor, reprezentanţii penitenciarului au menționat că iniţial, în sectorul „Mame cu copii”, era preconizată amenajarea unei camere de joacă, însă a crescut numărul de mame deţinute cu bebeluşi. Prin urmare, acel spaţiu a fost ocupat de două mame cu copii, iar în prezent Penitenciarul nr.7 Rusca nu dispune de o altă încăpere liberă, care ar putea fi destinată distracţiilor pentru micuţi, menţionând că amenajarea acestei odăi a fost amânată şi nicidecum anulată.“Am salutat ideea unei odăi pentru copii în penitenciar, însă la moment sunt necesare nişte examinări tehnice a spaţiului. Proiectul va fi realizat ulterior”, a specificat şeful penitenciarului, Ion Ciubuc.


Proiectul „Bebeluşii puşcăriei - fără copilărie” este singurul de acest gen în Republica Moldova. Între timp, mămicile implicate în campanie au apelat şi la Ministerul Justiţiei pentru susţinere şi afirmă că nu vor ceda până nu vor obţine spaţiul promis pentru care deja au şi un proiect „acum - în viitor”. Menţionăm că în penitenciarul nr. 7 - Rusca se află 9 mame cu copii şi o deţinută însărcinată.Alexandra Spînu

1 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco