• Curierul de Hâncești

Cât mai multe fructe în grădiniţe!

Deşi agenţii economici din ramura agricolă s-au bucurat de roade frumoase în acest an, mulţi dintre ei şi-au lăsat producţia agricolă în livezi, chiar pe copaci. Astfel, tone de mere şi prune au întâmpinat primele zăpezi pe crengile copacilor, deoarece nimeni nu au nevoie de ele. Au ajuns netrebuincioase... Motivul pentru care agricultorii au procedat în acest mod – nu au unde-şi comercializa fructele, şi nici nu dispun de frigidere pentru a le depozita. Şi, deoarece costurile de producere sunt mai mari decât costurile de realizare, disperaţi la culme, aceştia preferă să abandoneze roada în câmp.


Unii agricultori, care şi-au pus fructele la păstrare în frigidere pentru a le comercializa mai târziu, caută soluţii să-şi lichideze stocurile la preţ accesibil. O alternativă ar fi grădiniţele din raion. Astfel, la şedinţa de marţi, primarii au fost rugaţi de către vicepreşedintele raionului pe agricultură să ţină cont de faptul că raionul dispune de mari cantităţi de mere, struguri şi prune şi atunci când întocmesc contractele de achiziţii să dea prioritate producătorilor locali.

Deşi primarii n-au avut nimic împotrivă, totuşi au solicitat ca producătorii să-şi propună direct serviciile, prezentând administraţiilor locale ofertele de preţuri, dar şi certificatele de calitate ale produselor.


Depozitarea fructelor în frigidere a fost şi soluţia propusă de ministrul Agriculturii în cadrul vizitei sale în raionul Hânceşti, când producătorii s-au plâns că nu au piaţă de desfacere şi înregistrează mari pierderi din această cauză. Cu toate acestea, producătorii nu s-au arătat entuziasmaţi de soluţia propusă, întrucât construcţia unei încăperi frigorifice este costisitoare, la fel şi cheltuielile de întreţinere. Mai mult, deconectările neavizate de energie electrică îşi pun amprenta asupra calităţii mărfii. Iar în anii când roada este peste aşteptări, cât de frumoasă n-ar fi, dacă oferta e multă, preţul scade dramatic.

Livrarea fructelor în şcoli şi grădiniţe este desigur o mică soluţie la o mare problemă. Şi e bine că piaţa este competitivă în acest sens, deoarece gestionarii instituţiilor de învăţământ pot alege ce este mai bun la preţuri rezonabile. Pot da prioritate fructelor crescute în livezile noastre, nu bananelor aduse de peste mări şi ţări. În meniul copiilor noştri, pe lângă hrana principală, ar trebui zilnic să se regăsească la desert sau chindii o porţie de fructe, şi nu nişte fructe oarecare, ci de cea mai bună calitate.

Producătorii agricoli ar trebui susţinuţi de autorităţile de orice nivel să colaboreze cu primarii, managerii instituţiilor educaţionale şi, dacă marfa corespunde tuturor rigorilor, şcolile şi grădiniţele să fie asigurate pe timp de iarnă şi de primăvară cu fructe autohtone. Astfel, problema stocurilor de fructe în exces va fi epuizată, iar copiii se vor bucura de fructe proaspete pe tot parcursul anului de studii, or mulţi părinţi nu-şi permit să le cumpere iarna struguri şi prune din cauza preţului destul de piperat.

Dacă ne gândim bine, orice problemă are şi părţile sale pozitive...

Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco