• Curierul de Hâncești

Brichetarea rumeguşului – o soluţie pentru un mediu mai curat, dar şi o afacere profitabilă

Nicolae Marin, un tânăr de 36 de ani, locuitor al or. Hânceşti, are o mică afacere de producere a brichetelor, dar şi a peleţilor. În această afacere sunt implicaţi toţi membrii familiei, soţia, dar şi cei trei copilaşi.


Această afacere a fost pornită în urmă cu un an.  Datorită proiectului „Energie şi Biomasă”, familia Marin a pus pe picioare această mică afacere. „Ne este un pic greu, deoarece  suntem la început şi lumea încă nu ne cunoaşte, dar pe viitor sperăm la mai multe solicitări şi desigur mai la multe colaborări”- a menţionat Nicolae Marin.  Din spusele lui pentru producerea brichetelor, ca materie primă se utilizează rumeguş de lemn şi coajă de floarea-soarelui. „Este un combustibil produs din biomasă, care poate fi utilizat atât pentru cazane cât şi pentru sobe”- a menţionat tânărul producător. Producerea brichetelor parcurge câteva etape până la formarea lui. „Rumeguşul se stochează, apoi se dă în uscătorie, unde trebuie să fie uscat bine, de la 8% până la 12% nu mai mult. Urmează presarea lui, după care se produce brichetul”- a explicat tânărul. Ţara de origine a echipamentului folosit este Ukraina. Capacitatea liniei de brichetare este de  400 kg la oră.”  


   Din spusele dl Marin produce şi peleţi, dar mai puţin, mai mult se ocupă de producerea brichetelor, deoarece sunt solicitări mai mari. 


„Cele mai multe solicitări vin din partea persoanelor fizice, avem încheiate contracte şi cu instituţiile de stat, dar mai puţine. Suntem abia la început, pe viitor sperăm să avem mai multe solicitări.  Importanța biomasei este una din cele mai importante resurse de energie regenerabilă a prezentului, precum și a viitorului, datorită marelui său potențial și a multiplelor beneficii sociale, economice și de protejare a  mediu”- a specificat dl Marin.

   Datorită densităţii sporite, brichetele au o putere calorică de aproximativ 3,5 ori mai mare decât aceeaşi cantitate de lemn de foc.


Pe lângă această afacere, Nicolae Marin se ocupă şi cu uscarea lemnului.  Are utilajul necesar pentru producerea lemnului brut, (lemn pentru construcţie, garduri din lemn etc.).

În total, în Republica Moldova sunt mai mult de 40 de producători de peleţi şi brichete. În regiunea de sud sunt 7 producători de combustibili din biomasă. Lilia Strelciuc

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco