• Curierul de Hâncești

Care este, după părerea Dvs. cel mai corupt domeniu din ţara noastră şi cum să luptăm cu acesta?

Din toate greutăţile, pe care trebuie să le înfrunte tânărul nostru stat, prevenirea şi combaterea corupţiei este cel mai greu examen. De ce este greu? Am ignorat acest sector de activitate, l-am subapreciat, nu ştim cum să-l combatem, nu avem potenţial uman, tehnic şi financiar, nu avem o bază legislativă corespunzătoare, nu este antrenată populaţia în această activitate? Sau poate nu dorim, nu este o voinţă politică la nivelul conducerii statului, chiar de către organele puterii s-au creat premise care au favorizat înflorirea fenomenului? Sau poate chiar cei chemaţi să lupte cu corupţia ei însuşi sunt corupţi? Cu prilejului Zilei internaţionale de combatere a corupţiei, am realizat acest sondaj:


Elena Deliu, 41 de ani, or.Hânceşti: „În toate domeniile este întâlnită corupţia, toţi au greşit cumva la acest punct. Cei de la anticorupţie ar trebui să se ocupe cu aceasta, ei sunt responsabili pentru combaterea corupţie. Dacă nu-şi fac ei lucru bine, atunci cine să-l facă? Doar dacă nu sunt şi ei corupţi...?”


Eugen Vîlcu, 21 de ani, or.Hânceşti: „Eu cred că poliţia, fiindcă cel mai des acolo persistă corupţia cel mai mult, şi nu sunt vinovaţi oamenii legii atât cât se fac vinovaţi oamenii de rând. Fiecare este deja învăţat să dea mită, dar şi poliţiştii îşi au partea lor, ei ca reprezentaţi ai legii, nu ar trebuie să ia mită, dar fiindcă sunt şi ei oameni care au nevoile lor… Dacă ar avea un salariu bun care să le ajungă să poată să-şi permită un trai decent, atunci, sunt sigur că nu vor lua mită. Moldova este o ţară săracă, cu salarii mizere şi fiecare încearcă să câştige şi el cum poate şi de unde poate…Dacă se va rezolva problema cu salariile, atunci, în mare parte se va rezolva şi cea cu corupţia. Mai ştiu că sunt oameni care nu se mai satură de bani, cât nu ar avea, ei tot vor mai mult şi mai mult, cu astfel de oameni nu mai dăm înainte. Chiar şi Biblia spune: „Iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor...”


Natalia Beiu, 39 de ani, or.Hânceşti: „Conducerea ţării, totul porneşte de la ei, dacă se va opri corupţia acolo, o vom opri şi în alte sfere, dar ca să opreşti corupţia la conducere, trebuie tot poporul să fie unit, să nu permită celor de la conducere să facă ce vor ei din ţara noastră. De aceea trebuie să facem alegeri corecte când votăm pe cineva, că tot noi suntem vinovaţi că am votat pe cine nu trebuie...”


Elena Maiduc, 65 de ani, or.Hânceşti: „Toţi îs corupţi, nici unul nu e cinstit, în toate domeniile este corupţie şi noi nu putem face nimic cu aceasta, doar dacă să fie demis tot Guvernul şi toată actuala conducere a R. Moldova, şi de pus la conducere oameni cinstiţi, oameni care le pasă de soarta celorlalţi. Poate că atunci se va schimba ceva...”


Ecaterina, 65 de ani, or.Hânceşti: „Eu cred că justiţia e prima în listă, deoarece acolo cel mai des se aud cazuri de corupţie, acolo unde ar trebuie să fie cel mai puţin vorbit de corupţie, acolo e cel mai problematic. În primul rând, noi trebuie să ne oprim din obiceiul de a da mită, iar ei să nu ia. Eu am lucrat 40 de ani în medicină şi niciodată nu am dat mită nimănui şi nici nu am luat. Este posibil de lucrat şi fără mită, trebuie doar dorinţă să fie.”


Petru Bejenaru, 24 de ani, or.Hânceşti: „Totul este corupt, aceasta nu e problemă de azi, nici de ieri, este ceva care are deja rădăcini adânci la noi în ţară. Cum poţi opri ceea ce fac toţi? Omul singur cu mâna lui a pornit aceasta, dă la unul pentru un certificat, dă la altul pentru o semnătură, şi tot aşa, tot noi i-am învăţat... Şi acum ne plângem că avem o ţară coruptă. Până nu se va opri fiecare să de-a mită, nu se va schimba nimic.”


Nicolae Belîi, 21 de ani, or.Hânceşti: „Poliţia, acolo mita e cea mai răspândită. La noi toţi s-au învăţat să-şi rezolve problemele repede, au dat nişte lei şi gata sunt liberi. Aici trebui de făcut înţelept, de pildă, să mergi cu o cameră şi să filmezi momentul când dai mita şi tot aşa pe la toţi de trecut, poate că atunci din frică, ca să nu fie închişi, se va opri corupţia aceasta.”


Aurel VICLIUC

15 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco