• Curierul de Hâncești

Blajini şi sănătoşi – de sărbători!


Fără mese copioase, fără etalări glamuroase şi pomene pompoase date în fală în cimitire aglomerate - sperăm să fie Paştele Blajinilor anul acesta… Regimul stării de urgenţă, determinat de situaţia epidemiologică prin infecţia Covid-19, ne impune să stăm acasă în acest an, să nu mergem la cimitire, să lăsăm natura să respire mai uşor şi morţii să-şi trăiască viaţa de veci în tihnă. Paştele Blajinilor e o tradiţie creştină foarte bună, în care evident trebuie să ne aducem aminte de cei plecaţi dintre noi, doar că moldovenii noştri, transformă acea zi de pomenire a morţilor, într-o „sărbătoare a celor vii”. Se începe cu un păhăruţ de vin şi o pomană în memoria unui răposat şi se termină cu… „să bem şi să mâncăm” de sănătatea noastră - până ne dăm de-a dura… O decizie mai neghioabă nici că nu mai putea fi luată, să amânăm marcarea Paştelui Blajinilor la vară?! Un calendar ortodox, ce datează secole, alcătuit din combinarea diverselor calendare locale (mai ales ale marilor metropole), de mulţimile credincioşilor de ani de-a rândul – a trecut mai nou la cheremul cuiva… Sărbătoarea rămâne în calendar, la data fixată, doar că noi oamenii ne conformăm circumstanţelor.

De fapt, pomenirea morţilor se poate face oricând şi oriunde, nu neapărat la cimitir. Acte de binefacere, de milostivenie şi caritate, pomene, chiar şi de sufletul celor duşi din viaţă, puteţi oferi măcar în fiecare zi… Foarte mulţi oameni au astăzi nevoie de mila cuiva, de un ajutor sau un dar făcut necondiţionat, care, evident că vine ca o pomană, bunăoară, pentru un copil orfan, pentru un om nevoiaş, un bătrân singur sau o persoană bolnavă. Poate că nu în zadar anume această perioadă de carantină a coincis cu sărbătorile pascale, nu este de ajuns să ne pregătim fizic de această sărbătoare, împodobindu-ne casa, masa şi pe noi înşine în straie de sărbătoare, mult mai important să fim pregătiţi spiritual, adică sufleteşte… iar pomene putem da şi stând acasă… Acum mult mai important este să oprim răspândirea noului coronavirus, care deşi fiecare dintre noi este sceptic, vizavi de gravitatea acestuia, e straşnic, totuşi, că această pandemie ne pune în pericol viaţa oamenilor în etate şi celor bolnavi cronici, printre care, fiecare dintre noi, are părinţi, bunici, unchi, mătuşi, fraţi sau surori mai mari… Dacă nu ne pasă de noi, să ne pese de ei măcar, dar şi de medici, care pe zi ce trece rămân tot mai puţini, deoarece sunt izolaţi în carantină… Şi atunci, cine ne vor trata?!

În acelaşi context, ne avertizează şi Inspectoratul raional de Poliţie, care stipulează că oamenii pot merge la cimitir pentru a îngriji de morminte, dar fără să admită contactul cu alți oameni și fără să organizeze mese de pomenire. Preferabil, este să meargă o singură persoană din familie pentru a face ordine la morminte, în zile de muncă. În ziua Paştelui Blajinilor accesul în cimitire va fi strict interzis, în cazul în care măsura respectivă va fi încălcată persoanele vor fi amendate.

În total, începând cu data de 17 martie până în prezent, pentru încălcarea regimului de carantină, de către Inspectoratul raional de Poliţie au fost amendate 24 de persoane din raion, (2 femei şi 22 de bărbaţi), care au achitat amenzi în mărime de la 11mii 500 lei până la 22 mii 500 de lei. Pentru a evita diverse incidente, vă propun să mai stăm pe acasă de sărbători, rămânând blajini şi principalul - sănătoşi.

Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco