• Curierul de Hâncești

Cărpineni - satul unde oamenii își construiesc singuri viitorul acasă


Satul Cărpineni, cu o populație de aproape 10 mii de oameni, este o localitate unde grădinițele în loc să pustiască și să se distrugă, sunt vizitate zilnic de câteva sute de copii, școlile au încălzire autonomă pe biomasă, drumurile spre primărie, casă de cultură, cele 4 școli și grădinițe sunt reparate, străzile sunt iluminate, iar spitalul local deservește cca 50 de mii de oameni, inclusiv din satele învecinate. Este realizarea unui primar democrat, care a reușit să valorifice oportunitățile create de către Guvern, care anual aduce în țară, prin diverse acorduri negociate cu partenerii externi, fonduri importante destinate proiectelor de dezvoltare a localităților.


Cei care au ocazia să viziteze această comună, sunt mirați să afle că, în ultimii ani, aici au fost implementate zeci de proiecte, datorită cărora localnicii se bucură de o infrastructură bine pusă la punct - apă la robinete, gaz, iluminat stradal, condiții decente în cele 4 școli și 4 grădinițe pentru copii, o grădiniță construită de la temelie, spital funcțional în care anual se nasc mai mulți copii decât în tot raionul Leova, cu care se învecinează satul Cărpineni, parc public amenajat, terenuri de sport etc.

Pentru a afla care este cheia succesului acestei localități, am discutat cu primarul din Cărpineni, Ion Cărpineanu. Este un primar tânăr, care face parte din echipa Partidului Democrat din Moldova (PDM). Se află la al treilea mandat, iar cumulativ deja a pășit de 10 ani la cârma localității.

Ion Cărpineanu se mândrește cu satul natal, pentru care spune că a reușit să implementeze peste 35 de proiecte cu finanțare externă în diverse sfere ale vieții – de la aprovizionare cu apă potabilă, eficiență energetică, infrastructura drumurilor, până la amenajarea spațiilor publice, parcurilor, asigurarea siguranței anti incendiare

Totuși, își amintește bine de vremurile când satul doar degrada, iar oamenii nu își mai legau viitorul de localitate. A fost și motivul pentru care a decis să se implice în administrarea localității de baștină, acum 10 ani. Pe atunci, avea 28 de ani. Urma să-și dea copilul la grădinița din sat, iar când a intrat în instituție a fost îngrozit de condiții. Ceea ce a văzut în grădiniță l-a pus pe gânduri și l-a motivat să aducă acele schimbări așteptate de către oameni.

De altfel, după ce a câștigat alegerile, primele proiecte pe care le-a implementat au fost în învățământ - au fost reparate capital patru grădinițe și construită una nouă. Acestea asigură școlarizarea a cca 650 de copii. „Inițial, nici o instituție publică din sat nu era conectată la apă potabilă, nu erau condiții sanitare pentru copii. Astăzi, toate grădinițele, școlile, spitalul sunt conectate la apeduct. Au fost create condiții bune pe interior și nu există diferență între grădinițele din Cărpineni și cele din Chișinău, iar sub unele aspecte în ale noastre este mai bine”, spune cu mândrie primarul.

Și în școli situația era complicată. În 2010, în fiecare clasă era câte o sobă, cu care se încălzeau în timpul lecțiilor. A reușit să aplice pentru proiectul Energie din Biomasă ca să instaleze din fonduri europene sisteme de încălzire pe biomasă în 5 instituții publice din sat, inclusiv în școli. Tehnologia s-a arătat foarte eficientă, iar economiile sunt de cca 20% față de gaz sau de 120 de mii de lei anual pentru o instituție. Toate instituțiile publice sunt termoizolare, datorită cărui fapt pierderile de căldură s-au redus de la 56% la 12%. Și aici economiile pe instituție sunt semnificative – de cca 100 mii lei anual. Sunt bani care rămân în bugetul instituțiilor și care pot fi direcționate pentru alte necesități. De asemenea, vara aceasta la două grădinițe din sat vor fi instalate panouri solare pentru producerea apei calde, proiect care va aduce alte economii la întreținerea acestor instituții, dar și confort suplimentar, astfel încât copiii își pot spăla mâinile cu apă caldă încălzită de la soare

Fondurile pentru majoritatea proiectelor implementate în Cărpineni au fost atrase din programele Uniunii Europene și SUA. Este de fapt și cheia succesului acestei localități. Primarul democrat spune că astăzi pentru comunitățile locale din Moldova sunt o mulțime de oportunități pentru dezvoltare, care însă trebuie valorificate. Guvernul negociază foarte multe proiecte transnaționale și regionale, care sunt finanțate de către partenerii externi. Aceste fonduri sunt disponibile în toate domeniile de interes pentru oamenii de la sat. ”Cel mai mult sperie necesitatea scrierii proiectelor în limba engleză. Este necesar de posedat și terminologia tehnică în engleză. Lipsa unor specialiști bine instruiți în scrierea proiectelor în cadrul Primăriilor, reprezintă un alt impediment pentru autoritățile locale”, explică Ion Cărpineanu.

Primarul din Cărpineni a găsit soluția și la această problemă. A creat în cadrul primăriei un grup de lucru bine instruit în scrierea proiectelor. Din grup fac parte trei persoane. „Eu sunt președintele grupului. Urmărim anunțurile, mass-media, iar când este lansat un apel de proiecte sau știm că o să apară, setăm obiectivele și scriem proiecte. În 10 ani am accesat peste 35 de proiecte în diverse domenii – apă potabilă, drumuri, parcuri, locuri de muncă, trotuare, termoizolare și instalare în școli a centralelor termice pe biomasă, reparația grădinițelor, iluminare stradală. Din 10 proiecte la care aplicăm, 7 le câștigăm”, se împărtășește cu experiența sa primarul.

Cu o mândrie deosebită, Ion Cărpineanu aduce vorba despre proiectul de construcție a celei mai mari rețele de apeduct într-un sat. „Am reușit să construim 90 km de apeduct, iar banii au fost în exclusivitate din afara țării. Satul are 124 km de drumuri, apeduct. Nici un donator când aude de așa volum nu vrea să investească. Am fost nevoit să divizăm satul în sectoare pentru care să scriem proiecte și să obținem finanțare. La 2-3 ani construim cca 30 km de rețea. Datorită acestui fapt, am reușit să soluționăm una din cele mai stringente probleme ale satului – la ziua de azi de apă la robinet beneficiază peste 2600 de gospodării sau aproape 7500 mii de locuitori. Până la finele anului acesta vom mai conecta alte 600 de gospodării, iar în 2019 planificăm să avem apă în toate gospodăriile din sat”, povestește entuziasmat primarul. Oamenii l-au susținut în realizarea acestui proiect, iar atunci când a fost nevoie de contribuția locuitorilor pentru a obține finanțarea de la europeni, cărpinenii s-au mobilizat și au strâns bani într-un timp record de o lună și jumătate.

Chiar și așa, primarul spune că nu întotdeauna lucrurile merg strună. S-a întâmplat că a ratat anumite proiecte din cauza birocrației pe care o întâmpină la diverse nivele. Pentru proiectul cu apa potabilă, bunăoară a colindat un an și jumătate birourile diferitor instituții pentru a obține toate avizele necesare. Ion Cărpineanu spune că lucrurile s-ar mișca mult mai rapid dacă ar exista norme unice, care să se solicite atunci când vii să coordonezi un proiect, iar recent a fost necesară și o hotărâre de Guvern pentru a face schimb de terenuri. Aceste tărăgănări au creat și unele tensiuni printre beneficiari. Totuși, primarul este optimist și crede că toate pot fi depășire atunci când este voință și dorință de a face lucruri bune pentru oameni.

În 2017, cu suportul Guvernului Poloniei, a reușit să mai realizeze un proiect social important pentru sat – a fost instituit postul voluntar de pompieri, amplasat într-o clădire veche de 150 de ani, care a fost renovată. A fost procurată și o autospecială, iar stația este gestionată cu forțe proprii. ”Avem o localitate înfrățită în Polonia cu ajutorul căreia vom procura în iulie echipament de protecție pentru voluntarii noștri. Pentru că suntem geografic amplasați la periferia raionului Hâncești, echipajele de la raion în caz de incendiu ajung în 40 min, timp în care casa arde până la temelie. Acum, pompierii voluntari intervin de 3-4 ori pe lună, iar datorită faptului că ajung foarte rapid la locul incendiului, reușesc să localizeze focul”, explică primarul.

Întreținerea stației este însă destul de scumpă, ajungând la 400 de mii de lei pe an. Pentru a reduce din povară, intenționează să presteze acest serviciu și pentru satele din vecinătate - Mingir, Negrea și Voinescu.

Recent, autoritățile locale au mai câștigat un proiect social pentru managementul deșeurilor în cadrul programului operațional comun Moldova-Ucraina. Prin acest proiect, deja anul acesta va fi procurată o autospecială pentru evacuarea deșeurilor și va fi proiectată stația de prelucrare a deșeurilor, care însă va fi construită după definitivarea la nivel național a strategiei privind managementul deșeurilor.

Printre priorități pentru viitorul apropiat se numără extinderea iluminatului stradal în tot satul, pentru că deplasarea pe timp de noapte prin sat este anevoioasă. Această problemă Ion Cărpineanu promite s-o rezolve definitiv în 2019, dacă va mai obține un mandat.

O altă doleanță a locuitorilor este restabilirea drumurilor din sat. Primarul spune că acum sunt cca 12 km de drum asfaltate, dar este foarte puțin pentru un sat cu o rețea de 124 km de drum, majoritatea dintre care se transformă într-o mare de noroi odată cu venirea ploilor. Un drum de 5 km spre sectorul Topor, unde nu avea acces nici poliția, nici salvarea nici pompierii, a fost reparat în 2014 în cadrul programului Guvernului destinat localităților rurale. În cadrul programului Guvernului ”Drumuri bune”, anul acesta va fi făcut în asfalt un drum strategic spre un sector, pe care circulă peste 2 mii de oameni.

Potrivit lui Ion Cărpineanu, locuitorii satului au fost de acord să adune bani pentru a construi și un sistem de evacuare a apelor pluviale, care să protejeze drumul nou-reparat. Concomitent, primarul se pregătește să atragă fonduri pentru construcția trotuarelor, pentru a spori siguranța pietonilor.

Printr-un proiect realizat cu implicarea Asociației Băștinaşilor s-a reușit procurarea unui autogreder, cu care se intervine pentru profilarea drumurilor de țară, aceasta fiind la moment unica posibilitatea de a le face practicabile.

Aducerea tinerilor specialiști în localitate este o altă preocupare pentru autorități, iar problema devine tot mai acută pe an ce trece. ”În sat este funcțional unicul spital din mediu rural - Instituția medico-sanitară publică Cărpineni, care dispune de maternitate, secție chirurgie, terapie. Avem specialiști buni, dar majoritatea sunt de vârstă pensionară. Și în școli situația este asemănătoare. Tinerii nu se avântă să vină în sat”, își spune oful primarul. Pentru a-i ademeni pe tinerii specialiști în sat, Ion Cărpineanu planifică să le ofere locuințe sociale la un preț simbolic. Este următorul proiect de care l-a preconizat pentru următorul mandat. ”Consiliul raional a construit locuințe sociale, dar care sunt foarte scumpe în exploatare, din care motiv nu sunt solicitate. Chiriașul trebuie să achite în jur de 4 mii de lei pe lună. Este foarte mult pentru un medic sau profesor. Ele trebuie să fie oferite gratuit. Ne vom gândi cum să-i susținem. Avem imobile disponibile și în viitorul mandat vom oferi locuințe sociale gratis pentru tineri specialiști care vor veni în Cărpineni”, se împarte cu planurile sale primarul.

Pe finalul discuției, Ion Cărpineanu se împărtășește cu gândul că oamenii au început să aprecieze schimbarea la față a satului, deși recunoaște că există o minoritate vocală care spune că totul este rău. Totuși, încrederea pe care i-o acordă sătenii îl motivează să-și continue munca. Speră că și familia va avea răbdare și-l va susține în continuare în ceea ce a face.


68 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco