• Curierul de Hâncești

,,Broderia e viața mea! Răbdarea pentru a coase își are cuib vechi în sufletul meu..."

Comuna Cărpineni este un sat mare, cu oameni gospodari și tradiții păstrate din bătrâni, demne de neamul moldovenesc. În această comună am întâlnit o femeie cu mâinile de aur, Ana Golban-Batereanu, care are 73 de ani și este meșter popular.

Doamna Batereanu confecționează broderii și țesături specifice portului popular moldovenesc. ,,Lucrez pe apucate, cât mă odihnesc, cos, broderia e parte din viața mea!” spune aceasta.

Am găsit-o gospodărind și îngrijind albinuțele din ogradă. Pe lângă broderie, doamna Ana, mai este preocupată şi de albinărit, pentru că profesia ei este de fapt apicultor. Are şi o pasiune aparte faţă de flori. ,,Am făcut școală la Condrița, părinții au vrut să fiu apicultor”.


Intrând în ograda ei plină de culoare, doamna Ana ne-a întâlnit cu drag și omenie. Casa ei este îmbrăcată toată în cusuturi și broderii, unele dintre ele au peste 50 de ani, iar altele sunt confecționate chiar de mama ei. Mare ne-a fost mirarea când ne-a spus că are o ie, pânza căreia este păstrată de 100 de ani. Păstrează materialele cu grijă și dragoste, având în casă broderii de când era încă copilă.


Această pasiune a dezvoltat-o de mica, moștenind-o de la mama ei. ,,Mama mea a cusut toată viața, iar eu de când mă țin minte, am cusut lângă ea. Pentru a coase o ie, îmi ia 2-3 săptămâni, pentru că lucrez pe apucate, iar la anii mei, nu mai am vederea de odinioară. Când am fost nună mare, mi-am cusut prosoapele cu mâna mea, iar toate costumele populare pe care le am, sunt brodate cu fir de dragoste şi dor din sufletul meu” - ne-a mărturisit cu entuziasm dna Ana.

Culorile broderiilor le obține din produse naturale, experimentând mereu ceva nou. Până astăzi doamna Ana coase țoluri cu natra, lucru rar întâlnit acum. Îndeosebi iarna se îndeletnicește cu această frumoasă muncă.


Este premiantă în cadrul numeroaselor concursuri raionale a meșterilor populari. Brodează şi coase mai mult din plăcere, nu vinde lucrările confecționate. La frumoasa vârstă, doamna Ana se bucură de 3 nepoței și tot atâţia strănepoței. Copiii și nepoții nu au moștenit talentul ei, aceasta spune că ,,nu au găsit răbdarea, tăria și dorința, dar ele nici nu se găsesc, aceste calităţi le ai undeva în suflet, cu acest dar te naști!” Pentru viitor, doamna Ana, intenționează să remodeleze Casa Mare, transformând-o în muzeu, dar pentru realizarea acestui vis are nevoie de timp și resurse.


Redacția Curierului de Hâncești îi urează stimatei Ana Batereanu, mult succes pentru viitor, inspirație și sănătate.

Maria MUNTEANU, stagiară

91 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco