• Curierul de Hâncești

Vox Populi : Ce părere aveţi despre ordinul Ministerului Sănătăţii ?

Virusul rujeolei a fost depistat în raioanele Ceadâr Lunga (147), Vulcănești (34), Ungheni (20), Taraclia (12), Cahul (10), Cantemir (8), Ocnița (7), Nisporeni (4), Hâncești și Chișinău (câte 1). Pe întreg teritoriul țării se menține codul galben de pericol de răspândire a acestei maladii. Din cauza aceasta, Ministerul Sănătăţii a emis un ordin potrivit căruia, copii nevaccinaţi împotriva rujeolei nu vor fi admişi la ore. Acest ordin a stârnit multe controverse în societate, de aceea am decis să vedem ce au de spus hânceştenii despre aceasta, adresându-le întrebarea:

Ce părere aveţi despre ordinul Ministerului Sănătăţii potrivit căruia copiii nevaccinaţi împotriva rujeolei nu pot frecventa orele?


Valentina Ţugui, or. Hânceşti, 58 de ani: „Eu sunt de acord cu ordinul acesta. Copiii mei sunt mari, am deja nepoţi, şi ei au fost vaccinaţi. Socot că cei care nu au fost vaccinaţi sunt la fel de periculoşi ca şi fumătorii, din cauza lor noi putem fi molipsiţi de această maladie. Am auzit că unii care au pus acest vaccin au avut probleme, dar cred că înainte de a fi vaccinat trebuie să treacă un control medical, apoi să pună vaccinul”.


Irina Rotaru, or. Hânceşti, 39 de ani: „Eu nu sunt de acord cu vaccinurile în general. Multe cercetări au arătat că vaccinurile afectează sistemul imunitar, sporind scăderea imunităţii. Un alt aspect este, că, la noi în Moldova, vaccinurile, medicamentele nu sunt de calitate, de aceea nu sunt de acord ca copii să fie impuşi să administreze vaccinul, fiecare om este liber să aleagă”.


Rotari Mihail, or. Hânceşti, 16 ani: „Dacă trebuie, înseamnă că trebuie, eu nu sunt împotrivă. Am fost vaccinat şi nu am avut nici o problemă după vaccin. Dacă unii se tem de reacţii adverse sau ştiu că au ceva probleme la acest aspect, ar fi bine pentru ei să nu se vaccineze. Fiecare decide pentru dânsul”.


Natalia, or. Hânceşti, 37 de ani: „Eu sunt împotriva vaccinării, şi nimeni nu poate să mă impună, nici chiar ministerul, această decizie rămâne după părinţi. Vaccinul are şi reacţii

adverse şi nu poţi exclude că şi copilul tău va avea reacţii adverse. Doctorii spun că cazurile când copii dau reacţii e 1 la 1000, dar cine pe mine mă asigură că copilul meu nu e acela unul? Din partea spirituală să privim, Dumnezeu a pus în fiecare om imunitate, ca să lupte cu orice boală, şi chiar dacă copilul se îmbolnăveşte, în ziua de azi sunt suficiente resurse de tratament ca să intervină. Pe de-a dreptul eu cred că la noi în ţară nu este carantină de rujeolă, această gălăgie e făcut aşa artificial. Cum copilul meu care niciodată nu a avut contact cu boala aceasta poate fi un pericol pentru alţi copii, dacă toţi restul nu au fost vaccinaţi? Un copil nevaccinat nu este un pericol pentru societate, din contra, cei vaccinaţi reprezintă pericolul, deoarece au avut contact cu boala aceasta”.


Doina Spătaru, s. Cărpineni, 17 ani: „Nu sunt de acord cu condiția pusă de Ministerul Sănătații ce privește interzicerea copiilor nevaccinați împotriva rujeolei să frecventeze orele, deoarece Republica Moldova este o țară democrată și fiecare copil are dreptul la studii. Dacă acestor copii li se va interzice frecventarea școlii, ei nu vor mai avea acces la studii ca şi ceilalţi copii, nu vor interacţiona cu societatea, nu vor mai acumula cunoştințe într-un ritm cu ceilalți copii. Într-un final, dezvoltarea lor în comparație cu alţi copii va fi stagnată”.


Zinaida, com. Lăpuşna, 50 de ani: „Eu cred că nu trebuie să ne grăbim să facem vaccinurile. Copiii mei au fost vaccinaţi de la început şi până la urmă, dar nepoţii nu sunt vaccinaţi. Un medic ne-a spus să nu ne grăbim să punem vaccinul, doar în cazul dacă vom contacta cu boala respectivă atunci să punem. Când ajungi pe mâna medicilor, ei oricum te ajută să te însănătoşeşti, de aceea socot că trebuie să ascultăm părerea oamenilor care se pricep în domeniu”.


Tatiana, or. Hânceşti, 30 de ani: „Dacă e un pericol pentru restul, ar trebui vaccinaţi, dar pe de altă parte, fiecare organism poate avea reacţii diferite şi tot e un pericol. Eu încă nu mi-am vaccinat copiii, nu am avut probleme cu aceasta. Cum am spus, depinde de fiecare cum reacţionează la vaccin, fiecare este liber să aleagă”.


Valeriu Ţurcan, or. Hânceşti, 79 de ani: „Desigur, sunt de acord. Consider că toţi ar trebui să fie vaccinţi ca să nu reprezinte un pericol pentru societate. Medicii spun că un copil bolnav de rujeolă poate infecta alţi 18 copii, de accea nu e de glumit cu viitorul nostru”.


Veronica Creţu, or. Hânceşti, 18 ani: „De la părinţi şi prieteni ştiu că vaccinarea nu e ceva bun. Eu nu am fost vaccinată împotriva rujeolei şi nici surorile mele. Poate pe deoaprte şi prezită un pericol nevaccinarea împotriva acestei boli, dar, pe de altă parte, parcă am fi şoareci de laborator pe care se fac diferite experimente cu scopul de a vedea dacă vor supravieţui sau nu”.


Aurel VICLIUC

49 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco