• Curierul de Hâncești

Care sunt calităţile care ne definesc pe noi, moldovenii?

Fiecare popor a creat ceva cu care se poate mândri. Cu ce, de regulă, se mândresc popoarele? Evident, cu ceea ce au creat cu mintea și braţele lor - opere de artă, agricultură și industrie avansate, poduri, șosele și căi ferate, războaie câștigate, invenții ș.a.m.d. Dar cu adevărat ce este mai important pentru un popor? Ceea ce au făcut s-au ceea ce sunt ei? Noi, moldovenii, desigur, avem cu ce ne mândri, pământuri bogate, folclor frumos, o istorie bogată şi frumoasă cu personalităţi mari, dar cei cel mai deosebit la noi la moldoveni? Mă refer la partea caracterului, calităţile bune şi rele ce ne diferenţiază de alte popoare? Despre aceasta am decis să discutăm cu cititorii noştri şi să-i întrebăm:


Aliona Soltan, 26 de ani, s. Lăpuşna: „Pot să spun că o calitate ar fi ospitalitatea, ceea ce la alte popoare lipseşte cu desăvârşire. Desigur, că moldovenii sunt oameni muncitori (dar sunt şi din cei leneşi), dar uită să-L slăvească pe Dumnezeu pentru tot ce au şi de aceea tot nu se mulțumesc niciodată şi nu se bucură de roada muncii lor. Aş mai spune un defect, că moldovenii sunt mândri şi greu se lasă modelați sau învățați, dacă le face cineva vreo observație sunt aroganți, şi fac pe a lor şi de multe ori o dau în bară!”


Vitalie Iovu, 38 de ani, or.Hânceşti: „Noi, moldovenii, suntem un popor muncitor, harnic, spun din propria experienţă, am lucrat peste hotare şi ştiu cum sunt alţi oameni din străinătate. Una ar mai fi caracterul nostru, un moldovean îl cunoşti de departe, când e printre străini nu poţi să nu-l cunoşti, ai noştri îs mai dezgheţaţi, mai gălăgioşi şi beau mult, desigur. O parte rea a moldovenilor este dorinţa de a avea mai mult şi mai mult, din cauza aceasta toată ţara este plină de hoţi şi mai ales aceia care stau în Parlament...”


Rebeca Sorocean, 17 ani, or.Hânceşti: „Moldovenii sunt oameni foarte empatici, pentru că se hrănesc cu cele 2 E-uri, energie şi entuziasm, graţie empatiei ei mereu câştigă adepţi. Noi, cei care formăm acest popor intrinsecă care ne uneşte. Asertivitatea, optimismul, toleranţa la frustrare şi demnitatea, ne conturează. Moldoveanul ştie bine cum să-şi folosească moralitatea. Moralitatea este un izvor necesar al guvernării populare, moralitatea este instinctul de turmă al individului. La baza poporului moldovenesc se află umanitatea… Moldova este o ţară religioasa, la fiecare colţ găseşti câte o biserică, ceea ce demonstrează cu adevărat „credinţa”, noi conştientizăm că Credinţa în Dumnezeu e credinţa în Pace. Noi iubim, iubirea noastră este una adevărată, ea nu moare niciodată.”


Elizaveta Sărăteanu, 68 de ani, or.Hânceşti: „Noi ştim să muncim şi să muncim mult, căci dacă nu lucrez nici nu ai. Sunt oameni şi buni şi răi, dar cred că credinţa în Cel de Sus ne uneşte pe toţi. Fiecare om este în felul lui şi fiecare are calităţile lui bune şi rele. Poate una rea care este mai des văzută în noi, moldovenii, este încăpăţânarea, dacă moldoveanul şi-a pus ceva în minte nimeni nu-l mai poate convinge, chiar dacă el ştie că este un lucru rău, el oricum va rămâne pe poziţia lui.”

Alina Olteanu, 19 ani, s.Pervomaicoe: „Eu consider că o calitate care este cea mai evidentă este ospitalitatea neamului nostru, una ar mai fi noi suntem vorbăreți, majoritatea intra în discuții cu persoane pe care nici măcar nu le cunosc. Darnici și săritori la nevoie, deschiși spre a cunoaște lucruri noi și a le implementa. Şi unul din defectele neamului nostru este beţia, moldovenii pur şi simplu nu cunosc norma, iar la beţie moldovanul devine cu totul alt om.”


Aurel VICLIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco