• Curierul de Hâncești

Ce părere aveţi despre majorarea preţurilor la transportul interurban?

Anul 2020 a început cu surprize scumpe de sărbători din partea autorităţilor. Guvernul a majorat tarifele la călătoriile interurbane de la 48 la 60 de bani per kilometru, iar în cazul mijloacelor de transport cu un nivel înalt de confort, preţul călătoriei a crescut până la 70 de bani per kilometru. După care au crescut şi preţurile la combustibil... Schimbările în ţară se produc, dar se pare că nu spre binele cetăţenilor. În contextul acestor evenimente, am decis să facem acest sondaj şi să întrebăm locuitorii raionului Hânceşti:


Maria Ciochina, 36 de ani, com. Cărpineni: „Evident, că ridicarea preţurilor este o măsură nepotrivită la momentul dat, pentru că salariul unor oameni este şi aşa sub nivelul minim necesar pentru existenţă. Guvernul ar trebui să se concentreze pe alte aspecte care au nevoie de schimbare mai mult decât ridicarea preţului la călătorii.”


Eugen Chiţu, 20 de ani, com. Sărata Galbenă: „Majorarea prețurilor la transportul interurban pentru mulți studenți a devenit o piedică de a pleca mai des acasă. Corect ar fi fost dacă înainte de implementarea acestei decizii să se ceară sfatul cetățenilor. Nu pot spune că în mare confort mă duc acasă şi mai ales drumurile pe care le avem... Eu aş spune că Guvernul implementează fel de fel de decizii, dar deloc spre dezvoltarea țării şi nefavorabile pentru tineri, motiv pentru care aceştia pleacă în întreaga lume, care le oferă oportunități de a se realiza.”


Corina Beşleaga, 21 de ani, mun. Hânceşti: „Personal, consider că această creștere a prețurilor călătoriilor cu transportul public este o problemă pentru majoritatea cetățenilor. În primul rând, au de suferit studenții care şi aşa au nevoie de mulți bani pentru a se întreține, plătesc de asemenea mult și pentru drum pentru a se întoarce acasă. În al doilea rând, este o problemă și pentru bătrâni (îndeosebi de la sate) cărora statul le dă o pensie mizeră cu care abia reușesc să se întrețină o lună, trebuie să plătească mai scump și pentru transport dacă au nevoie să meargă în oraș, iar majoritatea dintre ei pentru diferite consultații la medic. De asemenea, cred că suferă și conducătorii transporturilor publice, deoarece din cauza creșterii prețurilor au mai puțini călători. Deci, după cum observăm majoritatea populației are de suferit din această cauză.”


Ina Croitoru, 19 ani, com. Lăpuşna: „După părerea mea, această majorare nu este de loc plăcută din mai multe motive. În primul rând, această majorare a prețurilor la transport este profitabilă doar pentru cei care au creat monopol în acest domeniu. În al doilea rând, noi suntem supuși să plătim mai mult pentru călătorie, dar mergem cu aceleași mijloace de transport care nu sunt deloc performante și pe alocuri periculoase. Şi cel mai tare mă irită faptul că aceasta decizie s-a luat fără a se consulta cu cetățenii și fără a caută alte soluții.”


Daniel Blănaru, 22 de ani, mun. Hânceşti: „După părerea mea și a mai multor studenți care circulă mereu cu transportul public, scumpirea plății a îngreunat mult călătoriile noastre. Noi suntem nevoiţi să plătim mai mult pentru fix aceleaşi condiţii ca şi în trecut şi la toate acestea se mai adaugă şi atitudinea şoferilor transportului public, care deseori sunt aroganţi şi mânioşi. Cei de la Guvern sigur le pare o nimica toată scumpirea aceasta cu câţiva bănuţi, dar pentru un cetăţean de rând acest lucru se simte considerabil...”

Aurel VICLIUC

24 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco