• Curierul de Hâncești

Cadavrul unui câine cu simptome de rabie – aruncat la gunoi?!


Recent, lângă unul din tomberoanele din oraş, am observat zăcând leşul unui ditamai câine care fie a murit de vreo boală, fie a fost omorât, întrucât se pare că era bolnav, deoarece avea salivări excesive.

În cazul în care un animal este bolnav de o boală infecţioasă, cum este rabia, odată mort, cadavrul acestuia trebuie incinerat, nu aruncat la gunoi, pentru a nu prezenta pericol pentru sănătatea publică.


Anul trecut, în raion s-au înregistrat două cazuri de rabie, la un dihore în c. Sărata Galbenă şi la o pisică în s. Cioara. De la începutul anului curent, oficial, nu a fost înregistrat nici un caz de rabie. Cu toate acestea, specialiştii Centrului de Sănătate Publică susţin că salivaţia abundentă este un simptom specific rabiei, deşi nu e exclusă nici probabilitatea otrăvirii animalului.


În cazul dat, când cadavrul a fost aruncat la gunoi (şi se pare că a fost aruncat intenţionat, deoarece tomberoanele sunt îngrădite), serviciul de salubrizare trebuia să anunţe serviciul veterinar, care, la rândul său, urma să-l examineze pentru a constata dacă era sau nu bolnav de rabie, să dezinfecteze locul şi să ardă cadavrul. În cazul în care într-adevăr animalul era bolnav de rabie, câinii şi pisicile care hoinăresc prin tomberoane l-ar fi putut muşca sau sfâşia şi, astfel, s-ar fi putut infecta cu virusul rabiei. Urmările sunt evidente şi nu e de mirare că situaţia dată ne pune pe toţi în gardă...


Rabia este o boală infecţioasă acută determinată de virusul rabic transmis de la animale la om prin muşcătură. Este o encefalomielită (boala a sistemului nervos) cu evoluţie rapidă şi invariabil duce la deces. Potrivit unor date, rabia cauzează anual între 50 000 şi 70 000 de morţi, iar 4 milioane de persoane din peste 80 de ţări, unde este prezentă maladia, recurg anual la un tratament după expunere. Rabia se plasează astfel, pe plan mondial, pe locul al zecelea din maladiile infecţioase mortale.


Cetăţenii trebuie să apeleze imediat serviciul veterinar dacă observă simptomele ce indică posibilitatea prezenţei rabiei la animale: lipsa fricii de oameni, mai ales la animalele sălbatice; atitudine timidă la un animal de casă care era de obicei prietenos; nelinişte, excitabilitate, agresiune sau schimbări bruşte de comportament; salivare în exces; animale active noaptea (lilieci, ratoni şi sconcşi) care devin active în timpul zilei; consumul de substanţe care în mod normal nu sunt comestibile; paralizie, care uneori poate fi unicul semn.


Totuşi, ar fi cazul ca oamenii să fie mai responsabili în ceea ce priveşte manipularea cu cadavrele animalelor de curte, moarte în virtutea unor circumstanţe, şi să găsească o modalitate mai umană de a le lichida, de exemplu prin înhumare. Un asemenea tablou sinistru la gunoişti sau tomberoane, care ne poate afecta emoţional, din păcate, nu este o excepţie. Deci, se cuvine de luat atitudine.Elena Zaițev

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco