• Curierul de Hâncești

Bibliotecarii - instruiţi în subiectul abuzului asupra copiilor

Săptămâna trecută, la Biblioteca publică raională s-a încheiat sesiunea de instruire a bibliotecarilor în aplicarea programului socio-educaţional „În drum spre casă”, un serviciu modern de bibliotecă care s-a bucurat deja de un succes vizibil în rândul bibliotecarilor din raion.


În urma instruirii, acest serviciu va fi preluat de către alţi 30 de bibliotecari din r. Hânceşti, Leova şi Cimişlia.


În cadrul instruirii, organizată de programul Novateca şi Biblioteca publică raională, au fost abordate următoarele tematici: violenţa faţă de copil, instrucţiunea privind mecanismul intersectorial de cooperare pentru identificarea, evaluarea şi monitorizarea copiilor potenţiale victime ale violenţei şi traficului, etc., scopul propus fiind formarea unor adevăraţi profesionişti care să identifice şi să sesizeze eventualele cazuri de abuz faţă de copil.


„Bibliotecarii au lucrat în grupuri şi au identificat care sunt indicatorii şi consecinţele diferitor forme de violenţă faţă de copii – a specificat directorul Bibliotecii publice raionale, Tatiana Darii. Pe lângă aceasta, fiecare bibliotecar a simulat câte un caz de identificare a abuzului faţă de copil. Scopul acestui program este securizarea copiilor prin transferul de cunoştinţe şi capacităţi de identificare/evitare a situaţiilor potenţial periculoase precum şi de întreprindere a acţiunilor de protecţie în caz de pericol”.


La această instruire, a participat Margarita Ursu, reprezentant al Programului Novateca, iar în calitate de formator a fost Oxana Şevcenco, psiholog la Centrul Naţional de Prevenire a abuzului faţă de copii, care, pe parcursul mai multor zile, i-a ajutat pe bibliotecarii participanţi la program să însuşească cunoştinţele necesare pentru prevenirea şi identificarea cazurilor de violenţă asupra copilului, dar şi cum să aplice aceste cunoştinţe prin intermediul jocului.


Toţi participanţii la instruire au beneficiat de jocul „În drum spre casă” şi ghidul metodologic, un program educaţional de dezvoltare a rezilienţei pentru copiii de vârstă şcolară mică. La 29 iulie, urmează un follow-up, în cadrul căruia bibliotecarii îşi vor împărtăşi experienţele de aplicare a acestui joc, după care programul Novateca îi va aprecia pe cei mai activi, premiindu-i după gradul de implicare cu cadouri pentru bibliotecă.Elena Zaițev

8 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco