• Curierul de Hâncești

Ce președinte vrem pentru Moldova?

Cu ceva timp în urmă, Curtea Constituțională a făcut publică hotărârea integrală privind alegerea șefului statului direct de către popor. Această hotărâre a fost luată după ce judecătorii au examinat o sesizare depusă de un grup de deputați din cadrul Partidului Liberal Democrat din Moldova, care au contestat modificările la Legea Supremă din 2000.


Astfel, noi ne-am propus să realizăm un sondaj, prin intermediul căruia să aflăm pe cine văd concetățenii noștri în funcția de președinte a Republicii Moldova și de ce.


Cristina Vacula, 20 ani, s. Sărata Galbenă: „Următoarele alegeri vor fi cea de-a doua mea experiență de vot, așa că nu prea sunt inițiată în domeniu, însă ca toți cetățenii vreau ca țara noastră să prospere, prin cei aleși de noi, dar să nu degradeze, așa cum o face de ceva timp. Eu cred că candidatura perfectă la președinția statului ar fi Maia Sandu, cea care a întreprins atâtea măsuri eficiente în sistemul educațional din Moldova. Cred în persoana ei și sper că va putea să prezinte interesele cetățenilor și să scoată această țară din mizeria în care se află.”


Liudvig Cazacu, 47 ani, s. Pogănești: „Nu mai am încredere în nimeni. Din păcate, din candidaturile potențiale la funcția de președinte nu cred că este una potrivită, care ar face ceva bun pentru țara aceasta. Toți o fură din stânga și din dreapta și acum așteaptă să-i susținem din nou. O soluție perfectă ar fi o persoană neutră, o persoană din afară, pentru care interesele cetățenilor ar fi mai importante decât cele proprii.”


Mostovoi Silvia, 22 ani, s. Caracui: „Vreau un președinte apolitic, dar nu știu cât este de posibil acest lucru în Republica Moldova, unde chiar și cele mai neimportante funcții sunt politizate. Așteptăm alte candidaturi la această funcție, care să fie mai mult decât potrivite și pe care oamenii să le susțină pentru competența exercitării acestei funcții și dragostea lor pentru această țară. Indiferent cine va fi președinte, sper totuși ca lucrurile din țara noastră să se miște în direcția corectă, adică spre Uniunea Europeană.”


Ion Botnari, 35 ani, or. Hâncești: „Oricine ar veni la putere, lucrurile nu se vor schimba. Nu vreau să votez pe nimeni. Mi-am pierdut deja speranța că totul se va rezolva. Poate peste 50 de ani, Moldova va depăși această criză, dar cu siguranță nu acum.” 


Arnăut Nicolae, 22 ani, or. Hâncești: „Funcția de președinte nu este atât de importantă încât să schimbe ceva în această țară. Republica Moldova este totuși o republică parlamentară, deci o soluție ar fi micșorarea numărului deputaților, deoarece ei oricum nu rezolvă problemele omului de rând, iar președintele are un rol simbolic acolo sus.”Tamara Taras

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco