• Curierul de Hâncești

CADRELE DIDACTICE ŞI-AU ETALAT TALENTELE

Săptămâna trecută în incinta Casei raionale de Cultură din Hânceşti a avut loc Festivalul Creaţiei Artistice a angajaţilor din învăţământ. Cadrele didactice şi-au demonstrat înalta măiestrie.

Consiliul Raional Hâncești al Federației Sindicale a Educației și Științei și Direcția Învățământ Hâncești au organizat cea de-a XVI-ea ediţie a Festivalului Creaţiei Artistice a angajaţilor din Învăţământ. La această ediţie, au participat 25 colective de angajați din instituțiile de învățământ din raion. Oaspeți de onoare ai festivalului au fost Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei şi dna Nadejda Lavric, vicepreședintele Federației Sindicale a Educației și Științei.

Cu un mesaj de felicitare şi încurajare a cadrelor didactice au dat start sărbătorii preşedintele CR Hâncești al FSEŞ, dna Ana Cimpoieşu şi şefa Direcţiei Învăţământ Hânceşti, dna Valentina Tonu. În debutul festivalului, a creat atmosfera de sărbătoare cu un program artistic Ansamblul folcloric „Pe-un picior de plai” din satul Paşcani.

Festivalul a adus în scenă oameni pasionați de frumos, care educă generații în spiritul tradițiilor și datinilor strămoșești, care cultivă dragostea de neam și țară, care dezvoltă cultul limbii românești frumos vorbite, astfel demonstrând că, de la ediție la ediție, concurenții devin mai competitivi, talentați și mult mai entuziasmați de a contribui la perpetuarea neamului. Cadrele didactice au concurat, prezentând numere artistice din diferite genuri ale artei.

Conform totalurilor făcute de către juriul de specialitate, Premiul Mare a fost oferit ansamblului de familie din GM Mingir, care ne-a prezentat spectacolul „Piept la piept” de I. Druţă. Vom remarca că inima trupei de teatru este neobositul actor şi regizor de teatru dl Mihai Sîrbu, director adjunct pentru educație în gimnaziul Mingir, cartea de vizită a localităţii. La categoria ansamblu vocal, stil academic, pe locul I s-a situat colectivul LT „D. Cantemir” din Crasnoarmeiscoe. O bună prestaţie scenică în calitate de ansamblul vocal folcloric au avut-o colectivele de la grădinița Leuşeni şi gimnaziul „S. Anisei” din Negrea. Cu un program apreciat cu locul I a fost şi ansamblul de familie de la GM „A. Donici” din Ciuciuleni. Cel mai iscusit în arta dansului popular s-a dovedit a fi colectivul de la LT Lăpuşna. Un dans modern de excepţie a fost prezentat de către colectivul de la LT „Şt. Holban” de la Cărpineni. Ne mândrim şi cu vocile minunate ale profesorilor care au prezentat cântece la secţiunea interpretare solo vocal. În acest sens, vom numi deţinătoarele locului I şi anume: Maidanschi Alexandra, LT „D. Cantemir” şi Conuță Alina, GM Mirești.

Totodată, vom menţiona şi premiul special oferit la această secţiune dnei Vera Buiuc, reprezentant al Direcţiei Învăţământ Hânceşti pentru interpretarea inedită a Imnului Clujului. Printre soliştii instrumentişti cel mai iscusit s-a dovedit a fi Tiron Viorel de la LT Lăpuşna. La secţiunea declamatori, cel mai frumos recital ni l-a oferit directorul GM Mireşti dna Elena Creţu, calificându-se pe locul I. Vom menţiona că este plauzibilă participarea managerilor şcolari pe scenă împreună cu colectivele pe care le conduc.

În acest sens, vom face referinţă la gimnaziile: Bujor, Obileni, Pereni, Mireşti, Pervomaiscoe, Negrea, Nemţeni, Fundul Galbenii, grădinițele Mingir, Cărpineni, Leușeni şi la liceele de la Crasnoarmeiscoe şi Lăpuşna. În cadrul acestui festival, s-a remarcat un bun parteneriat între instituţiile preşcolare şi şcolare din localităţile Cioara şi Mireşti, precum şi parteneriatul dintre şcoală şi biserică, în evoluarea participanţilor din Ciuciuleni şi Logăneşti.

„A fost un eveniment cu o conotaţie impresionantă, care a demonstrat că un cadru didactic urmăreşte traseul desăvârşirii morale şi prin promovarea valorilor noastre naţionale. De la o ediţie la alta concurenţii devin mai competitivi, talentaţi şi mult mai entuziasmaţi de a rosti cuvântul românesc şi a contribui la perpetuarea neamului”, a menţionat post-factum dna Tonu. Premierea deținătorilor locului I va avea loc în cadrul Galei Laureaților din luna mai 2018. Celorlalți învingători li se vor înmâna diplome și premii în cadrul festivităților dedicate ultimului sunet de clopoțel în instituții.


Sergiu ŞTEFAN

113 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco