• Curierul de Hâncești

Ce părere aveţi despre siguranţa măştilor medicale?

Din data de 16 mai, în Republica Moldova este declarată stare de urgenţă în sănătate publică, care va dura până la 30 iunie. Unele restricţii au expirat, iar altele au rămas în vigoare, precum ar fi purtarea măştilor de protecţie. Conform deciziei Comisiei, în ţară rămân obligatorii: păstrarea distanţei sociale de un metru, purtarea măştii de protecţie în spaţii închise, comerciale, în transport public şi acolo unde este imposibilă menţinerea distanţei personale, adunarea în grupuri nu mai mult de trei persoane, evitarea aglomeraţiei, respectarea normelor sanitare de igienizare şi dezinfectare ş.a. În sondajul din săptămâna aceasta, vrem să întrebăm cititorii noştri dacă ei sunt convinşi de siguranţa măştilor de protecţie şi ce părere au despre purtarea obligatorie a acestora:


Ştefan Cristina, 20 de ani, mun. Hânceşti: „Purtarea unei măști medicale este una dintre măsurile de prevenție împotriva infecției cu coronavirus (COVID-19). Măștile acoperă nasul și gura și ajută la limitarea răspândirea contaminării celorlalte persoane. Totuși, doar purtarea unei măști nu este suficientă, cea de maximă importanță sunt cele de respectare a normelor de igienă personală cum ar fi: spălarea mâinilor frecvent cu apă și săpun, acoperirea gurii când strănuți, tușești sau îți ștergi nasul, spălarea mâinilor înainte de prepararea mâncării, înainte de a te așeza la masă și după ce mergi la toaletă. Prin respectul și grija de sănătate a celorlalți vom putea birui aceasta pandemie. Schimbarea începe de la sine!”

Eduard Bunduchi, 24 de ani, com. Cărpineni: „Părerea mea despre măștile de protecție e că mare treabă ele nu fac, ci acum e o perioadă de comercializare peste măsură a măștilor „de protecție", dar de praf sau de puf ele te pot proteja, iar de virus la sigur, nu. Dacă e să privim logic și real la situația asta cu măștile, păi la prețul care sunt acum, nu orice om poate să-și cumpere atâtea măști pentru a-l putea „proteja” nici măcar pentru o zi, deoarece timpul lor de protecție este de doar 2 ore, după care trebuie schimbată. Respectiv, acum la sigur, nu toți își schimba măștile la fiecare 2 ore, sau dacă mai serios, păi nici măcar la fiecare zi. Aceasta este realitatea, dar cel mai rău e, că oamenii în această perioadă, sunt foarte naivi, dacă ar spune cineva că ridichea protejează, ei doar ridiche vor manca toată ziua. Trăim într-o panică imensă, dar ceea ce știu e că eu am o protecție mai mare decât oricare mască sau mănușă, El este Dumnezeul meu.”

Ion Sîrbu, 32 de ani, s. Pogăneşti: „Părerea mea despre siguranță măștilor este, cum susține președintele ţării noastre „Dacă îți este dat să te infectezi te vei infecta, dacă nu, păi nu te vei infecta, indiferent dacă porţi mască sau nu…”

Tatiana Bucur, 27 de ani, mun. Hânceşti: „Eu cred că această restricție care s-a pus de a purta măști e o restricție foarte bună şi necesară pentru siguranța noastră și a celor din jurul nostru, ne asigură de contact cu alte persoane care pot fi infectate şi astfel ne asigură sănătatea. Trebuie să respectăm această restricție cu strictețe.”

Patricia Cojocaru, 18 ani, c. Lăpuşna: „Măștile medicale asigură protecție, dar nu sunt atât de eficiente. Totuși, sunt o soluție de a nu răspândi virusul. Însă nu trebuie de făcut abuz în purtarea măștilor, spre exemplu purtarea măștilor de către șoferi în mașină, (fiind el singur la volan sau cu membrii familiei), care nu are niciun sens, ci doar e o fală.”

Aurel VICLIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco