• Curierul de Hâncești

Cât de des fumați și de ce?

În fiecare an, pe 31 mai se marchează Ziua mondială a luptei împotriva fumatului. Fumatul este unul dintre cele mai răspândite vicii cu care se confruntă omenirea. Acesta dăunează o serie de afecțiuni pulmonare și chiar boli cancerogene. Din acest motiv am decis să realizăm un Vox populi prin prisma căruia am depistat unele motive pentru care oamenii aleg să fumeze.

Ion Chintea, 28 ani, or. Hâncești: ,,Am început să fumez ocazional, doar când ieșeam cu prietenii, iar astăzi a devenit deja o deprindere. Fumez în medie un pachet pe zi, sunt conștient de efectele nocive pe care le are, însă fumatul este un moft pentru tineri și este deja binevenit în normele și cercurile acestora. Nu sunt împotriva acestuia, însă pentru viitor preconizez să las acest viciu.”


Elena Eremia, 23 ani, or. Hâncești: ,,Eu personal nu fumez, însă în familie fratele și tatăl meu fumează. Nu sunt împotrivă, doar că uneori mă gândesc la riscurile și traumele la care sunt expuși fumătorii. În cercul meu de prietene, desigur sunt fumătoare, însă acest lucru nu mă deranjează. Nu am fost niciodată tentată să o fac pentru că sănătatea mea este mult mai importantă. ”


Cristian Ioniță, 23 ani, or. Hâncești: ,,Sunt fumător de puțin timp. Fumatul, într-adevăr este un viciu. La insistența prietenilor am început, însă nu am lăsat ca acest lucru să iasă de sub control. Cunosc oameni cărora acest viciu le-a distrus sănătatea, de aceea încerc să nu fac abuz și să nu-mi creez dependență față de acest produs.”


Iulia Parfene, 20 ani, or. Hâncești: ,,Mulți dintre prietenii mei sunt fumători. Nu mă deranjează acest lucru și nici nu influențează în vreun fel asupra relațiilor noastre. Miturile și impresiile greșite pe marginea acestui subiect demult nu mai contează pentru societate. Nu încerc să lupt împotriva fumatului, îl văd deja parte din cotidian.”


Vasile Lungu, 29 ani, or. Hâncești: ,,Nu fumez deja de 6 ani. Sportul mi-a dovedit că acest lucru poate fi înlocuit ușor, util și plăcut. Nu sunt influențat de fumători pentru că am fost unul dintre ei, iar prietenii mei fumează. Recunosc că fumatul îmi crea diverse probleme de sănătate și nu pot spune că mi-a fost ușor să îl las, totuși, trebuie să găsim voința necesară și se primește.”


Eugen Grițuc, 22 ani, or. Hâncești: ,,Consider că fumatul este o alegere a fiecăruia dintre noi. Pentru acest lucru nu judec și nici nu învinuiesc fie că fumătorul este femeie sau bărbat. Să mă opun acestui fenomen nu pot și nici nu vreau, deoarece acest viciu este deja atât de bine integrat printre noi încât nu mai are rost. Fiecare dintre noi suntem considerați fumători pasivi și desigur într-o măsură oarecare acest lucru dăunează. Un singur lucru negativ, eu nu agreez mămicile care fumează, în rest nu mă deranjează fumatul.”


Cernei Crina, 25 ani, or. Hânceşti: ,,Fumatul este unul dintre cele mai grele impedimente cu care eu personal, lupt încontinuare. În familia mea nu se fumează, dar conştientizez că noi, toţi, cei nefumători, inhalăm acest miros şi suntem consideraţi fumători pasivi. Mulţi spun că stresul este principalul motiv pentru care aleg să fumeze, însă eu consider că stresul poate fi combătut mult mai uşor prin intermediul altor activităţi nu tocmai prin fumat. Ţin să dau un sfat celor care luptă cu acest viciu, găsiţi activităţi sau chiar oameni care vă motivează şi încercaţi să puneţi sănătatea d-voastră pe primul plan. Spune NU fumatului!”

Maria MUNTEANU, stagiară

15 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco