• Curierul de Hâncești

Cătălin Stancu – un acordeonist mic cu un viitor mare!

L-am cunoscut pe Cătălin Stancu din mun. Hânceşti recent, la o petrecere de nuntă, unde îl acompania la clape şi la tobă pe tatăl său, care cântă cu vocea. Interpretarea lor este un adevărat spectacol, or adolescentul de 14 ani, bine cunoscut deja în mediul muzical din raion şi nu numai, face ca orice petrecere unde merge ocazional alături de tata să fie una de neuitat pentru oaspeţi!


Să spun că mi-a plăcut cum a cântat ar însemna prea puţin – m-a fascinat! Cătălin a oferit nuntaşilor nu doar bună dispoziţie, dar şi plăcerea de a-i admira talentul de toboşar, un talent care nu te poate lăsa indiferent, chiar dacă nu te pricepi în muzică. Este un artist în devenire, elev la LT „M. Eminescu” şi la Şcoala de Arte „Timotei Bătrânu”, clasa a 3-a, unde studiază acordeonul sub îndrumarea profesorului Aurel Şerban, iar muzica îi curge prin sânge – şi la propriu, şi la figurat. Este deja o mică vedetă a oraşului!

„La tobă cântă de la 4 ani, aceasta se trage din familie, întrucât şi eu şi buneii săi cântăm la tobă – ne mărturiseşte tatăl lui Cătălin şi cel mai mare susţinător al său, Ruslan Harcomeţ.

Când era mai mic îi plăcea vioara, dar apoi a ales acordeonul, deşi în familia noastră nimeni nu cântă la acest instrument. A văzut la televizor şi i-a plăcut! Credeam că acestă pasiune pentru muzică va trece odată ce va mai creşte, dar mă bucur să văd că nu e doar o pasiune, ci un drum pe care vrea să meargă mai departe în viaţă. Este talentat, are ureche muzicală şi, cu multă muncă, va ajunge acolo unde doreşte. Eu îl încurajez să înveţe bine şi la şcoală şi să mânuiască acordeonul, căci această meserie este una frumoasă, care îi va asigura în viaţă o bucăţică de pâine”.

Cătălin face parte din taraful Şcolii de Arte, „Cimbrişor”, dar şi din orchestra Şcolii de Arte din Sărata Galbenă, „Andrieş”, în componenţa cărora a evoluat la mai multe concursuri naţionale şi internaţionale, între care concursul „Am fost şi-oi fi” din Maramureş, România, unde „Cimbrişor” s-a plasat pe locul I, Festivalul naţional de interpretare instrumentală „Marcel Budală” din or. Călăraşi, de unde s-a întors cu locul II individual, şi altele.

Cătălin spune că merge la petreceri cu tata din plăcere, dar şi pentru a acumula mai multă experienţă, căci tatăl mai cântă alături de unii interpreţi renumiţi. În acest mod, Cătălin îşi câştigă partea dreaptă din munca sa. Banii câştigaţi nu-i cheltuieşte pentru mărunţişuri, ci îi investeşte tot în instrumente, mai noi, mai performante. Este perseverent, munceşte mult, nu doar la repetiţiile de la şcoala muzicală, dar şi acasă, exersând melodii destul de complicate pentru vârsta sa.

Nici vara instrumentele sale nu sunt lăsate din mână – urmează ore intense de antrenamente adăugătoare în timpul vacanţei pentru a fi bine pregătit către concursurile şi festivalurile care vor demara în curând. E un pic obositor, recunoaşte adolescentul, dar rezultatele şi satisfacţia primită merită orice muncă.

Cătălin are scopuri bine definite pentru viitor: „Vreau să înfiinţez o formaţie alături de câţiva colegi de la şcoala muzicală, iar după finalizarea clasei a 9-a să-mi continui studiile la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”. Tot ce vreau în viitor este să fiu un bun acordeonist şi un muzician cunoscut”.

Admirăm tinerii asemenea lui Cătălin, care nu pierd timpul fără rost, ci se dedică unei activităţi frumoase care le defineşte personalitatea. Îi urăm succes şi rezultate pe măsura aşteptărilor!


Elena ZAIŢEV

"

143 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco