• Curierul de Hâncești

Care sunt factorii principali ai poluării mediului şi cum pot fi preveniţi?

Ziua mondială a mediului înconjurător este aniversată, în fiecare an, la 5 iunie. Cu acest prilej, în mai multe ţări inclusiv şi în Moldova sunt organizate manifestări pentru conştientizarea populaţiei privind problemele de mediu. Marcarea acestei zile reprezintă unul dintre principalele mijloace prin care ONU încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi în acelaşi timp să sensibilizeze autorităţile să acţioneze în acest sens. Problema poluării mediului este cea mai mare problemă cu care luptă planeta întreagă. În acest sens, noi am decis să facem sondajul de săptămâna aceasta la tema „Poluarea Mediului” şi să întrebăm pe cititorii noştri:

Raluca Popa, 20 de ani, or.Hânceşti: „Unul ar fi că oamenii îşi aruncă gunoaiele pe oriunde doresc, în spaţii publice şi alte locuri care nu sunt predestinate pentru gunoişti, dar nu la coşurile de gunoi sau în locuri special amenajate. Altul ar fi fumatul, care este foarte nociv atât pentru mediu cât şi pentru alţi oameni, datorita celor care fumează, noi devenim fumători pasivi. Ca concluzie, aş spune, dacă nu ar fi omul nu ar fi nici poluarea mediului...”


Varvara Celpan, 36 de ani, or.Hânceşti: „Factorii care poluează mediul sunt: traficul aglomerat de mașini cu ardere, defrișarea masivă a pădurilor, aruncarea deșeurilor în locuri necorespunzătoare. Pentru a fi prevenite poate fi organizată o zi în care să se interzică traficul sau folosirea mai multor mașini, ar fi bine şi pentru mediu, dar şi pentru om. Alta ar fi îmbunătăţirea metodei de reciclare a deșeurilor. Iar cea mai importantă ar fi sporirea nivelului de cunoaştere despre riscul poluării mediului, poate atunci unii oameni şi-ar schimba atitudinea faţă de natură.”


Radu Fuştei, 23 de ani, s. Cărpineni: „Eu consider că e doar un singur factor… şi acest factor e însuşi omul. Nu este nimic mai rău şi dăunător pentru mediul înconjurător decât un om care nu este conştient de importanţă păstrării mediului. Unii oameni nu se gândesc deloc când aruncă ceva de plastic pe drum undeva, sau mai rău undeva în râuri, fântâni. Plasticul se descompune în decurs de câteva mii de ani, iar unele nu se descompun deloc şi rămân aşa în sol, sau ajung să fie mâncat de animale, care mor după aceasta. Nu ştiu cum se poate de prevenit, chiar nu ştiu… Ce nu s-ar întreprinde - conferinţe, proteste, manifestări, acestea nu vor fi de ajuns. Totuşi, problema aceasta nu se va înlătura definitiv, mai ales la noi, în Moldova...”


Iurie Grigoriu, 33 de ani, or.Hânceşti: „Cel mai mult consider că poluează mediul înconjurător uzinele acestea mari, care elimină tone de chimicale în apă sau în aer. Iar apa şi aerul sunt cele mai importante lucruri pentru om şi pentru natură. Pentru a le proteja, consider că cel mai bine ar fi, ca statul să stopeze activitatea unor uzine, nu se va întâmpla nimic rău, din contra va fi doar spre bine.”


Ina Croitoru, 18 ani, s. Lăpuşna: „Unul dintre principalii factori de poluare a mediului ambiant pe scara mondială, după părerea mea, este industria. Un alt factor poluant, sunt autovehiculele care funcționează cu motor cu combustibil ce eliberează în aer toxine care respectiv poluează aerul. Și un alt factor care nu este mai puțin important este poluarea solului care se petrece în urma aplicării a îngrăşămintelor şi pesticidelor în agricultură, folosirea sistemelor extinse de irigaţii, depozitarea deşeurilor solide, depunerile atmosferice de substanţe toxice produse ca urmare a activităţilor umane ș.a. Pentru a stopa acești factori trebuie de stabilit niște soluții concrete de prevenire a poluării atmosferice, și acestea pot fi de exemplu înlocuirea centralelor pe baza de cărbune o măsura care deja se aplica în întreaga lume, utilizarea energiei solare prin panourile solare și diminuarea poluării prin emisiile de monoxid de carbon care poate fi obţinută prin verificarea periodica a stării automobilelor, achiziţionarea vehiculelor electrice sau hibride în locul celor clasice, cu motoare cu ardere internă.”

Aurel VICLIUC


0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco